MaksatModaYaşam

Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur?

Minimalist Bir Yaşamın Altın Anahtarı "Az Çoktan Fazladır."

Minimalizm, maksimum etkiyi yaratmak için en basit ve en az öğenin kullanıldığı bir tasarım şekli ya da stil olarak tanımlanmaktadır. Minimalizmin kökenleri, basit çizgiler, sadece birkaç renk ve bu çizgilerin ve renklerin dikkatlice yerleştirilmesine dayanmaktadır.

Daha yakın zamanlarda ise, karmaşayı yaşamın her yönünden kaldırmayı amaçlayan bir yaşam tarzının temsilcisi haline gelmiştir. Uzmanlar ise minimalizmi, sizin için önemli olan şeyleri yapmanıza engel olan dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmeye odaklanan bir yaşam tarzı uygulaması olarak tanımlamaktadır.

Minimalizm, hayatınıza değer ve anlam katan şeylere sahip olmak ve gerisini ortadan kaldırmakla ilgilidir. Bu, karmaşayı ortadan kaldırmak ve kalan şeyler için zamanınızı ve enerjinizi kullanmak amaçlanmaktadır. Hayatımızda sadece belirli miktarda enerji, zaman ve mekana sahibiz. Bundan en iyi şekilde yararlanmak için, her gün nasıl yaşadığımız konusunda bilinçli olmalıyız.

minimalizm 1

Minimalizmin Faydaları Nelerdir?

1- Daha Az Stres

İşten eve gittiğinizi ve telefonunuzun çaldığını hayal edin. Telefonu alırsın ve bir tanıdığın sana mahallede olduğunu ve sende bıraktığı bir eşyasını almaya geldiğini söyler. Tanıdığınızın 1 saat kadar uzakta yer alan bir yerde yaşadığını düşünüz. Bu yüzden tanıdığınız kişiyi eve davet etmeniz gerekecektir.

Fakat eviniz dağınık olabilir. Ortalama bir evin toplanması ve temizlenmesi en az yarım saat sürmektedir. Minimalizm denen bir yaşam tarzı felsefesi sayesinde en fazla 5 dakika gibi bir sürede evinizi toplayabilir ve davetsiz misafirinizi rahatlıkla ağırlayabilirsiniz.

Evinizin ve hayatınızın dağınık olması da strese katkıda bulunur. Evinizdeki fazlalıkları kaldırdığınızda ve hayatınızın diğer alanlarını basitleştirdiğinizde, kendinizde bir huzur hissedeceksiniz.

2- Daha Fazla Zaman

Zaman tartışmasız en değerli kaynağımızdır. Bir kez harcandığında sonsuza kadar gider. Asla günde 24 saatten fazla zaman geçirmeyiz ve zamanımızın ne zaman biteceğini asla bilemeyiz. Endişelenecek daha az şey, organize edilecek ve sürdürülecek daha az karmaşa ile günümüzde yeniden zaman kazanırız. Bu, hayatınızı istediğiniz yönde yönlendirecek günlük alışkanlıkları uygulamaya başlama fırsatı sağlar.

minimalizm 2

3- Daha Fazla Olasılık

Evinizi ya da zihninizi karıştıran, kullanılmayan bir öğe, sonlu bir nesnedir. Çok pratik ama felsefi bir şekilde, öğe yalnızca olduğu gibi olabilir. Öğenin kaldırılmasıyla yaratılan alan ise sonsuzdur. Boş alanın nasıl kullanılabileceğine dair olasılıklar tamamen sizin emrinizdedir. Daha fazla alan yaratmaya başladığınız zaman,  enerjiniz ve üretkenliğiniz ile daha esnek ve çevik hale gelebilirsiniz.

İlkeler, fiziksel, dijital ve diğer alemlerde neredeyse yaşamın her alanına uygulanabilir. Minimalizmi bir yaşam tarzı olarak düşünmek yerine, hayatınızda önemli kararlar verirken kullandığınız bir karar filtresi olarak düşünün. Bu kararlar küçük küçük başlar ve başlangıçta fazla ağırlık yapmayabilir.

Fakat ondan kazandığınız değer kesinlikle zamanla artar. Faydalar bir gecede gelmeyebilir. Ancak buna bağlı kalırsanız, faydaların katlanmaya başladığını göreceksiniz.

Nasıl Minimalist Olunur?

Minimalist insan, Minimalist olmak..! Bu gibi cümleleri son bir kaç yıldır oldukça sık duymuş olabilirsiniz. Belki çevrenizde bu yaşam biçimini ilke edinen insanlar bile olabilir. Minimalist olmak, her geçen gün daha fazla insanın dikkatini çekmektedir.

Pek çok insan ise internette “Nasıl Minimalist Olunur?” sorusunun cevabını aramaktadır. Minimalist yaşam ile ilgili çok sayıda yanlık uygulamayı benimsemiş insan olduğu kadar, doğru şekilde uygulayanlar da oldukça fazladır.

İlk olarak şunu bilmelisiniz. Evinizden bir kaç parça eşyayı çöpe atarak ya da ihtiyacı olan birine vererek minimalist olamazsınız. Çünkü sadeleşme yalnızca eşya ile değil, bedenen ve psikolojik olarak da gerçekleşmelidir.

Eşyalar ile birlikte, yaşam tarzınızdan, düşüncelerinizden, alışkanlıklarınızdan, insanlardan yani sizi ve hayatınızı boş yere meşgul eden tüm maddi ve manevi fazlalıklardan kurtulmalısınız.

minimalizm 4

Minimalist İnsan Ne Yapar?

Evindeki fazla ve gereksiz eşyalardan kurtulur.

Yerine koyma prensibini benimser. Yani evinizdeki ile aynı işlevi gören yeni bir eşya aldıysanız, eskisini hayatınızdan çıkarmalısınız.

Gerçek ihtiyaçlarının farkına varır. Çok fazla kıyafeti yoktur. Örnek vermek gerekirse, özel günler için bir kıyafet, spor için bir kıyafet ve günlük kıyafetler. Özel günlerde eski kıyafetinizi satarak yeni bir kıyafet alabilirsiniz.

Pareto ilkesini uygular. Dolabınızda yer alan kıyafetlerin %20’sini, günlük hayatınızın %80’inde kullanırsınız. Kıyafetleriniz %80’i ise ise yalnızca özel günler gibi ayda 1-2 kez ya da daha az gerçekleşen anlarda kullanılır. Bu mutfak ve banyo gibi alanlarda da geçerlidir.

Az ama kaliteli şeyler alır. Şimdi iki kıyafet olduğunu ve cebinizde yalnızca 100t olduğunu hayal edin. Kaliteli kıyafetin fiyatı 100 ₺, daha az kaliteli kıyafetin fiyatı ise 50 ₺ olsun. Minimalist bir insan elinde bulunan 100 ₺ para ile kaliteli kıyafeti alır. Minimalist bir kişi 50 ₺’lik kıyafetten ikiş tane alayı da tercih edebilirdi. Fakat, hem kaliteli bir ürün aldı hem de dolabını fazlalıklar ile doldurmadı.

Teknolojik aletler ile arasına mesafe koyar. 

Zihnindeki fazlalıklardan kurtulur. Stres, iş temposu gibi şeyleri daha az kafasına takar.

Planlı yaşar. Bir gününü planlı bir şekilde geçirir. Bu sayede bir yere geç kalmaz.

Mükemmelliyetçideğildir. Mükemmelliyetçilik, son zamanlarda oldukça sıkıntılı bir konudur. Pek çok insan mükemmel olmak için çeşit çeşit karakterlere bürünmektedir. Asıl mükemmellik doğal halinizdir.

Şükreder. Sahip olduğunuz her şeye şükrederseniz, mutlaka manevi olarak karşılığını alırsınız.

minimalizm 3

Minimalizm ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=zgWi8pW4jJc

https://www.youtube.com/watch?v=LtV7gP9i-98

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu