Sağlıklı Yaşam

Korku Nedir? Korku Sırasında Ne Olur?

instagram takipçi hilesi

Korku, insanoğlunun yapısı gereği bünyesinde barındırdığı en temel insani duygulardan birisidir. Korku, bir belirsizlik karşısında tehdit algısı ile tetiklenen, rahatsız edici ve olumsuz bir his. Korku belirli bir ağrı veya tehdit olarak algılanan bir eylem sonucunda uyarıcı bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Korku yaşamsal bir faaliyettir. Tehlike ile karşılaşan birisi korkar ve korku sonucunda kaçmaya çalışır. Bir kişi yaşadığı döneme, içerisinde bulunduğu mekana, ulusunun kültürü gibi birçok etmenler sayesinde birçok farklı korku deneyimleri karşılaşabilmektedir.

UNILAD Screen Shot 2015 10 04 at 23.17.104

Korku üzerine, Psikoloji alanında uzman kişiler tarafından birçok araştırma yapılmıştır ve bu araştırmalar sonucunda korku hakkında bazı önemli sonuçlar elde edilmiştir.

Sonuçlar:

  • Korku, kişinin gerçek bir tehdit veya tehlike karşısında bünyesinin istemsizce göstermiş olduğu tepkidir.
  • Korku, canlı varlıkların (görünen veya görünmeyen) tehlikeler karşısında kişilerin gösterdikleri en doğal tepki ve savunma mekanizmasıdır.
  • Bir insanın korkuya kapılabilmesi için ruhen ya da fiziken tehlikeli bir uyaranın, kendisini kişiye göstermesi gerekmektedir.
  • Korku esnasında kişi “Tehlike var ancak ben onunla başa çıkabilirim” psikolojisine bürünürse, daha az korkuya kapılacaktır ve karşısındaki tehlike ile başa çıkma olasılığı o kadar artacaktır.
  • Korku tamamen kişiye özel bir duygudur. Birini çok korkutan bir şey sizi hiç rahatsız etmezken, sizi çok korkutan bir durum diğer kişinin umurunda olmayabilir. Kısaca, korku öznel bir deneyimdir.

pexels photo 271418

Heyecan ve korku durumunda vücudumuz bünyemizde ürettiğimiz Adrenalin hormonunu salgılamaya başlamaktadır.  Adrenalin salgılanması sırasında insanın vücudunda bazı durumlar oluşur.

Oluşan Durumlar:

  • Damarlar genişler.
  • Kan basıncı artar.
  • Kalp atışı hızlanır.
  • Göz bebekleri büyür.
  • Kan şekeri yükselir.
Hayatımız boyunca korkular ile yönetilmeye ve terbiye almış bireyleriz. Korku hayatımızın küçük yaşlarında karşımıza çıkmaya başlıyor. ‘Yemek yemezsen abla sana iğne vurur, çoraplarını giymezsen doktora gideriz.’ gibi cümleler çocukken aklımıza yerleşmeye başlıyor. Çocukluktan ergenliğe geçtiğimizde ise korkularımızın boyutları da değişmeye başlıyor. Bu seferde ders, sınav, gelecek korkuları başlıyor. Çocukken beynimize işlenmiş korkuların üstüne birde bunlar eklenince korkuların yönettiği kişilikler değişmeye başlıyor.
pexels photo 758794
Korku ile hayatımızın son demlerine kadar bizi kovalarken biz korkuyla sadece hayatımızın son demlerinde başa çıkmaya başlıyoruz. Artık hayatımızın son günlerini yaşadığımız korkularımızın son bulduğu ve anlamsız geldiği ve artık ölümden bile korkmadığımız, ondan kaçışın olmadığını bildiğimiz zaman korkularımızın içinde kaçırdığımız güzellikleri farkına varıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu