Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Mide kanseri, en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Mide kanserinde, kanser hücreleri genellikle mide duvarlarının iç astarında başlar ve kanser geliştikçe mide duvarlarına daha derine iner. Tümör, karaciğer ve pankreas gibi yakın organları içerecek şekilde büyüyebilir. Mide kanseri dünya genelinde en çok rastlanan kanserlerden biridir.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mide kanserinin bazı belirti ve semptomları vardır. Bunlar;
- Mide bulantısı ve kusma
- Yutma güçlüğü
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Yorgun hissetmek
- Şişkinlik
- Kan kusma (ileri safhalarda)
Mide Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Mide kanserinin ana nedeni, mide hücrelerinde genetik bir mutasyon olup, hücrelerin hızla büyümesine ve sonunda bir tümör oluşturmasına neden olur. Bir kişinin mide kanseri olma şansını artırabilecek risk faktörleri şunlardır:
- Aile geçmişi
- Sigara içmek
- Şişmanlık
- Bakterilerinden enfeksiyon
- Tuz oranı yüksek bir diyet
- Meyve ve sebze içermeyen bir diyet
Nasıl Teşhis Edilir?
Mide kanserini teşhis etmeye yardımcı olmak için birkaç farklı test kullanılabilir.
- BT taraması, baryum yutulması ve MRG gibi radyolojik testler, tümör yeterince büyükse midede bir problemin tanımlanmasına yardımcı olabilir.
- Radyolojik testlerde görülebilecek kadar büyük bir kitle tanısı koymak için lezyonun biyopsisini almak ya da erken kanseri tespit etmek için bir üst endoskopi kullanılır. Üst endoskopi, tümörden biyopsilerin alındığı küçük bir kamera ile ince bir tüpün ağızdan ve mideye sokulmasıyla gerçekleştirilir.
- Bir tümörün mide duvarının ne kadarını içerdiğini öğrenmek ve kanserin evresini değerlendirmeye yardımcı olmak için, doktor ultrason probu olan özel bir endoskop türü kullanan bir endoskopik ultrason kullanacaktır. Endoskop mideye ağızdan yerleştirilir. Ultrason probu, mide duvarının ötesindeki mide duvarının yüzeyinden bakabilir ve midenin ne kadarının tümör tarafından dahil olduğunu görebilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Mide kanserini tedavi etmek için çeşitli yaklaşımlar vardır. Birçok durumda ameliyattan uzak durulabilir.
Kanserin midenin yüzeysel katmanları ile sınırlı olduğu erken aşamalarda, kanser bir gastroenterolog tarafından yapılan bir üst endoskopi ile çıkarılabilir. Bu prosedürde, tümör gastrik duvarın geri kalanından diseke edilir ve ağızdan çıkarılır. Tümör midenin yüzeysel katmanlarının ötesine geçtiğinde, mideyi çıkarmak ve yemek borusunu sindirime izin vermek için ince bağırsaklara bağlamak için ameliyat gerekecektir.
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek güçlü enerji demetleri kullanır. Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanır. Bu tedaviler genellikle birleştirilir. Mide kanserini tedavi etmek için çeşitli ilaçlar da vardır. Tedavi kanserin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır ve tanıdan sonra bir doktor tarafından karar verilir.
Mide Kanseri ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=z56FvbpusYM