Yaşam

Kurban Nedir? Kimler Kurban Kesebilir? Şartları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

İlk defa kurban kesecek ya da konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler adına Kurban Nedir? Kimler Kurban Kesebilir? Şartları Nelerdir? bu konu hakkında bilgiler paylaşacağım.

Kurban Nedir? Kimler Kurban Kesebilir? Şartları nelerdir?

Kurban ibadeti, kurbanlık olarak alınan hayvanın belirli kurban bayramı takvimi çerçevesinde ve kurban etme niyetiyle usulüne uygun olarak kesinlemesiyle yerine getirilir. Kurban bir ibadet biçimidir. Kurban kurbiyettir; kişinin yaratana yakınlaşma çabasıdır.

Zilhicce ayı, hac ve kurban günlerini de içinde barındıran aya verilen isimdir.

Müslüman bir kişinin yapacağı en güzel ibadet biçimlerinden biri de kurban kesmektir.

kurban ibadet

Kurban kesmek, herhangi bir et alım satım işlemi değildir. Kesimden önce kurbanlık hayvan ve o hayvan da pay sahibi olan hissedar belirlenmelidir. Önceden belirlenen kiloyu tamamlamak için farklı kurbanların etlerini de birleştirmek ve karıştırmak din bakımından uygun değildir.

Kurban ibadeti kardeşlik kavramını pekiştirmek, dayanışma ve yardımlaşma bilincini daha iyi noktalara getirmeyi amaçlamıştır.

İnsanlar arasında gönül köprüleri kurmak, ihtiyaç sahibi kimselere yurt içinde ya da yurt dışında yardım sağlamaktır.

kurban 1

Kimler Kurban Kesebilir?

Her ibadet biçiminde olduğu gibi kurban ibadetinde de belirli şart ve koşullar vardır. Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış, dini olarak zengin ifade edilen müslüman kişiler kurban kesebilir.

Kurban kesiminde küçük ya da büyükbaş hayvanlardan kesim yapılabilir.

Kurban olarak kesilecek hayvanın sağlıklı, eksik organının olmaması ve besili olması hem sağlık hem de ibadet açısından son derece önemlidir.

Hayvan almadan önce gerekli araştırma yapılmalı, tayin edilen yaş şartını taşımayan hayvanların kesiminden kaçınılmalıdır. Özellikle hayvanların neslinin devamı için dişi hayvanların kesimi tercih edilmemelidir.

Kesilen kurbanlardan geriye kalan yiyip tüketmek değil, komşularla ya da yakın çevre ile paylaşarak ikram etmektir.

Kurban ibadetini yerine getirmenin en güzel şekli, kişinin hayvanı alma, kesme ve dağıtma sürecine bizzat şahitlik ederek ilgilenmesiyledir.

kurban ibadet islam

Güvenilir kişi ve kurumlar ile yani ”vekalet” yoluyla da kurban ibadeti gerçekleştirilebilmektedir. Ülkemizde her yıl olduğu gibi bulunduğumuz yılda da bir çok vakıf ya da sivil toplum kurumları ile kurban kesim işlemleri gerçekleşmektedir. Emanet edilen her bir kurban açık, güvenilir ve şeffaf bir şekilde İslami şartlara uygun olarak kesilecek ve ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılacaktır. Kurban bağışı kabul eden kurumlar:

  • TSK Mehmetçik Vakfı 1982
  • İHH- İnsani Yardım Vakfı
  • Kızılay
  • Darüşşafaka Cemiyeti
  • Darülaceze
  • LÖSEV
  • Türkiye Diyanet Vakfı

Yukarıda belirtilen kurumlar ile iletişime geçerek kurban kesimi konusunda detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Kurban kesimi her yerde olabilir. Ancak en çok sevap görüldüğü yer olan Hac yapılan kutsal topraklardır. Kurban kesilirken temiz bir ortam olması ve çevreye zarar vermemekte azami önem teşkil etmektedir.

Kurban kesim işlemi, bayram namazının kılınmasından sonra 4 gün içinde gerçekleştirilmelidir. Mezhepler bakımından bu süre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; Hanefi mezhebinde 3, Şafi mezhebinde 4 güne kadar kurban kesmek uygundur.

Kurban Nedir? Kimler Kurban Kesebilir? Şartları Nelerdir? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu