Karadeniz Bölgesi halkının en özel ekmek tariflerinden biri olan mısır ekmeği en çok merak edilen ekmek tariflerinden biridir. Öyle ki mısır ekmeği fırında nasıl yapılır, mısır ekmeği kilo aldırır mı, mısır ekmeği nerede meşhurdur soruları aratılmıştır. Bu yazımızda bir Karadenizlinin deneyimleriyle harmanlanan mısır ekmeği tarifi aktarıyoruz.
Mısır ekmeği tarifi için sabırsızlanıyor musunuz? Hemen altta bulunan menü sayesinde bölümler arasında hızlı geçiş yapabilirsiniz. Hamaratlığım üstümde diyorsanız sitemizde yer alan diğer yiyecek ve içecek tarifleri yazılarımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Hakkında
Mısır ekmeği, Karadeniz mutfağı söz konusu olduğunda akla ilk gelen lezzetlerden biridir. Artvin’de daha çok lahana çorbası ile birlikte tüketilir. Karadeniz’deki kahvaltı sofralarının demirbaşı olan mısır ekmeği, mısır ununun en çok kullanıldığı tariftir. Mısır ekmeğinin olmadığı bir sofra eksik kabul edilir. Mısır ekmeği; Türk mutfağının yanı sıra Güney Amerika, Arnavutluk, Yunan ve Portekiz mutfağında da popülerdir. Adı ekmek olsa da çayın yanında sade olarak da tüketilebilir. Mısır ekmeği kaç kalori merak edenler için söyleyelim. 100 gram mısır ekmeğinde 330 kalori bulunur.
Malzemeler
- 1 kilogram mısır unu
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım su bardağı un
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri derin bir kaba alın.
- Üzerine 1 su bardağı kaynar su ekleyin ve karıştırın.
- Biraz daha suyu yavaşça ekleyip elle yoğurun.
- Hamur kıvam almaya başlayana kadar yoğurun.
- Fırın tepsisini yağlayıp hamuru boşaltın.
- Her tarafının eşit kalınlıkta olduğuna emin olun.
- Üzerine hafif beyaz un serpin.
- Mısır ekmeğinizi 190 dereceye ayarladığınız fırında üstü kızarınca kadar pişirin.
- AFİYET OLSUN…
Püf noktası: Mısır ekmeğini kek kalıbında veya tavada da yapabilirsiniz. Ekmeğin altı üstü kızardığı zaman hazır demektir. Sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Bazı yörelerde içine süt ve bal baklası dediğimiz bir çeşit soya fasulyesi de konabilir. Kimileri tat vermesi için kaymak da kullanır.