Miraç İsminin Anlamı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Miraç İsminin Anlamı Nedir?
Arapça kökenli olan, Miraç isminin anlamı göğe çıkmak olarak bilinir. Yükselmek, yukarı çıkmak ve göğe yükselmek olarak bilinen isim aynı zamanda Hz. Muhammet’in göğe yükselmiş olduğu gece olarak bilinir. Miraç ismi Müslüman olanlar tarafından sıklıkla kullanılır.
Miraç ismi Kur’an’da geçmez fakat kullanılması caizdir. Olumlu bir dini meseleyi anlattığı için sıklıkla kullanılır. Türkiye’de 2021 verilerine göre 65.415 kişiye Miraç ismi koyulmuştur. 2024 verilerinde ise 66.664 kişinin ismi Miraç olarak kayıt edilmiştir.
.İlginizi Çekebilir: Yusuf İsminin Anlamı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Miraç İsminin Özellikleri Nelerdir?
- Miraç ismi, şefkat ve canlılığı çağrıştırmasıyla bilinir. Şefkatli, vicdanlı ve enerjik kişiler olarak bilinirler.
- Bu isme sahip kişiler genelde sorumluluk sahibi insanlardır. İşlerine, evlerine ve çevresindeki insanlara karşı sorumluluklarını bilirler.
- İradeli ve cana yakın olan bu kişiler arkadaşlarına çok önem verirler. Aynı zamanda çevresindeki kişiler tarafından da çok sevilirler.
- Maneviyata düşkündürler. Manevi olan her şeye çok önem verirler.
- İletişimleri çok kuvvetlidir.
- Mizah anlayışları gelişmiştir.
- Çevreleri tarafından sevilen kişilerdir. Miraç isimli kişilerde çevresindeki insanlara çok önem verirler.
Miraç İsmi Kur-an’ı Kerim’de Geçiyor Mu?
Miraç ismi, Kur’an’da geçmez. Fakat Hz. Muhammed’in (s.a.v) göğe yükselişini anlatır. ”İsra ve Miraç” olaylarını anlatır. TDV İslam Ansiklopedisi’ne göre Miraç;
Terim olarak Hz. Peygamber’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eder. Olay, Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya gidiş ve oradan da yükseklere çıkış şeklinde yorumlandığından kaynaklarda daha çok “isrâ ve mi‘rac” şeklinde geçerse de Türkçe’de mi‘rac kelimesiyle her ikisi de kastedilir. İslâmî kaynaklarda genellikle ele alındığı şekliyle mi‘rac hadisesi iki safhada meydana gelmiştir. Resûl-i Ekrem’in bir gece Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya yaptığı yolculuğa isrâ, oradan göklere yükselmesine mi‘rac denilmiştir. Literatürdeki bu ayırım her iki terimin naslarda zikredilmesinden ileri gelmektedir. Sery (geceleyin yürüme, gece yolculuğu yapma) kökünden türeyen isrâ’ Kur’an’da mâzi sîgasıyla yer almış ve sûreye ad olmuştur. Buna göre Allah, kudretinin işaretlerini göstermek için kuluna (Hz. Peygamber) Mescid-i Harâm’dan çevresi mübarek kılınan Mescid-i Aksâ’ya geceleyin bir seyahat yaptırmıştır (el-İsrâ 17/1). Mi‘rac kelimesi Kur’an’da geçmemekle birlikte çoğul şekli olan meâric “yükselme dereceleri” mânasında Allah’a nisbet edilmiştir (el-Meâric 70/3). Ayrıca “merdiven” anlamında meâric bir âyette ve urûc kökünden türemiş fiiller çeşitli âyetlerde yer almaktadır (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ʿarc” md.).
Miraç İsminin Harf Analizi
M: Her zaman fiziksel boyutu düşünürler ve tutumlu bir yapıya sahiptirler. Her zaman kendilerini sigortalarlar. Zekasıyla büyüler ve ticaret beyni harika çalışır. Bu da işkolik ve sorumluluk sahibi olma imkanı sağlar.
İ: Çok kırılgan olmaları ile bilinirler. Aynı zamanda çok duygusal olan bu kişiler beklenmedik anlarda çabuk incinebilirler. Hassas bir yapıya sahiptirler.
R: Belirli durumlara aşırı tepki vermeleriyle tanınırlar. Sonra tepkilerinden pişman olurlar. Karar vermede zorlandıkları zamanlar da olur.
A: Başkalarına öncülük etmeyi seven, hırslı kişiler olarak bilinirler. Fakat en yakın çevresine bu hırsını genelde göstermezler. Yakın çevresine oldukça değer verirler.
Ç: Misafirperver, sezgisel yaklaşan, neşeli ve güzel konuşma yeteneği olan kişilerdir.