Mercimeğin Faydaları Nelerdir? Besin Değeri Ne?
Mercimeğin Faydaları Nelerdir? Mercimek, yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan baklagillerdir. Latince adı Lens culinarisdır. Fabaceae familyasına ait olan otsu bir bitkidir. Kırmızı, kahverengi, sarı, siyah ve yeşil renklerinde olur. Nişasta ve bitkisel protein açısından zengindir. Taneleri güneşte kurutularak kuru fasulye olarak, yeşil kısımları ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. İçerdiği azot ve demir mineralleri nedeniyle besleyicidir.
Mercimek kumlu toprakta yetişir. Tahıllar fasulye gibi torbalarda gelir. Her torbada koyu yeşil veya kirli kırmızı renkli iki mercimek bulunur. Kuru veya yaş mama için kullanılabilir. Mercimek, eski çağlardan beri yetiştirilen bir bitkidir. Başlangıçta Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yetiştirildi. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Gaziantep ve Şanlıurfa’da yetişir. Mercimek, nadas alanlarının azaldığı dönemlerde toprak verimliliğini artırmak için bazen ekim nöbetlerine konur.
Mercimeğin Besin Değeri
Porsiyon Miktarı: 100 g (haşlanmış)
- Kalori (kcal): 116
- Toplam yağ: 0,4 g
- Doymuş Yağ: 0,1 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 2 mg
- Potasyum: 369 mg
- Karbonhidrat: 20 g
- Diyet Lifi: 8 g
- Şeker: 1,8 g
- Protein: 9 g
- C Vitamini: 1,5 mg
- Kalsiyum: 19 mg
- Demir: 3,3 mg
- D Vitamini: 0 IU
- B6 Vitamini: 0,2 mg
- Kobalamin: 0 µg
- Magnezyum: 36 mg
Mercimeğin Faydaları Nelerdir?
Kanserle Savaşır
Mercimekte bulunan lifler, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur. Mercimek ayrıca anti-tümör ve anti-inflamatuar özelliklere sahip selenyum içerir. Selenyum, öldürücü T hücrelerinin üretimini uyarır. Mercimek ayrıca fenolik asitler, fitik asit, flavanoller, flavonoller, soyasaponinler ve yoğunlaştırılmış tanenler gibi fitokimyasallar içerir. Bu, mercimeklere antioksidan özelliğini kazandırır.
Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır
Lif, B kompleksleri ve magnezyum ile dolu olan mercimek, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Magnezyum, doğal kalsiyum kanal blokeridir ve kalp kaslarının gevşemesine yardımcı olur. Homosistein arter duvarlarına zarar verebilir. Ancak folik asit ve B6 (Piridoksin) varlığında homosistein iyi huylu sistein ya da metionine dönüştürülür.
Mercimeklerde bulunan kalsiyum, potasyum ve magnezyum kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Mercimek, et yerine gıda olarak kullanılabilir. Mercimek tüketimi, serbest radikalleri nötralize eden ve ateroskleroz gelişme insidansını azaltan antioksidanlar sağlar. Lif ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Folik Asit Bakımından Zengindir
Folik asit (B9 vitamini) hamile kadınlar için hayati bir besindir. Anne adaylarının gebe kalmadan bir ay önce folik asit almaları ve gebelik süresince devam etmeleri gerektiği belirtilir. Önerilen folik asit dozu 400 mikrogramdır. Folik asit, bebeğin beyin ve omuriliğinde nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olur. Folik asit doğal olarak gıdalarda bulunur. Folik asit, takviyeler, işlenmiş ve güçlendirilmiş gıdalar şeklinde bulunan sentetik folik asit formudur.
Sindirimi İyileştirir
Mercimeklerde bulunan lif, metabolizmayı artırmaya yardımcı olur. Lif, sindirim sisteminde dolgu maddesi olarak işlev görür. Mercimek kabızlığı giderir ve tokluk sağlar. Mercimek içindeki lif, sindirim sürecinin düzenli olmasını sağlar ve irritabl bağırsak sendromunu önler.
Mercimek, vücuttaki belirli amino asitlerin parçalanmasını kolaylaştırmak için enzimler için bir katalizör görevi gören molibden bakımından zengindir. Molibden eksikliği, hızlı kalp atışı, zihinsel sağlık sorunları, yemek borusu ve mide kanseri gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Demir Eksikliğine İyi Gelir
Demir eksikliğinin yorgunluğa, isteksizliğe ve yaşam hevesi eksikliğine neden olduğu bilinmektedir. Bir bardak mercimek günlük demir ihtiyacının yarısını karşılayabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre dünya nüfusunun %30’u anemiktir ve bunun %50’si demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Protein Kaynağıdır
Mercimek iyi bir protein kaynağıdır. Protein sindirimi, proteinli yiyeceklerin sağladığı kaloriden daha fazla kalori yakmayı gerektirdiğinden, protein alımının kilo kaybını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Mercimek, kalori alımının kalori yakımına oranını dengelemek için iyi bir seçimdir.
Aynı zamanda mercimek, kasların, kıkırdakların, kemiklerin, cildin ve kanın yapı taşı olan tüm temel amino asitleri içerir. Proteinler kas kütlesi oluşturur ve hormonları dengeler. Kas büyümesi vücuttaki proteinlere bağlıdır. Mercimek tüketimi, protein yıkımına karşı protein sentezinin korunmasına yardımcı olur. Protein alımı da sinir sistemini destekler. Amino asitler hücre ve doku yenilenmesini destekler.
Kan Şekerini Stabilize Eder
Yüksek lifli ve proteinli diyet, yemeklerden sonra kan şekeri artışlarını önlemeye yardımcı olur. Mercimek, kan şekeri seviyelerini dengelemeye ve plazma şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için şeker hastaları için faydalı olabilir. Bitki proteini, böbreklerin yüksek kan şekerini atmasına yardımcı olur. Protein ve lif alımı sindirimi yavaşlatır, bu sayede insülin kademeli olarak salınır ve sağlıklı glikoz seviyeleri korunur.