Anne ve Çocuk

2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

instagram takipçi hilesi

2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeğiniz yavaş yavaş yenidoğan döneminden çıkıp, günlük hayata adapte olmak için hazırlanıyor diyebiliriz. 2 aylık bebek gelişim dönemi, bebeğinizin sürekli olarak dünyaya uyum sağladığı bir dönemdir. Bu süre zarfında bebeğin uyku düzeni oluşmaya başlar. Daha hareketli bir bebek, çevresine ve anne babasına karşı daha duyarlıdır. 2 aylık bir bebek günde 8 ila 12 kez beslenir.

2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Haftada yaklaşık 150-200 gram ve yaklaşık 4,5 ila 5 kg ağırlık artışı yaşanır. Boyu da bir ay içinde yaklaşık 1-1,5 cm uzar. Bir bebeğin gözleri ilk ayda sadece zıt renkleri ve hareketli nesneleri görebilir ve ikinci ayda farklı nesneleri algılayacak kadar gelişmiştir.

Pastel renkleri kolayca algılayabilen bebekler, parlak ve parlak renkli nesnelere daha güçlü tepki verirler. Ebeveynlerinin görüntüsüne ve sesine coşkuyla tepki verebilir. Bebekler sesleri algılama ve ayırt etme konusunda daha iyi bir yeteneğe sahiptir ve sessiz bir ortamda uzun süre huzursuz hissedebilirler. Dili de çoğunlukla dışarıdadır. Bunun nedeni üretilen sesi taklit etmek istemesidir.

Bu dönemde bebeğinizle daha fazla konuşmanız, onun dil becerileri ve zihinsel gelişimi için önemlidir. Pastel tonları sever. Ani ve yüksek sesler bebeğinizi üzebilir. Koku ve tat alma duyuları da gelişmiştir. Farklı doğal kokuları kokladığında farklı tepki verir.

2 aylik bebek gelisimi nasil olur5 768x432 1

Bebeğin ellerini kullanma yeteneği tüm hızıyla gelişmektedir. Bundan önce elleri yumruk şeklinde sıkılmıştır. Uzandığında nesnelere dokunmak için parmaklarını açar. Özellikle ailesiyle tanışmaktan ve onları tanımaktan keyif alır. Kafatasındaki bıngıldak olarak bilinen açıklık bu ayda güncel kalsa da 3. ayda yavaş yavaş kapanmaya başlar.

Bebekle geçirilen ilk 4 haftadan sonra hem anne baba bebeğe alışır hem de bebek anne babasına ve yeni dünyaya uyum sağlar. Bu aydan itibaren bebekler gece ve gündüz arasındaki farkı anlamaya başlar ve 6 ile 10 saat arası uyuması normal kabul edilir. Gündüzleri bebek uyurken ortamı karartmayın, fazla sessiz olmayın, gece ile gündüz arasındaki farkı anlamasına, gece daha derin uyumasına izin verin. Özellikle gündüzleri karanlığa maruz kalmayan bebeklerin uyku düzeni daha hızlı olur.

2 aylik bebek gelisimi nasil olur1

Yaşamın ikinci ayında bebekler gülümseme sosyal becerisine tepki vermeye başlar. Bu tepki bilinçlidir ve diğer kişi gülümsediğinde genellikle gülümser. Gülümsemesine aynı şekilde karşılık vermek, etkisinin karşılıklı olduğunu anlamasını kolaylaştırır. Bu bebeğin kendini oluşturması için çok önemlidir.

Bebekler yatarken başlarını yaklaşık 45 derece kaldırabilir ve 2. ayına kadar başlarını 90 dereceye kadar kaldırabilirler. Bir bebeğin dokunma duyusu, elleri ve ayaklarıyla oynamaya devam ettikçe gelişir. Ellerine ve parmaklarına uzun süre bakabilir. Yumuşak ve canlı renkli nesneleri tercih edebilirsiniz.

Bebeğiniz sesleri çok sevdiği için bunları kendisi yapmaya çalışacaktır. Sesi duyulduğunda, birinin onunla ilgilendiğini anlar. Özellikle anne ve babasının sesi onu güvende ve rahat hissettirir. Huzursuzluğunu ya da mutsuzluğunu ağlayarak ifade eden 2 aylık bir bebek kucağa alındığında sakinleşebilir ve sessiz kalabilir.

2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

2 aylik bebek gelisimi nasil olur2 405x405 1

Bebeğinizin genel sağlığını kontrol etmenin araçlarından biri de, hamilelik sırasında bebeğinizin gelişimini takip etmek için kullanılan çizelgelere çok benzeyen bebek gelişim çizelgesidir. Bu tablo sayesinde bebeğin boyu, kilosu, baş çevresi, boyuna göre ağırlığı gibi parametreler aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerle karşılaştırılabilir. Bebek gelişim tablosuna göre;

  • 2 aylık kız bebeklerin ortalama boyu 57 cm, ağırlığı 4750 gr’dır. Tahmini baş çevresi 38,3 cm’dir.
  • 2 aylık erkek çocukların ortalama boyu 58,5 cm idi. Ağırlık 5200 gram. Baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplandı.

2 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

2 aylik bebek gelisimi nasil olur4 768x512 1

Bir bebek iki aylıkken, genel gelişimi ve aşıları kontrol etmek için bir doktora görünmelidir. Bu ziyaret büyük olasılıkla bebeğin gelişiminin değerlendirildiği önceki bir doktor ziyareti sırasında planlanmıştır. Öncelikle boyunu, kilosunu ve baş çevrenizi ölçerler.

BCG (Verem Aşısı), DTacB-IPV-Hib (ilk doz 5 doz aşı), KPA (ilk doz zatürre aşısı) ve rotavirüs (ishal) aşılarının hepsi 2 aylık bebeklere yapılıyor.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu