Sağlıklı Yaşam

Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Miyom Nedir?

Miyom, doğurganlık sırasında uterus bölgesinde gelişen anormal dokulardır. Fibroidler düz kas yapıları ve bağ dokusundan oluşur. Rahim miyomları kadınlarda sık görülür ve “iyi huylu tümörler” olarak da bilinir. Fibroidler genellikle iyi huylu kalır. Ancak bazı durumlarda kansere yakalanma riski vardır. Çoğu durumda, miyom bir kişinin herhangi bir olumsuz semptom yaşamasına neden olmaz.

Miyom

Bazı durumlarda adet döngüsünde değişiklikler, karın ağrısı ve şişlik, rahim kanaması görülebilir. Rahim miyomlarının boyutları 1 cm ile 15 cm arasında değişebilir. Görünüşte yuvarlak ve pembedirler. Fibroidlerin yeri kişiden kişiye değişir. Rahim veya servikste oluşabilirler.

İnsan vücudunda meydana gelen miyomların isimleri, miyomların geliştiği bölgeye göre değişir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Çoğu durumda, rahimde oluşan miyomlar herhangi bir olumsuz belirtiye neden olmaz. Sadece bir kadın doğum uzmanının yapacağı testlerde ortaya çıkarlar. Pek çok insan, rahim miyomları olduğunu fark etmeden sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürüyor. Bununla birlikte, bazı durumlarda, nadiren kanserli hale gelmesine rağmen, miyomlar büyüme eğilimi gösterebilir.

Bir insan miyomunun ilk olumsuz belirtisi genellikle düzensiz ve ağır kanamadır. Bu kanama sonucunda kişide anemi gelişebilir. Hastalar bu aşırı kanamayı geçici bir işlem olarak görmezden gelebilirler. Ancak süreç devam ettikçe hastalarda halsizlik ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler görülür. Genellikle bu aşamada bir doktora da danışılır. Miyomların büyümesi ve gelişmesi durumunda bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Rahim miyomlarının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzensiz adet aralıkları
  • Sık idrara çıkma dürtüsü
  • Seks sırasında ağrı ve genellikle bu duruma eşlik eden kanama
  • Adet sırasında kanama normalden daha ağır ve uzundur
  • Tuvalete giderken kalça bölgesinde ağrı ve baskı

miyom nedir belirtileri ve tedavi yontemleri nelerdir1

  • Karın, bacak ve sırt ağrısı
  • Kısırlık
  • Hamilelik sırasında ani düşük
  • Kabızlık
  • Belirgin bir sebep olmadan ortaya çıkan ve iyileşmeyen karında basınç ve şişlik hissi.

Miyom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Miyom tedavisi için birçok farklı yaklaşım ve kriter vardır. Öncelikle miyom tipi belirlenmelidir. Ancak tedavi öncesi hastanın genel sağlığı, hastanın yaşı, çocuk sahibi olup olmayacağı, miyom sayısı gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur. Her hasta için miyom tedavisine tek beden uyan bir yaklaşım yoktur. Tedavi şekli hastadan hastaya değişir ve hastanın özel durumuna göre planlanır.

miyom nedir belirtileri ve tedavi yontemleri nelerdir4

Vajinal muayenede miyom bulunursa ancak bu miyomlar herhangi bir olumsuz belirtiye neden olmuyorsa ve miyom boyutları küçükse tedavi gerekmez. Kişiden yılda 4-5 kez düzenli kontroller yaptırmasını ve miyomların takibini yapması istenir. Ancak büyüme gösteren ve negatif belirtiler gösteren miyomlar daha fazla gelişmeden tedavi edilmelidir. Ne yazık ki, günümüzde miyomların gelişmesini durdurabilecek veya tamamen ortadan kaldırabilecek bir ilaç tedavisi yoktur.

Miyom İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu