Kulak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak ağrısı, bir ya da iki kulakta hissedilen çeşitli ağrı türlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Oldukça yaygındır. Önemli bir bölgede olduğu için tedavi ettirilmesi gerekir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Ağrının kaynağının bulunması ve bir an önce tedavi sürecine başlanması için hastanenin Kulak Burun Boğaz bölümüne gitmesi önerilir.
Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kulaktaki ağrı, keskin ya da zonklayan bir türde ağrı olabilir. Bir ya da iki kulağı etkileyebilir. Ağrı sabit veya gelip gidebilir. Kulakta basınç ya da tıkanıklık hissi ve derinden işitme olabilir.
Bebeklerde görülen belirtiler genel itibari ile şunlardır;
- Kulaklarını ovalamak
- Ateş (38°C+)
- Mide bulantısı ya da kusma
- Baş dönmesi ya da denge kaybı
- Kulaktan sıvı gelmesi
- Bazı seslere tepki vermemek
- Uyumakta zorluk
- Sinirlilik ve huzursuzluk
- Normalden daha fazla ağlamak
- Yeme isteksizliği
Kulak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Kulak ağrısı, esas olarak bebekleri ve çocukları etkileyen ancak yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir durumdur. Aşağıdakiler de dahil birçok nedeni olabilir:
- Kulak enfeksiyonu
- Boğaz enfeksiyonu
- Burun enfeksiyonu
- Sinüzit
- Ağız enfeksiyonu
- Çocuklarda diş çıkarma
- Grip
- Soğuk algınlığı
- Kızamık
- Kulak kiri birikmesi
- Hava basıncı değişikliklerinden dolayı kulakta yaralanma
- Kulakta apse
- Kulağa yabancı bir cisim kaçması
- Kulak çubuğu kullanma
- Kabakulak tarzı hastalıklar
Kulak enfeksiyonu, çocuklarda kulak ağrısının yaygın bir nedenidir. Ancak yetişkinlerde kulak ağrısı nedeni olma olasılığı daha düşüktür. Kulak rahatsızlığı, boğaz, ağız veya çene eklemindeki enfeksiyonlar veya rahatsızlıklar gibi başka bir yerdeki bir sorundan kaynaklanabilir.
Kulak kiri birikmesi genellikle insanlar kulaklarını temizlemek için pamuklu çubuk gibi nesneler kullandıklarında, kulak kirini kulakların içine doğru ittiğinde ve muhtemelen kulağın tıkanmasına neden olduğunda meydana gelir.
Kulak Ağrısının Tedavisi
Kulak ağrısının tedavi süreci çok önemli olduğu için titiz bir şekilde yönetilmelidir. Acil bir durumda, kısa bir süre içinde tıbbi bakım sağlamak önemlidir. Doktorunuza danışarak çeşitli ilaçlardan, bitkisel yağlardan ve ev ilaçlarından da yararlanabilirsiniz.
Baş dönmesi, mide bulantısı, işitme kaybı, ateş vb. belirtiler ağrıdan kaynaklanabiliyorsa tıbbi yardım alınması önerilir. 1 ila 2 haftalık tedaviden sonra ağrı hafiflemesi ve tam iyileşme gözlemlenebilir.
İlacınız sırasında doktorunuzun önerdiği tüm uygulamaları yapmanız gerekir. Bu da enfeksiyonun etkilerini büyük ölçüde azaltır ve tamamen ortadan kaldırır. Doktorunuz antibiyotikli kulak damlaları ve ağrı kesiciler gibi çeşitli ilaçlar verebilir. Bunları da tavsiye edildiği gibi kullanın.