Kurban Etinden Bulaşabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Sağlığımızı korumak bizim için çok önemlidir ve Kurban Bayramı’nda kurbanlarımız sağlıklıdır. Bunun için kesim sırasında bulaşabilecek hastalıkların seçilmesine özen gösterilmelidir.
Kurban Etinden Bulaşabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Şarbon
Çiftlik hayvanları (sığır, koyun, keçi vb.) ile doğrudan temas veya hayvansal ürünler yoluyla insanlara bulaşan yaygın bir zoonotik hastalıktır. Genellikle enfekte bir hayvanın ürünündeki veya topraktaki şarbon sporları ciltte açık bir yara yoluyla cilt ile temas ettiğinde ortaya çıkar.
Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar bölgesel lenf düğümlerine ve kana yayılarak ölüme neden olabilir. Çıbanlar genellikle yüz, boyun veya kollarda görülür, sonra patlar ve çevresinde siyah bir kabuk oluşturur. Ölümcül bir hastalık olduğu için en kısa sürede tıbbi yardım alınması gerekir.
Salmonelloz
Salmonella bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonlar dünyanın hemen her yerinde görülür. Enfeksiyon kontamine yiyecek ve su yiyerek yayılır. Hastalık halsizlik, baş ağrısı ve ateş ile kendini gösterir. Hastaların yaklaşık yarısında ishal, yarısından fazlasında kabızlık vardı.
Salmonella enfeksiyonunun önlenmesi, kişisel hijyen kurallarının eksiksiz uygulanmasına, tüketilen su ve gıdaların temizliğine, sağlıklı bir atık uzaklaştırma sisteminin kurulmasına ve kronik taşıyıcıların tespit ve tedavisine bağlıdır. Taşıyıcıların yiyecek ve su ile çalışması engellenmelidir.
Hidatik Kist
Kirli eller, su ve yiyeceklerle insanlar tarafından enfekte köpek dışkısından atılan parazit yumurtalarının yutulması sonucu gelişir. Genellikle karaciğerde, bazen akciğerlerde, nadiren de diğer organlarda içi sıvı dolu kistler olarak ortaya çıkar. Hastalığın erken evrelerinde kist küçükken hiçbir belirti göstermeden uzun yıllar ilerleyebilir. Kist büyüdükçe oluşturduğu baskıya göre belirtiler ortaya çıkar.
Toksoplazmoz
Parazit kistleri içeren çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesi ve kontamine su ve yiyeceklerle atılan enfekte kedi dışkısındaki kistlerin yenmesi ile insanlara bulaşır. Kediler enfeksiyonun ana kaynağıdır. Lenf düğümlerini büyütebilir. Anne hamilelik sırasında ilk kez enfekte olursa, parazit bebeğe geçebilir.
Teniosis
Tenia saginata (sığır tenyası) çiğ et tüketiminin yaygın olduğu yerlerde ortaya çıkar. Nihai konukçusu insanlardır ve ara konukçuları, özellikle sığırlar olmak üzere otoburlardır. Çiğ veya az pişmiş sığır eti ile insan sindirim sistemine giren canlı kistler, yetişkin tenyalara dönüşebilir.
Yetişkin bir tenyanın alt ucundan dökülen bir gebelik halkası, istemsiz olarak anüsten çıkabilir. Bu nedenle, insanlar ona bir yüzme hazinesi dağı diyorlar. Tenyaları önlemek için çiğ ve fazla pişmiş et ve çiğ köfte gibi ürünlerden kaçınılmalıdır.
Kuduz
Kuduz, birçok evcil ve vahşi hayvanı etkileyen zoonotik bir hastalıktır. Enfeksiyon; enfekte bir hayvanın bir kişiyi ısırması ile oluşur. Virüs tükürükte bulunur. Deri yoluyla kuduz virüsüne maruz kalınması büyük bir dikkatle yapılmalıdır. Gelişmekte olan ülkelerde, hastalık köpekler tarafından yayılır.
Bu kesinlikle ölümcül bir akut viral hastalıktır. Isırıldıysanız veya kuduz bir hayvana maruz kaldığınızdan şüpheleniliyorsa yarayı hemen dezenfektan, sabun veya deterjan ve su ile yıkamalı ve hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Bruselloz
Hayvanların (sığır, koyun, keçi vb.) kan, cenin veya rahim salgıları ile doğrudan temas veya enfekte çiğ hayvansal ürünlerin (özellikle taze peynir, süt ve süt ürünleri) yenmesi ile bulaşan hastalıklardır. Akut veya sinsi ateş, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, özellikle geceleri aşırı terleme ve yaygın kas ve eklem ağrıları şeklinde kendini gösterir.
Tüberküloz
Tüberküloz genellikle insandan insana hava yoluyla doğrudan yayılır. TB vakalarının %80-90’ı akciğerlerde görülür. Başlangıcında halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, çocuklarda kilo alımında duraklama, uzun süreli öksürük ile birlikte ateş ve gece terlemeleri, balgamda kanlı veya kansız, göğüs ağrısı veya sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. .
Tüberküloz tedavisi gören hasta; doktor tükürüğünün laboratuvar analizini yapıp bulaşıcı olmadığını ve başkaları için risk oluşturmadığını kanıtlamadıkça kesinlikle hiçbir yere seyahat etmesi önerilmez.
Hastalıklardan Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler
Bu hastalıklar birkaç basit kuralla önlenebilir. Özellikle kurban bayramı sırasında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve sonrası gerekli kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanların etlerinin tüketimine karşı hassasiyet gösterilmemesi, kurbanların kesilmesinin önünü açmıştır.
Birçok zoonotik hastalığın yayılması ve birçoğumuzun bunlara yakalanmasına neden olabilir. Et çiğ veya az pişmiş olarak yenilmemelidir.