Köpekler Demans Olur Mu?
Demans hastalıkları, potansiyel olarak zayıflatıcı olmalarının yanı sıra hafıza işlevinde bozulmaya ve daha sonraki aşamalarda tanık olması acı verici olabilecek davranış ve kişilikte şiddetli değişikliklere yol açar. “Baby Boomers” olarak bilinen nesil yaşlı hale geldikçe, Amerika Birleşik Devletleri‘nde bunama yaşayan daha fazla sayıda insan olacak olsa da, iyi haber şu ki, son araştırmalar buna sahip insanların popülasyondaki genel oranının azaldığını gösteriyor. Birleşik Krallık merkezli hayır kurumu Alzheimer’s Society‘nin de açıkça belirttiği gibi, tıp dünyası hastalığı ele alma stratejileri açısından büyük bir hızla ilerliyor.
Ancak bunama ile uğraşmak zorunda olan sadece insanlar değil. Gerçekten de, insanlar evcil hayvanlarında benzer bir durumla karşılaşabilirler, özellikle de köpekler. Ve bu veterinerler arasında köpek bilişsel işlev bozukluğu olarak bilinir, köpekler yaşlandıkça yaygın bir sorun haline gelir.
Kuzey Amerika Veteriner Klinikleri tarafından yayınlanan yakın tarihli bir çalışma: Küçük Hayvan Uygulaması, köpeklerde bilişsel işlev bozukluğunun 8 yaşın üzerindeki evcil köpeklerde %14 ila %35 arasında meydana geldiğini ve bunun birçok köpek sahibi için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ortaya koydu.
Köpekler Demans Olur Mu?
Belirtiler
Durumun çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceği bildirildiğinden, köpeklerde köpek bilişsel işlev bozukluğunu tanımak zor olabilir. Demansı olan köpeklerin dikkati dağılabilir, ev eğitimini unutabilir veya diğer alışkanlık değişiklikleriyle birlikte sahipleriyle etkileşim biçimlerini değiştirebilir.
Son araştırmalar, uykusuzluk gibi insan ve köpek bunaması arasındaki ortak noktaları ortaya çıkarmıştır. bunama olan hem insanlar hem de köpekler, ilerledikçe kaliteli uykuda bir azalma yaşama eğilimindedir. Benzer şekilde, gün batımı sendromu (bunaması olan bireylerin günün sonuna doğru yönünü şaşırma veya endişeli olma eğilimi) hem köpeklerde hem de insanlarda mevcuttur.
Colorado Eyalet Üniversitesi‘ndeki Columbine Sağlık Sistemleri Sağlıklı Yaşlanma Merkezi‘nden Dr. Nicole Ehrhart, The New York Times‘ta bir köpeğin bilişsel yeteneklerine ilişkin basit bir test paylaştı : “Köpeğinizin gözlerinizin içine bakın ve bakışlarınızı ne kadar süre tuttuğunu görün. Özellikle de yüzünüzde bir ödül varsa.” Odaklanma yeteneğinin olmaması lezzetli bir ikram sunulduğunda bile köpeğin bunama yaşadığını gösterebilir.
Köpek Bunamasına Ne Sebep Olur?
İnsanlarda olduğu gibi, köpeklerde demans, yaşlanma süreciyle bağlantılıdır ve bir öznenin bu durumu geliştirme şansı, yaşamın son çeyreği boyunca katlanarak artar. Farklı cins köpekler büyük ölçüde farklı yaşam sürelerine sahip olabilir ve daha küçük köpekler büyük olanlardan daha uzun yaşama eğilimindedir.
Bu nedenle, önceki araştırmalar belirli bir yaşın üzerindeki büyük köpek örneklerini incelemiş olsa da, bir köpeğin bunama geliştirme olasılığının en yüksek olduğu yaş aralığı, cinsine özgüdür.
Ancak insanlarda olduğu gibi, daha sonraki yaşamda köpek bilişsel sağlığında rol oynadığı görülen yaşam tarzı faktörleri vardır. Scientific Reports‘ta yayınlanan bir 2022 araştırması, köpekler arasındaki hareketsizlik ile köpek bilişsel işlev bozukluğunun yaygınlığı arasında bir bağlantı buldu ve rahatsızlığın daha az egzersiz yapan köpekler arasında 6,47 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.
Ne yazık ki, çalışma, sağırlık ve körlük gibi önceden var olan durumların da köpeklerde artan bunama sıklığında vektörler olduğunu buldu.
Tedaviler
Köpek bilişsel işlev bozukluğu hikayeleri tamamen yürek burkan cinsten olabilir. Örneğin, sahibi Kira‘nın Burwood Vet web sitesinde köpek demansı ile ilgili deneyimlerini paylaştığı bir kurtarma köpeği olan Jimmy‘nin hikayesini ele alalım.
Birlikte geçirdikleri yıllar boyunca Jimmy ve Kira aynı yatakta uyumaya alışmışlardı. Ancak, büyüdükçe, Jimmy ani ve dikkat çekici bir davranışsal dönüşüm geçirdi, yatma saatlerinde tedirgin oldu ve görünüşe göre her zamanki uyku rutinine bağlı kalamadı. Kısa süre sonra yürüyüşlerde kafası karıştı, düz bir çizgide yürümek yerine daireler çizdi ve sonunda iştahını kaybetti.
Bir veteriner Jimmy’ye köpeklerde görülen bilişsel işlev bozukluğu teşhisi koydu, bu Kira için yürek burkan bir gelişmeydi. Ama neyse ki mevcut tedaviler vardı ve bu örnekte veteriner Jimmy’nin semptomlarını hafifletmek için üç yönlü bir yaklaşım seçti: ilaç, diyet takviyeleri ve oyunlar gibi uyarıcı aktivitelerin bir kombinasyonu.
Köpek bunamasının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler mevcut olsa da, önerilenlerin herhangi birinin belirli bir köpekte işe yarayacağının garantisi yoktur ve birçok evcil hayvan sağlığı uzmanının stratejisi, neyin belirli olduğunu görmek için deneme yanılma eğilimindedir. Hasta cevap verebilir de vermeyebilir de. Ne yazık ki, köpek bilişsel işlev bozukluğu için tamamen etkili bir tedavi yoktur.
Önleyiciler
Okumak ve çapraz bulmaca çözmek gibi ilgi çekici etkinlikler yoluyla beynimizi aktif tutmanın, yaşlandıkça sağlıklı kalmasına yardımcı olacağı sık sık söylenir. Ancak köpek bilişsel işlev bozukluğunu önlemeye yardımcı olmak için ne yapılabilir?
2022 Scientific Reports araştırmasına göre, evcil köpeğinizi aktif tutmanın bilişsel gerilemeye karşı önemli bir önleyici olduğu görülüyor. Bununla birlikte, çalışma, köpek sahiplerinin anketleriyle sınırlıydı ve köpeklerde egzersiz seviyeleri ile beyin sağlığı bağlantılı görünse de, etkinin nedensel olup olmadığı kesin değildi.
Bununla birlikte, veteriner hekimler, egzersizin köpeklerde sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek için merkezi olmaya devam ettiğini öne sürüyor. Bu aynı zamanda hem insanlarla hem de diğer köpeklerle sosyalleşme ve zihinsel uyarımla birlikte, köpeklerin son yıllarında sağlıklı bir beyin sürdürmenin anahtarıdır.
Takviyeler de dahil olmak üzere iyi beslenme, bilişsel sağlığı da koruyabilirken, ileriki yıllarda köpeklerin düzenli günlük rutinlerin ve stressiz bir ortamın tadını çıkarması önemlidir.
Uzun Ömür Üzerindeki Etki
İster insanlarda ister sevgili hayvanlarda olsun, bunama söz konusu olduğunda pek fazla olumlu taraf yoktur. Bununla birlikte, köpeklerde bunama söz konusu olduğunda, bir umut ışığı var gibi görünmektedir.
2013 yılında, Kopenhag Üniversitesi Klinik Veterinerlik ve Hayvan Bilimleri Bölümü‘ndeki araştırmacılar, “Köpeklerde Bilişsel Bozukluğun Uzun Süreli Takibine Yönelik Bir Gözlemsel Çalışma: Klinik Özellikler, Hayatta Kalma ve Risk Faktörleri” olarak tanımladıkları şeyi üstlendiler. Journal of Veterinary Medicine‘de yayınlanan bulguları arasında, köpek bilişsel işlev bozukluğu olan yaşlı köpeklerde iştah kaybı ve uykusuzluk gibi davranış değişikliklerinde bir modelin doğrulanması vardı.
Ancak çalışma sınırlı olmasına rağmen köpeklerde bunama ile daha kısa yaşam beklentisi arasında herhangi bir doğrudan nedensel etki bulamadı. Söyleyebilecekleri kadarıyla, köpeklerde bilişsel işlev bozukluğu geliştiren köpekler, onsuz olanlar kadar uzun yaşıyor gibi görünüyor. Köpeklerde bilişsel işlev bozukluğu yaygındır, ancak sahiplerinin sabrı ve anlayışı ile bunama hastası yaşlı köpekler yine de uzun ve mutlu, rahat bir hayat yaşayabilirler.