Otomobil

LPG Nedir? LPG İle İlgili Yanlış Bilinenler

LPG, tüplü araçlarda kullanılan bir gazdır. Türkçe açılımı sıvılaştırılmış petrol gazı, İngilizce açılımı ise Liquefied Petroleum Gas’dır. Oda sıcaklığında kokusuz ve renksiz gazlardır. Çoğunlukla propan ve bütan olmak üzere farklı hidrokarbon bileşiklerinden yapılmış yenilenemeyen bir kaynaktır.

Bu nedenle, üreticiler bildiğimiz o hoş olmayan kokuyu eklemese, LPG de kokusuz olurdu. Kokunun eklenmesi tamamen güvenlik nedenlerinden dolayıdır. Bir sızıntı olduğu zaman fark edilmesi koku ile daha kolay olur. LPG zehirli değildir ancak büyük miktarlarda solunması baygınlığa neden olabilir.

LPG

LPG temiz bir enerji kaynağıdır. Çoğunlukla doğal gaz ve petrol üretiminden elde edilir. Madencilik sürecinin bir yan ürünüdür. Kimyasal bileşimi şu şekildedir;

  • Propan / C3H8 (%43)
  • Bütan / C4H10 (~%55)
  • Pentan (%2)
  • Metan (<1%)
  • Etan (<1%)

LPG İle İlgili Yanlış Bilinen Doğrular

1. Yanlış: LPG Güvensizdir?

1. Doğru: LPG zararsızdır. Fakat merdiven altı işletmelerde taktırılan korsan nitelikli sistemler araca büyük zarar verir.

2. Yanlış: LPG’li Araçlar Servise Alınmaz

2. Doğru: Sertifikası olmayan yakıt tankı takılmış bir araç servise alınmaz. Orijinal, sertifikalı bir sistem taktırmış iseniz servisler sizi geri çeviremez.

3. Yanlış: LPG Motoru Kurutur.

3. Doğru: LPG’nin açılımı yukarıda da belirttiğimiz gibi sıvılaştırılmış gaz demektir. Sıvı bir şeyin motoru kurutması mümkün değildir. Fakat LPG ile daha fazla ısı açığa çıktığı için aşınmalar olabilir.

4. Yanlış: Sonradan Taktırılan Tüpler Araca Zarar Verir

4. Doğru: Neredeyse her maddemizde belirttiğimiz gibi orijinal ve sertifikalı olan sistemeler araca zarar vermez.

LPG

5. Yanlış: Çevreye ve Doğaya Zarar Verir

5. Doğru: LPG belki de diğer yakıtlara göre en çevreci olanıdır. Güveni ikmal edildiği zaman en az karbon ayak izi bırakan yakıttır.

6. Yanlış: LPG’li Araçlar Tercih Edilmiyor

6. Doğru: Türkiye’de yaklaşık 5-6 milyon otomobil LPG sistemleri kullanmaktadır. Sizce tercih ediliyor mu? Buradan anlıyoruz oldukça tercih ediliyor. Yazımızı yayınladığımız gün LPG’ye 71 kuruş zam geldi ve fiyatı neredeyse benzine yaklaştı. Bundan sonra tercih edilir mi bilemeyiz.

SONUÇ

Aklıma gelen yanlışlar bunlardı. Belki 4-5 kere söyledik fakat bir kere daha tekrarlayalım. Yönetmeliklere uygun takılmış, orijinal ve sertifikalı LPG sistemleri aracınıza sandığınız kadar büyük zararlar vermez. Bazı ülkelerde araçlar kendinden LPG’li sistem olarak üretiliyor. Bunun sebebi ise dizel ve benzine göre daha çok çevreci olmasıdır.

LPG’li araçların performanslarının dizel ve benzinli araçlara göre daha düşük performanslı olduğu düşünülür. Nitekim bizde öyle biliyorduk. Yaptığımız araştırmalara göre böyle bir şeyin kulaktan dolma bilgi olduğunu gördük. Sistemin aracın motoruna uygun olması durumunda böyle bir problem yaşamayacağınız belirtilmiştir.

Tercih edilme durumuna gelecek olursak, yukarıda da belirttik. Ülkemizde yaklaşık 5-6 Milyon LPG’li araç var. Buradan anlıyoruz ki tercih ediliyor. Fakat 1 Ekim 2021 günü itibari ile LPG’ye 71 kuruş zam geldi. Bundan sonra tercih edilir mi bunu zaman gösterecek.

LPG

İlgili Videolar

Ne Nedir? | LPG Motora Zarar Verir mi?

LPG’ye Dair Merak Edilenler - Bölüm 1: LPG Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu