Kulaklıkla Müzik Dinlemenin Zararları
Video izlemek ve müzik dinlemek için kulaklık kullanmak sağlığa zararlı değildir. Fakat uzun süre kullanılması muhakkak zararlara sebep olacaktır. KBB bölümü uzmanlarının da sesin şiddetini ve süresinin işitme sorunları açısından büyük önem taşır. Bu yüzden kulaklıkla yüksek sesle ve uzun süreli müzik dinlemek kulaklara zarar verecektir.
Yüksek sesle müzik dinlemek amacıyla kulaklık kullanılması, erken yaşlarda işitme kaybı için bir risk faktörü olabilir. Kulaklık kullanıcıları bu riski en aza indirmelidir. Yapılan araştırmalar 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalınmasının kulak sağlığına zararlı olur. Bu süre genelde 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için 15 dakika şeklinde bilinir.
Taşınabilir müzik dinleme cihazlarının maksimum ses seviyesi 120 desibel ses düzeyinin üzerine çıkar.
Kulaklıkla dinlenen seslerde ses şiddetine ve dinleme süresine bağlı olarak gelişen hasarlardan birisi iç kulakta yaşanan ve salyangoz adı vermen işitme hücrelerinde, sinirlerinde meydana gelen rahatsızlıklardandır.
Kulakların dinlenebilmesi için muhakkak ses şiddetinin azaltılması veya kulaklık takmaya ara vermek gerekir. İkili konuşma sorasında ses şiddetlinin azalması ve duymakta zorlanmak rahatsızlıkların başlamasının en büyük etmenlerindedir.
Kulaklıkla Müzik Dinlemenin Zararları
- En büyük belirtileri arasında ikili konuşma sırasında duyma zorlanma gelmektedir.
- Diğer belirti kulak içinde pisliklerin sürekli olarak birikmesi ve tıkanıklık yapmasıdır.
- Bir diğer belirti ise kulakların şiddetli olarak zonklaması ve ağrı yapmasıdır.
- Kulakta yaşanan uğultu ve çınlama sesleri.
Bunları önleyebilmek için;
Günümüzde akıllı telefonlarda fazla kulaklık takıldığında veya şiddetli müzik dinlendiğinde müziğin sesi otomatik olarak kısılır. Telefonlarsa bulunan bu özelliğin aktivite edilmesi doğru olacaktır.
Cihazın en yüksek ses seviyesinin %80 olması doğru olandır. Bundan yüksek olması kulaklara zarar verecektir. Kulaklık takımı günde 90 dakikayı aşmamalıdır. Eğer 90 dakikadan daha uzun seviyelerde kulaklık kullanılıyor ise ses seviyesi %60’ı geçmemelidir.
Kısa süreli veya hafif olarak geçirilen işitme kayıpları da bir uyarı niteliğindedir. Bu uyarıyı muhakkak dikkate almak gerekir. Hepsinin dışında kulaklık seçimi de çok önemlidir. Kullandığınız cihazın önerdiği kulaklık takılması daha faydalı olacaktır. İşitme organı olan kulakların kıymetini bilip, uygun fiyatlı veya sesin çok yakın geldiği kulaklıkları da kullanmamalıyız. Genelde dışarıya ses veren kulaklıklar doğru kulaklık değildir.
Kulaklık takıldığında ve müzik dinlendiğinde eğer dinlenen müzik dışarı çıkıyor ise bu kulaklığın kullanımı uygun değildir diyebiliriz. Kulaklık seçiminde buna dikkat ederken aynı zamanda müzik dinlerken çevrenin sesini duymuyor olmakta kulaklığın kalitesini gösterir.