Kulak Kiri Nedir? Neden Oluşur? Kulak kiri, kulaklarımız korumak için vücut tarafından üretilen bir şeydir. Kulak kirleri hem kayganlaştırıcı hem de antibakteriyel özelliklere sahiptir. Çoğu zaman, eski kulak kirleri, çiğneme ve diğer çene hareketleri ile kendiliğinden hareket eder. O sırada kulağın dışına ulaşır ve pul pul dökülme yapar. Kulak kileri, kulağın derinliklerinde değil, kulak kanalının hemen dış kısmında salgılanır.
Kulak Kirinin Belirtileri Nelerdir?
Kulak kirleri bazen ağrı ve işitme kaybı yapabilir. Kulak kirinin belirtileri genel itibari ile şöyledir;
- Kulakta dolgunluk hissi
- Kulakta ağrı
- Azalan işitme kaybı
- Kulakta çınlama
- Kulakta kaşıntı hissi
- Kulaktan akıntı
- Kulak içerisinden gelen kötü koku
- Baş dönmesi
Kulak Kiri Kimlerde Oluşur?
Kulak kiri birikmesi herkesin başına gelebilir. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlarda meydana gelmesi daha büyük bir olasıdır;
- İşitme cihazı ya da kulak tıkacı kullanan kişiler
- Kulaklarına pamuklu çubuk ya da başka şeyler ile dürten kişiler
- Yaşlı insanlar
- Engelli insanlar
Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak kirleri çeşitli yöntemler ile kulaktan çıkarılabilir. Bu yöntemlerden bazıları evde de uygulanabilir;
- Kulağın dış kısmını bir bezle silerek temizlemek
- Kulak kanalına serumenolitik solüsyonlar dökmek. Bu solüsyonlar arasında mineral yağ, bebek yağı, gliserin, peroksit bazlı kulak damlaları hidrojen peroksit ve salin solüsyonu bulunmaktadır. Bu tarz şeyleri kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.
- Uzman doktor tarafından kulağın yıkanması
- Kulak kirini özel aletler kullanılarak manuel olarak çıkarılması
Evde kullanım için piyasada bulunan aspirasyon cihazları pek çok insan için etkili değildir. Bu neden ile tavsiye edilmez. Kulak kirini temizlemek için doğal bir yöntem olarak tanıtılan bu tür şeyler sadece etkisiz olmakla kalmaz. Aynı zamanda kulağınıza bazı zararlar da verebilir.
Bu yüzden fazla riske girmeden kulak kiri sebebi ile işitme kaybı gibi durumlar yaşıyorsanız bir kulak, burun ve boğaz doktoruna görünün. Tedaviniz hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Kulakların her yıl düzenli olarak bir doktor tarafından yıkanması, bu tarz durumların yaşanmasını minimum seviyeye indirir.