Maksat Yazmak

Muğla Sanatçılar Derneği ile Röportajımız

instagram takipçi hilesi

Merhaba  değerli ziyaretçilerimiz ve takipçilerimiz.İlkokuldan beri resim ve ressamların düşüncelerine meraklıydım.Hatta hatırlıyorum da hayalimdeki resmi yapmak için saatlerce onla uğraşırdım.Ama hiçbir zaman hayallerimdeki resme benzememekle birlikte ,kabiliyetimin de olmadığını far kettim.Aslında var!Ama yapamayacağım kaygısıyla ve biraz da üşengeçlikle resim yapmayı lisede bıraktım.Bu benim hikayemdi.Şimdi ise sanatlarından etkilendiğim iki büyük yeteneğin çalışmalarını ve onlarla yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmak istedim.

Şimdiki iş yerimde çalışan ve çok yakın arkadaşım olan Turgut Durmaz ile konuşurken MaksatBilgi’de sanat için projeler yapmak istediğimi  söylemiştim.O da bana ressam olan ve kara kalem çalışmalarıyla ressamlık yapan arkadaşı Arda Çelebi ile tanıştırdı.Arda Çelebi ortağı ve çok yakın arkadaşı Gizem Özel ile Bodrum’da sanat atölyelerinin, olduğunu söylemişlerdi.Sanatlarını, Bodrum’da devam ettiler.Bu arada irtibatı koparmadım.En sonunda, Bodrum’da değil de Muğla’da, hem sanat okulu (Sanat Atölyesi) hem de sanatçılar derneğini kurdular.Çalışmalarından etkilendiğim için onlarla röportaj yapmak istedim.Aşağıda ilk önce röportajlarını yayınlayacağım.Sonra ise Arda Çelebi’nin kara kalem ve diğer resim çalışmalarını yayınlıyorum…

–  Kendinizi  tanıtır mısınız?

  *  Arda Çelebi  ve Gizem Özel. Muğla’da yaşıyoruz.Muğla Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olduktan sonra hayatımızı sanata adamış iki genç sanatveriz.

-Resim ve heykeli meslek olarak mı seçtiniz?

  *  Aslında onlar bizi seçti J Kendimizi bir anda resim ve heykel sanatında bulduk.Ne yaparsak yapalım hep sanatın içinde bulduk kendimizi …

-Genelde sanata karşı ilgi var mı , toplum sanata nasıl bakıyor?

  *  Varmış gibi gözüküyor yani herkes sanata ilgi gösteriyormuş gibi duruyor.Kalıplaşmış bir şeyi bozamıyoruz.At gözlüğü ile bakılıyor. Hep Muğla evleri ve Muğla bacaları çizmeliyiz yoksa olmaz

-Sanatçı ekonomik olarak geçimini sanatından sağlayabiliyor mu?

  *  Hayır . O da toplumdaki insanlarımızın sanata verdiği değer sayesinde geçim otomatikman zorlaşıyor..

-Türk ve yabancı sanatçıları takip ediyor musunuz? Bir kaç tane örnek verir misiniz?

  *  Evet , Bedri Baykam , Bahri Genç , Mehmet Aksoy , Thierry Lauwers gibi günümüz sanatçılarını takip ediyoruz.

-Atölye çalışmalarınıza ne zaman başladınız? Kaç yılından beri çalışıyorsunuz? Ailenizin tutumu ne   oldu?

  *  Atölye olarak yeniyiz.Beraber olarak 4 senedir çalışıyoruz.Onlarsız bir hiçiz , her zaman olduğu gibi hep yanımızdalar.Şanslıyız.

-Çocuklar ile ne zaman çalışmaya başladınız?

  *  4 yıldan beri çalışıyoruz.

-İstanbul’daki sanat ortamı için ne düşünüyorsunuz? Sanatın ve sanatçının hak ettiği yeri ve     ilgiyi bulduğunu düşünüyor musunuz?

  *  Çok fazla sanat galerisi ve atölye var.Bu yüzden üretim çok fazla.Sergiler,açılışlar… Lakin sadece üretim , tüketim yok denecek kadar az.Bu yüzden  hak ettiği yer  ve ilgiyi bulduğunu düşünmüyoruz.

-Sizi hiç tanımayanlara atölyenizi kısaca tanıtır mısınız?

  *  Vernik ve boya kokusunun içinde genç sanatçılara ön ayak olmaya çalışıyoruz.Bizim görmedğimiz desteği elimizden geldiğince biz onlara vermeye çalışıyoruz.

-Ressam ile resim öğretmenine farklı şekilde mi bakılıyor sizce?

  *  Evet . Resim öğretmeninin uyması gereken bir müfredatı var yani sınırlı hareket ediyor.Ama ressam öyle değil.Ressamı tutabilene aşk olsun

-Büyüdüğünde ne olacaksın diye sorarlar çocuklara…O zamanlar siz ne cevap verirdiniz bu soruya?

  *  Küçükken bile bize hep junior picasso derlerdi

-Sizce iyi bir ressam olmanın altın kuralları nelerdir?

  *  Herşeyi gözlemlemek , sorgulamak , kimsenin cesaret edemediği şeyleri yapmak , farklı düşünmek …

-Peki çocuklarla  yaptığınız çalışmalardan bahsedelim…

  *  İlk önce karakalem çizimi öğretiyoruz. Daha sonra da boyalarla oyun oynuyoruz. Gerisi kendiliğinden geliyor. Bir kalıba uymayıp eğlenceli hale getiriyoruz.

-Resim yapan çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır? Resim yapan çocuğa ebeveyn veya öğretmeni tarafından sıkça yapılan yanlış yorumlar nelerdir?

  *  İlk önce onun seviyesine inip onunla aynı düşünceye sahip olmaya çalışıyoruz.Yaptıkları resimlere inanmayıp tekrar tekrar yaptırmaları , özellikle okuldaki öğretmenlerin inanmayıp önünde yeniden çizdirmeleri çocuğu resimden soğutmasına neden oluyor.Kendini hep kanıtlama isteği doğuyor çocukta. Resim çocuğun iç dünyasını keşfetmek için oldukta ideal,projektif bir tekniktir. Özgürce çizmesi ve boyaması konusunda cesaretlendirmek gerekir. Başta öğretmen olmak üzere tüm ebeveynlerin görevi çocuktaki saflık, çocukçalık duygusunu bozmamak , onu basmakalıpçılıktan korumak olmalıdır.

-Boyama kitapları hakkında ne düşünüyorsunuz?Sizce,çocukları yaratıcılık konusunda geliştiriyor mu  yoksa köreltiyor mu?

  *  Ek yardım olarak iyi ama çocukları bir kalıba almak doğru değil.Köreltme demiyelim de yaratıcılığı sınırlandırıyor.Bırakın kalem veya fırça ile kendi yolunu bulsun.

-Resim yapmak çocukta hangi kişilik özelliklerini kazandırıyor?

  *  Duygusal gelişimi yıpranmış  , örselenmiş kötü koşullardan gelen çocuklarda kendilerine olan güven duygusunu geç olmakla birlikte onarma ve geliştirmede sanatsal ortamların ve etkinliklerin katkısı büyüktür.Böylelikle etkinlik sürecinde yaratılacak olan karşılıklı hoşgörü,sevgi ve saygıya dayalı sıcak ilişki ortamı , çocuğun temel güven duygusunu besleyecek ve sağlamlaştıracaktır.Özgürce düşünebilme , görsel algı , muhakeme ve kendilerine olan yüksek öz saygı ve güvenleri gelişebilir.Başkalarının düşünce ve görüşlerini sanat yoluyla aktarabilme , arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kurabilme becerisini kazanabilirler.Alışkın olmadıkları durum ve ortamlara uyum sağlayabilir,sorunlara karşı tepki ve duyarlılık gösterebilirler.Kendisinden veya başkalarından kaynaklanan bazı sorunları algılyabilme , yorumlayabilme , çözüm önerilerinde bulunabilme becerisi kazanbilirler.

-Peki hayalinizi gerçekleştirdiğinize göre bundan sonra ne yapacaksınız?

  *  Resim atölyesini Açmasaydık zaten gözümüz açık giderdi  Bundan sonra da yaptığımız eserleri sergilemek için bir sanat galerisi düşünüyoruz.  Her kesimden insanların kendini göstermesi için onlara bir fırsat vermek istiyoruz. Muğla’da ve çevresinde böyle yerler yok maalesef .

-Atölyeniz hakkında birkaç cümle söyler misiniz?

  *  Herkesin evi gibi hissettiği , bütün sorunların ve problemlerin düşünülmediği tek yer  …

-Atölyenizin yeri nerede? Öğrenciler için yer önemli mi?

  *  Muğla merkezde.Herkesin zorlanmadan ulaşabileceği bir yer. Gözünü kapat bizim yanımızdasın  Öğrenciler için yer önemli değil.

-Sizce atölye çalışmaları nasıl olmalıdır?

  *  Bizde kısıtlama yok , herkes hayalindekini kağıda aktarır , çizer ve boyar.

-Atölye açmaya ne zaman karar verdiniz?

  *  Üniversitedeyken.

-Atölyenizin Muğla halkı ile ilişkisi nasıl peki?

  *  Yeni olduğumuz için Muğla halkı bizi tanımaya çalışıyor.Ama aldığımız duyumlara göre bizden mutlular

-Yaptığınız çalışmalar nasıl bir süreçte ortaya çıkıyor?

  *  Belirli bir zaman kısıtlaması yok.İlham periler uğradığı sürece üretim hep devam ediyor .

-Ne tür malzemeler kullanıyorsunuz?

  *  Akrilik,yağlıboya,guajboya,suluboya… Renk veren herşey    bir de 3 boyuta ulaşabildiğimiz tüm malzemeler …

-Atölyenizde genelde neler üretiyorsunuz?

  *  Tablo ve heykel.

-Yapmış olduğunuz eserlere nerelerden ulaşabiliriz?

  *  Bütün sosyal ağlardan

-Genç nesilin sanata yaklaşımı nasıl?

  *  Korkak , ürkek , çekingen çünkü özgüveni kısıtlanmış bir ülkedeyiz.

Teşekkürler …

Muğla Sanatçılar Derneği Başkanı
Arda Çelebi
0 544 274 50 28
celebi.arda@gmail.com
Arda Çelebi Instagram Hesabı
Muğla Sanatçılar Derneği Facebook Sayfası

 

Heykel  çalışmalarıyla Gizem Özel’in Çalışmaları;

Ressam Arda Çelebi’nin Çalışmaları;

İlginizi çekebilir

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu