Acaba mevsimin meyvesi olan ayva zayıflatır mı?
Buyurun Ayva Diyeti
Ayva sağlıklı olduğu kadar besleyici bir meyvedir. Eski çağlardan beri zayıflamak için kullanılmaktadır. Karnı tok tutmasının yanı sıra içinde bulunan mineraller ve besin öğeleri ile genel sağlık için de son derece yararlıdır. Ayvanın içinde protein, kalsiyum, karbonhidrat, potasyum, demir, sodyum, C vitamini ve fosfor bulunmaktadır. Kış mevsiminde özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığın da güçlenmesine yardımcı olur. Meyve olarak tüketilebileceği gibi reçel ya da komposto ya da tatlı olarak da tüketilmektedir.
Meyvenin kompostosu ishal gibi bağırsak sorunlarını engeller. Ve aynı zamanda kalp sağlığının da korunmasına yardımcı olur. Ayrıca ağızdaki rahatsız edici kokuları önleyen etkileri de vardır. Meyvenin yaprakları ise pekmezle kaynatılıp pekmez ile birlikte tüketildiğinde ise uykusuzluk ve anksiyete gibi sorunların azaltılmasına faydalı olur. Diyabet hastaları içinde bire bir olan meyvenin şeker miktarıda çok düşüktür.
Peki asıl konu Ayva kilo verdirir mi?
Bu meyvenin diyeti nasıl yapılır?
– Ayva diyeti vücudumuzda yağ yakımını hızlandırır ve hızlı kilo verilmesini sağlar.
– Ayva az miktarda şeker içerirken içeriğinde lif bulundurma açısından son derece zengindir. Bu özelliği ile bağırsakların hızlı çalışmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır. Kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
– Meyveler içinde doğal olarak şeker içerirler. Beslenme düzenimizde ne kadar çok meyve olursa beyin hücrelerimizde o kadar fazla gelişir. Meyve tüketimi hafızayı güçlendirirken kilo almamızda da etkendir. Taze meyveler aynı zamanda bol vitamin ve mineral içerirler.
– Aslında meyve tüketimi genellikle diyet programlarında önerilir. Az kalori içeren meyveler özellikle tüketilmelidir. Ayva da az kalori içeren bir besindır.
– Aç karna bu meyvenin tüketilmesi sindirimi geliştirir. Ayrıca antioksidan açısından son derece zengin olduğu için vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
– Lif açısından zengin olan ayva iştahın kontrol altına alınmasını sağlar. Tokluk hissi yaratır ve yemek yeme isteğini azaltır.
– Diyet sırasında beslenme düzenine bazı meyveler örneğin kivi, yeşil elma, ayva, portakal ve erik gibi eklenmelidir. Ancak şekerli besinlerin tüketilmesi çok fazla önerilmez. Özellikle dut, üzüm, incir gibi meyveler tüketilmemesi gereken meyveler arasındadır. Bu tür besinlerin tüketimi kandaki şeker miktarını artıracaktır. Kandaki şeker oranı hızla yükselir ve hızla düşer. Bundan dolayıda karnımızın daha çok acıkmasına ve yemek yeme isteğinin artmasına neden olur.
Ayva diyeti ile kilo verme:
Şekersiz ayva diyeti ile istenilen kiloya düşülebilir. Fazla kilolardan kurtulmak ve zayıflamak için yapılan diyet 3 günlük bir diyettir.
Bu diyet için gerekli malzemeler:
- 1 tane mevsim meyvesi ayva
- 1 tane kırmızı elma
- 1 çay kaşığı tarçın
- Ayva kabuğu
- Ayva çekirdekleri
- Su
Uygulanışı:
1. Ayva bol suda yıkanır ve soyulur. Ardından ikiye bölünerek, içi temizlenerek kabukları ile çekirdekleri bir kenara ayrılır. Elma da soyulur ve içi temizlenir. Her iki meyve de rendelenir.
2. Rendelenmiş meyve karışımının içerisine tarçın eklenir. Bir tencerenin içerisine su koyularak, tarçın ile karıştırılan rendelenmiş meyveler tencerenin içindeki suyun içerisine eklenir. Tencerenin içindeki su karışımının, hafif üzerine çıkacak miktarda olmalıdır.
3. Ardından kenara ayrılan ayva çekirdekleri ve kabukları da suya eklenir. Tencere içerisindeki ayvalar yumuşayana kadar bekletilir.
4. Bu karışım, her gün ara öğünde tüketilmelidir. 3 gün boyunca düzenli olarak tüketilmesi faydalı olacaktır.
Ayva içerisindeki pektin, tok tutmaya yardımcı olan bir besindir. İştahımızı kontrol altına alır. Aynı zamanda vücudun kalori yakımını hızlandırır. Bu karışım öğün aralarında atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Ayva tüketiminin yanı sıra tüketilen diğer gıdalara da dikkat edilmelidir.
Meyve ve sebze odaklı bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Kilo vermek için düzenli bir şekilde egzersiz de yapılması gerekir. Özellikle kardiyo hareketleri ve fitness hareketleri yapılabilir. Gün içerisinde minimum 30 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır.