Her ne kadar akıllı telefon ve tablet kullanımı çok artmış olsa da bir çok işimizi halletmek için laptoplara ihtiyaç duyuyoruz. Dizüstü bilgisayar veya Notebook olarak ta adlandırılan bu bilgisayarları satın alırken nelere dikkat etmek gerekir bir bakalım. İşte derlediğimiz, Laptop Satın Alma Rehberi:
Kullanım alanı:
Bir dizüstü bilgisayar alırken ilk dikkat etmeniz gereken özellik hangi ihtiyaç için kullanacağınızdır. Bir oyun bilgisayarı ile bir ofis bilgisayarı aynı özellik ve fiyata sahip olmayacaktır. Eğer hayatınızda hiç oyun oynayan biri değilseniz ve sadece ofis programlarını çalıştırmak ve İnternet’te sörf yapmak için bir bilgisayara ihtiyacınız varsa yüksek ekran kartı , işlemci ve bellek özelliklerine sahip bir bilgisayar satın almak israf olacaktır.
Ağırlık:
Taşınabilir cihazlar kategorisine giren laptopların son yıllarda ağırlıkları büyük oranda azaldı. Bundan bir kaç sene önce ortalama 2.5-3 Kg olan bu cihazlar şimdi 1.5 Kg ve daha düşük ağırlıkları ile daha mobil ve daha taşınması kolay cihazlar haline geldi. Seçeceğiniz ürünün hafif olmasına dikkat edin ki omzunun taşımaktan hastalanmasın.
Ekran boyutu:
Dizüstü bilgisayarların ekran boyutları genellikle 15 inç olmaktadır. Ama daha taşınabilir ve hafif olması için daha küçük ekran boyutlu cihazları seçebilirsiniz. Fakat 10 inç boyutundaki cihazları tercih etmeyin. Aslında 10 inç cihazların büyük çoğunluğu netbook diye tabir edilen daha düşük işlemci (genellikle Celeron) ve bellek taşıyan cihazlardır ve performans açısından sizi üzebilir.
İşlemci, bellek ve ekran kartı kapasitesi:
Eğer oyun bilgisayarı istiyorsanız en az Intel I7 işlemci, 8 GB Ram ve 4GB bellek kapasiteli harici bir ekran kartına sahip bir bilgisayar almalısınız. Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi ofis ve İnternet için bir bilgisayar alacaksanız en az Intel I5 işlemci, 4 GB Ram ve 1GB bellek kapasiteli harici bir ekran kartına veya dahili ekran kartına sahip bir bilgisayar almalısınız.
Disk Çeşidi:
Diz üstü bilgisayarlarda genellikle harddisk dediğimiz mekanik diskler vardır. Bunların okuma yazma hızlarının yavaş olmasından dolayı işletim sistemi ve programlar çalıştırıldığında Ram bellekte depolanır. Fakat son yıllarda SSD denilen solid state diskler fiyatlarının da ucuzlaması ile tercih edilir olmuştur. Eğer alacağınız bilgisayarda SSD disk tercih ederseniz saniyeler içinde açılıp kapandığına yani çok hızlı çalıştığına şahit olacaksınız. Fakat SSD diskler Harddisklere göre biraz pahalıdır bunu da göz önünde bulundurun.
İşletim Sistemi:
Çoğunlukla Windows işletim sistemi kullansak ta daha uygun bir fiyata bilgisayar almak için Freedos işletim sistemi yüklü bir diz üstü bilgisayar alabilirsiniz. Sadece ofis ve İnternet için kullanacaksanız Google tarafından üretilen Chromebook işletim sistemine sahip bir cihaz tercih edebilirsiniz.
Batarya ömrü:
Diz üstü bilgisayarların en önemli özelliklerinden biri de taşınabilir oldukları için batarya yani pil ömürleridir. Hücre sayısı arttıkça pil ömrü artar. 3 hücreli bir pille 3 saat çalışabilirken 6 hücreli bir pille 6 saat çalışabilirsiniz.