Koronavirüs Aşısı Nedir?
Koronavirüs aşısı, Koronavirüse karşı vücudumuzun daha güçlü ve korunaklı hale gelebilmesi için uygulanabilecek tıbbı seçeneklerden en güvenilir ve çözüm odaklı olanıdır. Geliştirme çalışmaları devam etmektedir ve yakın zamanda çözüme kavuşacağı ön görülebilmektedir.
KoronaVirüs Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Üniversitesi’nde çalışan sağlık çalışanlarına uygulanan 30’a yakın Koronavirüs aşısının herhangi bir yan etkisine rastlanmadı. Devam eden aşı çalışmalarının detayları hakkında yapılan açıklamalardan herhangi bir yan etkiye rastlandığı saptanmamıştır.
Peki Dünyada Durum Ne?
Büyük umutlarla beklenen koronavirüs aşısından müjdeli haber geçtiğimiz günlerde geldi. Aşının dünyaca ünlü Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirildiği gelen haberler arasında. Şirketlerinin kurucuları arasında yer alan Türk doktorlar, Dr.Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci aşının bulunduğu müjdesini verdiler. Aşı ile insanların %90 oranında Covid-19 salgına karşı korunaklı hale gelmesinden bahsediliyor.
Dünyaca ünlü ilaç firması Pfizer 2020 yılı sonunda 50 milyon doz aşının kullanıma hazır ve 1.3 milyon doz aşının ise 2021 yılı sonunda kullanıma hazır olacağını ifade ediyor. Dünya ülkelerinde de aşıyı önce kapma telaşı hakim.
Örneğin İngiltere 30 milyon doz aşının siparişini vermiş durumda, 10 milyon doz aşının daha ise 2020 yılı sonuna kadar alınmasında ısrarcı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Ad26.COV2.S’ adlı aşı için ABD’li firma Johnson & Johnson ile 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladığı gelen haberler arasında. geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü Amerika birleşik devletleri ilaç üreticisi Johnson & Johnson firması ve ABD hükümetinde 1 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Temmuz ayında ise Amerika Pfizer ile 100 milyon doz aşının terik edilmesi için 2 milyar dolarlık bir sözleşmeye varmıştı.
Neden İhtiyacımız Var?
Eğer normal yaşama dönmek istiyorsak böyle bir aşının varlığı bize güven göstergesidir. Hala vaka sayılarının artışta olduğu, günlük ölüm sayısının binlere hatta yüzbinlere ulaştığı bu dönemde aşı bütün dünya için bir umut kaynağı. Aşı ile günlük vaka sayılarını ve ölümleri en aza indirmek amaçlanmaktadır ancak bu yol ile normal bir düzene geçiş mümkün görünmektedir
Yetkililer Ne Diyor?
DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, Kovid-19 için bütün dünyanın büyük gayret içinde olduğu COVAX aşı çalışmalarına 172 üye ülkenin dahil olduğunu belirterek, “Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında. Tünelin sonunda ışık göründü.” dedi.
Aynı zamanda Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca‘nın da ”maskelerden kurtulmaya az kaldı. Tünelin ucunda ışık görüldü” açıklamaları bütün Türkiye’nin yüreğine su serpti. Koca, yurt dışında faz 3 çalışması ve Türkiye’de ise yapılan 2 aşı olduğunu anımsatarak, bunlardan birinin Pfizer diğerinin de Çin Sinovac olduğunu kaydetti. Sinovac denilen aşının büyük oranda başarılı olması durumunda aralık ayında Türkiye’de 5 milyon uygulama yapılabileceğinden söz ediliyor.