Mehmet Naci Bostancı Kimdir?
Mehmet Naci Bostancı Kimdir? Akademik Hayatı? Siyasi Hayatı?
Tam adı: Mehmet Naci Bostancı
Doğum tarihi: 2 Ağustos 1957
Doğum yeri: Amasya /Türkiye
Boyu: …
Burcu: Aslan
Ailesi:…
Eşi:…
Çocuk (ları): Afşın Burak Bostancı
Mesleği: Siyasetçi, Akademisyen
Aktif Yılları: 2011’de günümüze
Sosyal Medyada
Hakkında
Mehmet Naci Bostancı Kimdir? Mehmet Naci Bostancı 2 Ağustos 1957 yılında Amasya ilinde dünyaya gelmiştir. Akademisyen olarak pek çok alanda uzmanlığı bulunan Bostancı, aynı zamanda siyaset hayatında da aktif olarak rol almaktadır.
Mehmet Naci Bostancı Akademik Hayatı
Mehmet Naci Bostancı 65 yaşındadır. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nin Siyasal Bilimler Fakültesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan ünlü siyasetçi, daha sonrasında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İstanbul Üniversitesi’nde sosyal değişim kuramları konusu üzerine almıştır.
1998 ve 2004 yılları arasında Gazi Üniversitesi‘nin İletişim Fakültesi’ne bağlı olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün başkanlığı görevini yürütmüştür. 2008 yılına gelindiğinde ise yine aynı üniversitenin rektör danışmanlığı görevine atanmıştır.
2009 yılında ise Gazi Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi’ne dekan olarak atanmış ve 2011 yılına kadar bu görevi devam ettirmiştir.1 Ağustos 2023 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin rektörlük makamına atanmıştır.
Mehmet Naci Bostancı Akademik Yayınları
Akademik kariyerini özellikle siyaset ve sosyoloji gibi konularda ilerleten Mehmet Naci Bostancı çok sayıda yayına sahiptir. Bilhassa Birikim ve Türkiye Günlüğü önemli yayınevlerinde yayınlanmış akademik makaleleri bulunmaktadır.
Özellikle siyaset tarihi, ikna kuramları, siyaset bilimi, propaganda ve ideoloji kuramı gibi alanlar üzerine çalışan akademisyenin bu alanlarda yazdığı sayısız makale bulunuyor.
Yazdığı eserler ve makaleler arasında en dikkat çekeni ise 1980 döneminde yaşanan siyasi olayları ele aldığı Işığı Gölgesi isimli kitabı. Siyasi içerikli olan Işığın Gölgesi isimli romanında 1980 dönemi farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor. Aynı zamanda bu eserle 1996 yılında düzenlenen Türkiye Yazarlar Birliği ödüllerine aday olmuş ve ödül almaya hak kazanmıştır.
Bu kitabının yanı sıra Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı tarafından yayınlanmış çok sayıda eser bulunuyor. Ünlü siyasetçi ve akademisyen tarafından yayınlanan kitaplar şu şekildedir:
- Kültür ve Değişme (1987)
- Kadrocular (1990)
- Toplum, Kültür ve Siyaset (1995)
- Cumhuriyet’in Başlangıç Yıllarında Ekonomi ve Siyaset (1996)
- Işığın Gölgesi (1996)
- Siyaset, Medya ve Ötesi (1998)
- Bir Kolektif Bilinç Olarak Milliyetçilik (1999)
- Cumhuriyetimiz (2002)
- Siyasetin Arka Yüzü (2002)
- Hayatın Kıyısına Düşen (2002)
- Dipnot (2004)
- Televizyon Dilindeki İslam (2005)
- Siyaset Günlüğü (2007)
- Portreler (2008)
- Cumhuriyet’i Anlamak (2008)
Akademik yayınlarının yanı sıra çeşitli filmlerde metin yazarı olarak görev almıştır. Metin yazarı olarak görev aldığı ilk film 1990 yılında TRT 1 kanalında yayınlanan Dört Mevsim Kuş Cenneti isimli filmdir. 1991 yılında ise Gurbet isimli filmin metin yazarlığını gerçekleştirmiştir. Benzer şekilde 1994 yılında yayına girmiş olan Malazgirt ve Define Rüyası filmlerinin metin yazarlığını üstlenmiştir.
Mehmet Naci Bostancı Siyaset Hayatı
Mehmet Naci Bostancı akademik hayatının yanı sıra siyaset hayatında da aktif olarak yer almış olan isimlerdendir. Siyaset hayatına ilk adımı dönemin ANAP eski genel başkanı olarak görev yapan Mesut Yılmaz’ın siyaset danışmanı olarak atmıştır.
Daha sonrasında ise 1989 ve 1991 tarihleri arasında Kültür Bakanlığı Müşaviri unvanıyla görev almıştır. Aynı zamanda dönemin Gazi Üniversitesi rektörü olarak görev alan Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın basın sözcüsü ve baş danışmanı olarak da bir süre görev yapmıştır.
10 Mart 2011 tarihine gelindiğinde ise o dönemlerde sürdürdüğü Gazi Üniversitesi dekanlık görevinden istifa etmiş ve genel seçimlerde AK Parti’nin Amasya milletvekili olarak seçimlere katılmıştır. Seçimlerde birinci sıradan aday gösterilmiş ve seçilmiştir.
8 Ocak 2014 tarihinde ise TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu başkanlığa görevine atanmıştır. Yine aynı yıl 1 Eylül tarihinde Ak Parti Grup Başkan Vekili olarak seçilmiştir. 2018 yılına gelindiğinde tekrar Ak Parti Grup başkanı olarak seçilmiş ve 2021 yılına kadar görevini sürdürmüştür.
Bunların yanı sıra Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu’nda genel sekreterlik, Türkiye-İrlanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği ve Türkiye-Kırgızistan Parlamentolararası Dostluk Grubu’nda başkanlık görevlerini icra etmiştir.
25. ve 26. seçim dönemlerinde Amasya milletvekili, 27. dönemde ise Ankara milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır.