Bilim ve Keşif

Meteor Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Meteor, uzayda dolaşan küçük bir kayalık veya metalik nesnedir. Meteroroit olarak da adlandırılırlar. Pek çok şey oldukları şey için adlandırılırken, uzaydaki kayaçlar kısmen bulundukları yer için adlandırılır. Dünya atmosferinde yanan küçük bir kayalık veya metalik nesneye meteor denir. Dünya’nın yüzeyine çarpan yani insanların bulunduğu yere düşen küçük bir kayalık ya da metalik nesneye ise göktaşı adı verilir. Genellikle Mars ve Jüpiter arasında bulunan gökcisimlerine de asteroid ya da küçük gezegen adı verilir.

meteor 1

Meteoroitler Nereden Geliyor?

Meteorlar pek çok yerden gelebilirler. Ancak çoğu zaman güneş sistemindeki daha büyük asteroitlerden ya da kuyruklu yıldızlardan kopan kaya parçalarıdır. Bazen gezegenlerle çarpışmaların sonucu da olabilirler. Büyük bir asteroit dünyaya çarparsa, örneğin dünya yüzeyinin büyük bir kısmı parçalanabilir ve uzaya dağıtabilir.

Meteor Çeşitleri Nelerdir?

Meteorlar, dünya atmosferinden geçişten sağ kalan diğer gezegenlerden taşlara yöneliktir. Çoğu meteorit, iki asteroit arasındaki çarpışmalardan kaynaklanır. Bilim adamları güneş sisteminin nasıl olduğunu keşfetmek için meteorları araştırmakta ve incelemektedirler. Örneğin, güneş sisteminin tahmini yaşı, kimyasal bileşimi ve geçmişi hakkında çoğu bilimsel bilgi meteorik kanıtlardan elde edilir. Bilim adamları meteorları üç ana gruba ayırmaktadır. Bunlar;

meteor 2

Demir Meteoritleri

Demir meteoritleri çoğunlukla demirden oluşur ve az miktarda nikel ve kobalt içerir. Demir meteorlar çok ağırdır ve diğer meteorlardan daha sık toplanır. Yarı yarıya kesilen demir meteoritler, Widmanstatten deseni olarak bilinen geometrik bir desene sahiptir. Widmanstatten paternleri, demir meteoritlerinin uzun süre çok yüksek basınç altında soğuması nedeniyle oluşur. Nikel içeriğine göre sınıflandırılan üç demir meteorit alt grubu, hekzahrit, oktahedit ve ataksitlerdir.

Taşlı Meteoritler

Taş meteor, bazen taş meteorları olarak adlandırılır. Dünya’ya diğer türlerden daha sık düşer. Ancak ayırt edilmesi daha zordur. Bu göktaşları renklidir ve ince veya kaba taneli olabilir. Taşlı meteoritler çeşitli maddeler içerir. Ancak hepsi kimyasal olarak Dünya’da oluşan kayalardan ayrılır. Taşlı meteoritler ayrıca iki grup kondrit ve akondrit olarak sınıflandırılır.

Taşlı Demir Meteoritleri

Taşlı demir meteorlar, hem taş hem de demir içeren nadir bir meteor tipidir. Taşlı demir meteorları iki alt grup mezosiderit ve pallasit içerir. Meteorların yüzde 2’sinden azı taşlı demirdir. Ancak bu göktaşları en çekici olanlar arasında olabilir. Örneğin saf olivin kristalleri olan yeşil pallasit meteoritleri, değerli bir taş olan peridot olarak bilinir.

meteor 3

Meteor İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu