Marka Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Teknolojinin gelişimiyle beraber dijitalleşen dünyada bütün alanları da birlikte değişmeye ve dönüşmeye devam etmektedir. Bu duruma en çok büyük markalar dahil olmaktadır. Çağa ve döneme ayak uydurabilmek içinde dahil olmak zorundadırlar. Her zaman pazarlama alanında var olan pazarlamanın göz ardı edemeyeceğiniz önemli bir işlev ise marka yönetimi olmaktadır. Marka yönetimi son dönemlerde git gide büyük bir önem kazanmaya başlamıştır.
Marka Yönetimi Nedir?
Yönetimine bakmadan önce markanın ne olduğunu bilmemiz gerekir. Marka, ürün ortaya koyan şirketlerin ürünlerini diğerlerinden ayırma amacıyla yarattıkları belirleyici bir sembol, isim, logo, kelime veya cümlelere denir. Marka yönetimi de yaratılan markaların zamanla kazandığı değer algısının, ürün çizgisinin değerini daha da artırmak için kullanılan teknikler ve pazarlama yöntemidir. Bir nevi yaratılan markanın değerini yükseltmek için yapılan stratejik bir pazarlama tekniğidir.
Marka Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her markanın alanında güçlü rekabet edeceği rakipleri bulunur. Bu sebeple markanın önemi bu alanda çok dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Güçlü olan markalar elbette rekabette sürdürülebilir bir avantaj sağlarlar. Taklit edilmesi zor özgün markaların rekabeti daha da kolay olur çünkü gücü ellerinde tek marka olarak bulundurabilir.
Ayrıca şirketin hisse değerini de artırır. Stratejik olarak iyi yapılan bir pazarlama araç olarak düşünülmelidir çünkü markalar alıcı ve satıcı arasında önemli bir köprüdür. Markalar aslında bir kişiliği ve fikri temsil eder. İnsanların kaliteye olan düşkünlüğünü ve bu alana olan algısını hızlı bir şekilde etkiler. Şirketin ve markanın sunduğu fiziksel faydaların yanı sıra duygusal olarak da fayda sağlayarak müşterinin değer algısının değişmesine zemin hazırlar.
Markaya yönelik bir strateji yönetim planı hazırlarken birçok hususa dikkat etmek gerekir. Ürünler, girdiği kategori, hitap edilen kesim, ne kadar yenilikçi olduğu vb. gibi. Özellikle dikkat edilmesi gereken 10 unsur bulunur.
1. Marka adının, marka mesajıyla uyumlu olmasını sağlamalısınız,
2. Markanızı öne çıkaran noktalarını araştırıp (point of difference) altını çizmelisiniz,
3. Rakiplerinizi sürekli izlemelisiniz,
4. Birçok platformda benzer mesajlar verip, tutarlılığınızı korumalısınız,
5. Bütünleşik pazarlama yaklaşımını benimsemelisiniz,
6. Müşterilerinize dokunduğunuz her mecrayı optimize etmelisiniz,
7. Marka mesajınızı kolay, sade ve anlaşılır kılmalısınız,
8. Hedefi on ikiden vurması için doğru konumlandırma yapmalısınız,
9. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ne istediğini iyi bilmelisiniz,
10. Müşterilerin gözünde yaratılan marka algısına paralel bir fiyatlandırma yapmalısınız.
Markaların Üzerine İnşa Edilebilecek Örnek Anahtar Kelimeler
• Dinamik,
• Güçlü,
• Dominant,
• İnovatif,
• Lider,
• Gelişen,
• İstikrarlı,
• Sağlam,
• Duyarlı.