Kültür&Sanat

Moderatör Nedir?

instagram takipçi hilesi

Moderatör, Türkçe anlam olarak yönlendirici , olay yöneticisi denir. Moderatör daha çok televizyonculukta kullanılan bir terimdir ve programı sürükleyen kişidir. Televizyonculuktaki terim anlamı ise, Haber kuşağını kendi anlatım tarzıyla sunan kişiye denir.

Moderatör kimdir?

Yukarıda bahsettiğim gibi olayı yönlendirici ve olay yöneticileridir , televizyonda ise moderatör kendi anladım tarzıyla programı ilerleten , sunan kişilerdir. Moderatörlere örnek vermem gerekirse, son zamanlarda en çok aranılan ; ” Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım’ın tartışma programını sunan kişi ” olarak aratılan İsmail Küçükkaya moderatörlere en güncel örnektir.

moderator nedir gorevleri

Özellikle haber programlarında çok sık görmüşsünüzdür, en az iki-üç kişi toplanır ve bu kişilere bir belli başlı konular açarak, programın ilerleyişini yönlendirir. Aynı zamanda sürelerini ve konuşmada birbirlerinden fazla mı konuştu az mı konuştu bunlara dikkat eder.

Meratörün Görevleri Nelerdir?

Moderatör kendi içinde iki türe ayrılır.Bunlardan biri haber kuşağını yöneten kişi, bir diğeri ise tartışma programını yöneten kişi olarak moderatör kendi içinde iki türe ayrılır .Ayrılan özelliği ise Haber kuşağını sunan moderatör, kendi anlatım tarzıyla , konuğuyla (varsa) programı sürdürür. Tartışma programlarında moderatörlük yapan kişiler ise tartışma programını müzakere eder ve özet çıkarır.

İkisi de farklı kulvarda moderatör olarak görev yapsa da genel anlamda görevleri aynıdır. İşte Moderatörün görevleri :

  • Kendi anlatım tarzını ortaya koyar.
  • Programı sürüklemeli
  • Konukları varsa , (tartışma programlarında en çok ) konuşma sürelerini kontrol etmelidir.
  • Belli bir fikir belirtmeden , tartışmaya veya haber sunarken belli başlı konular öne sürerek devam eder. Bu sayede programın gidişatını yönlendiren kişi olur.
  • Tartışma esnasında daha büyük tartışmanın olmaması veya gerginliğin olmaması adına belli başlı sakinleştirme yöntemleri kullanırlar:
    • Tarzını ortaya koyar ve durumu ele alır.
    • Ara verir ve kişileri sakinleştirir.
    • konu değiştirir veya konuyu kendi tarzıyla kişilere yumuşatır.
  • Sorulacak soruları kendisi önceden araştırmış olup, cevaplarını muhtemel olarak görür . Bu sayede programın kontrolünü hep kendi elinde tutmuş olur. İstisnai durumlar olabilir ama yine de genel anlamda kontrol yine moderatörde olur.
  • Önceden programı için bütün detayları ön hazırlık yapar.
  • Konuyu dağıtın durumları ele alır ve kontrolü ele alıp bunun yerine gidişatı değiştirir.
  • Konu hakkında uzman kişileri konuk almalı.
  • Söz hakkını , süre ve sıraya göre kontrol eder.
  • Programın sonunda ise izleyiciye karşı özet çıkarır. İşte biz bugün burada şunu tartıştık, konuklarım şu kişilerde, bunları söyledir vs gibi toparlar ve özet çıkarır.

Örnek Moderatörler ve Tarzları

Evet görevlerine baktığımızda aklımıza bir çok kişi geliyor değil mi? Mesela ikili olarak bir tartışma programı örneği vermem gerekirse, Emre Kongar ile Mehmet Barlas‘ın Yorum Farkı programını örnek olarak verebilirim.

Bunun dışında Genç Bakış çoklu tartışma programı olarak örnek verebilirim. Sadece konuklar değil izleyiciler de katılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=2Azxv1Si4Ms

Hulki Cevizoğlu’nun Ceviz Kabuğu programı siyaset anlamında çok iyi bir örnektir.

Haber kuşağı olarak akşam haberlerini şuan için en iyi şekilde sunan ve en çok izlenen program olan Fatih Portakal‘ın akşam haberleri iyi bir örnektir.

Sabah haberlerini sunan ve konumuzun başında da belirtiğimiz gibi 23 Haziran 2019’da yapılacak olan ve 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerin sadece büyükşehir belediye başkanlığının yenilenme kararından sonra , iki büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu ve Binali yıldırım’ın ortak yayında yapılacak olan tartışma programını sunacak olan İsmail Küçükkaya’nın sabah programı iyi bir örnek.

 

Daha çok haber programları ve belli bir konusu olan tematik haber veya yaşam konulu tartışma programları örnek olabilir. Özelikle İlber Ortaylı’nın katıldığı programlar tarih temalı programlara iyi bir örnektir.

Moderatör adlı konumuz hakkında , Moderatör nedir? Moderatör kime denir? Moderatörlerin Görevleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını size sunarken aynı zamanda moderatörlere de örnekler verdim. Buradaki bir çok detayı hiçbir yerde bulamayacağınızı unutmayın. Sizin de bu konu hakkına söyleyecekleriniz varsa aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz. (Bu da benim özetim)

Kaynak
Kaynak

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu