Erkek Ünlüler

Mehmet Ali Ağca Kimdir?

takipçi satın al

Tam adı: Mehmet Ali Ağca
Doğum tarihi: 9 Ocak 1958
Doğum yeri: Hekimhan, Malatya, Türkiye
Burcu: Oğlak
Ailesi: Müzeyyen Ağca (Annesi), Adnan Ağca, Fatma Ağca (Kardeşleri)
Mesleği: Tetikçi
Aktif Yılları: 1970’li yıllardan bu yana
IMDb sayfası

Biyografisi

Mehmet Ali Ağca

Mehmet Ali Ağca kaç yaşında, nereli, boyu kaç?

Mehmet Ali Ağca, 9 Ocak 1958 günü Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Güzelyurt köyünde dünyaya gözlerini açtı. Fakir bir ailede doğan Ağca, meyve satıcısı Hasan Ağca ile ev hanımı Müzeyyen Ağca’nın oğlu olarak doğdu. Toplamda altı kardeşler.

Eğitimi

Mehmet Ali Ağca, ilkokul ve ortaokul eğitimini Malatya’da bitirdi. daha sonra lise için İstanbul’a taşındı. Lise eğitimini de başarıyla bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne kaydoldu. 1970’lerin sonlarında öğrenciydi. Bu yıllarda ideolojik gruplarla tanıştı, sol ve sağ akımlardan etkilendi. Bu yüzden eğitim hayatı da yarıda kaldı.

mehmet ali agca kimdir 5

Mehmet Ali Ağca Suikastleri

Abdi İpekçi Suikasti

1 Şubat 1979 günü Milliyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi, İstanbul Levent’teki evinin önünde arabasında vuruldu. Saldırgan Mehmet Ali Ağca’ydı ve henüz 22 yaşındaydı. Cinayet Türkiye’yi sarsmıştı çünkü İpekçi ülkenin en saygın gazetecilerindendi.

İlginizi çekebilir: Abdullah Çatlı Kimdir?

Ağca, 25 Haziran 1979’da Malatya’da yakalandı ve Kartal-Maltepe Askeri Cezaevi’ne konuldu. Ama 25 Kasım 1979 gecesi “sahte ziyaretçi” yöntemiyle kaçırıldı. Bu kaçış, derin devlet tartışmalarını da alevlendirdi. Gıyabında idam cezası aldı ancak sonradan müebbet hapse çevrildi. Hapisten kaçtıktan sonra sahte bir pasaport ile Bulgaristan’a gitti.

mehmet ali agca kimdir 3

Papa’ya Suikast

Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981 Çarşamba günü saat 17.17’de Aziz Petrus Meydanı’nda Papa II. John Paul’e ikinci suikastını gerçekleştirdi. Meydan kalabalıktı, Papa beyaz cipe binmiş halkı selamlıyordu. Ağca, kalabalığın ön sıralarında kahverengi ceketi ve elindeki Browning HP 9 mm tabancayla bekliyordu. İlk ateşi 17.19’da geldi. Dört el ateş etti ve iki kurşun Papa’ya isabet etti.

Bu kurşunlardan biri Papa’nın karnından girerek omuriliğine doğru ilerledi, diğeri ise sağ el işaret parmağını delip geçti. Papa cipin içinde yere düştü. Konvoy hemen Gemelli Hastanesi’ne gitti. Yol boyunca bilinci kapalıydı ve kan kaybı fazlaydı. Doktorlar dört saat süren bir ameliyat yaptı, hatta bağırsaklarının bir kısmı alındı. Papa mucize eseri hayattaydı.

Mehmet Ali Ağca Belgeseli

Ağca’nın kullandığı tabanca 1979’da Sofya’dan alınmıştı. Suikast öncesinde Roma’da Hotel Isa’da kalmış, meydanı defalarca gözlemlemişti. Yanında Faruk Özgün adına düzenlenmiş sahte bir Türk pasaportu bulunuyordu. İtalyan mahkemesi Ağca’yı 22 Temmuz 1981’de ömür boyu hapis cezası verdi. Sorgulamalar sırasında tam 385 kez ifadesi alındı ve ifadeleri zamanla sürekli değişti. 1981’de yalnız hareket ettiğini ve suikastı Papa’nın Hristiyan dünyasının lideri olması nedeniyle gerçekleştirdiğini söyledi.

1982’de bu kez suikastı üç Bulgar ve bir Türk görevlinin organize ettiğini iddia etti ancak bu kişiler 1986’da beraat etti. 1990’larda KGB’yi suçladı, 2005’te İran’ın suikastı organize ettiğini ve Humeyni’nin fetva verdiğini öne sürdü. 2010’dan sonra ise Masonlar ve Sion Tarikatı’nın planı olduğunu iddia etti. Bu iddiaların hiçbiri mahkeme tarafından doğrulanmadı. İtalyan istihbaratı, CIA ve MİT konuyu araştırsa da dosya hala tam olarak aydınlatılamadı.

mehmet ali agca kimdir 2

27 Aralık 1983 günü suikasta uğrayan Papa II. John Paul, Mehmet Ali Ağca’yı Rebibbia Cezaevi’nde ziyaret etti. 21 dakika boyunca baş başa konuştular. Papa görüşmeden sonra onu affettiğini söyledi. O görüşmede Ağca’nın Papa’ya, “Nasıl korkmadınız? Ben size ateş ederken neden korkmadınız?” dediği iddia edildi. Papa, 2000 yılında İtalya Cumhurbaşkanı’na yazdığı mektupla Ağca’nın affedilmesini istedi ve Ağca 13 Haziran 2000’de Türkiye’ye iade edildi.

Mehmet Ali Ağca, 2014’te Vatikan’a giderek Papa II. John Paul’ün mezarına iki beyaz gül bıraktı. “Onu vuran bendim, şimdi barış için geldim” dedi ve Papa Francis ile görüşmek istedi ancak talebi kabul edilmedi. 28 Kasım 2025 günü bu kez İznik’e geldi. Yeni Papa 14. Leo İznik’e gelecekti. Ağca, Papa ile “44 yıl sonra yüz yüze konuşmak istiyorum” dedi ancak güvenlik ekipleri buna izin vermedi ve İznik dışına çıkarıldı.

Kaynak: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.