Cilt Sağlığı

Konjonktivit (Pembe Göz) Nedir? Nedenleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Konjonktivit Nedir? Genellikle pembe göz olarak adlandırılan konjonktivit, göz kapağının iç yüzeyini ve gözün dış kaplamasını çizen doku olan konjonktiva iltihabıdır. Bu doku göz kapağının ve göz küresinin nemli kalmasına yardımcı olur. Pembe göz, çocuklarda ve yetişkinlerde en yaygın göz enfeksiyonlarından biridir.

konjonktivit 1

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Konjonktivitin belirtileri şunlar olabilir;

  • Gözün beyaz kısmında ya da  iç göz kapağında kızarıklık
  • Aşırı gözyaşı
  • Kirpiklerin üzerine, özellikle uykudan sonra sarı akıntı
  • Kaşınan gözler
  • Göz yanması
  • Bulanık görme
  • Gözde sulanma
  • Işığa karşı artan hassasiyet

Konjonktivite Ne Neden Olur?

Pembe göz herhangi bir virüs, bakteri, tahriş edici maddeler, alerjenler veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar sebep olabilir. Bakteriler, virüsler ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu pembe göz, kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Ancak hemen teşhis edilirse ciddi bir sağlık riski değildir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Konjonktivitin kalıcı semptomlarından herhangi birine sahipseniz, göz doktorunuza veya aile doktorunuza danışın. Kulak enfeksiyonları ayrıca bakteriyel konjonktiviti olan çocuklarda da görülür.

Göz doktoru gözlerinizi inceleyecek ve muhtemelen bir pamuklu çubukla göz kapağından bir sıvı ve hücre örneği alacaktır. Pembe göze neden olabilecek bakteri veya virüsler daha sonra mikroskopta görülebilir veya tanımlama için kültürde büyütülebilir.

konjonktivit 2

Nasıl Tedavi Edilir?

Bakteriler

Bakterilerin neden olduğu pembe göz, doktorunuz tarafından reçete edilen bir tür ilaç olan antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotik göz damlası, merhem veya hap olarak verilebilir. Merhemleri çocuğun gözüne uygulamak zor olabilir. Merhem kirpiklere kadar ulaşırsa, büyük olasılıkla eriyecek ve göze girecektir. Hapların birkaç gün alınması gerekebilir. Enfeksiyon bir hafta içinde düzelmelidir. Semptomlar geçse bile ilacı doktorunuzun talimatına göre bırakmalısınız.

Virüs

Doktorlar bir virüsün neden olduğu pembe göz hastalığını tedavi edemez. Bu tür pembe göz genellikle soğuk algınlığından kaynaklanır. Soğuk algınlığının seyrini sürdürmesi gerektiği gibi, dört ila yedi gün sürecek olan bu pembe göz şekli de gerekir. Soğuk bir kompres uygulayarak ve doktorunuzun önerdiği gibi yapay gözyaşları kullanarak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz.

Tahriş Edici Maddeler

Bir madde gözünüze girdikten sonra gözleriniz tahriş olursa, tahriş edici maddeyi gözünden yıkamak için beş dakika boyunca ılık su kullanmalısınız. Tahriş edici maddelere daha fazla maruz kalmaktan da kaçınmalısınız. Maddeyi yıkadıktan sonra dört saat içinde gözleriniz düzelmeye başlamalıdır. Eğer yapmazlarsa doktorunuzu arayın. Gözlerinizdeki madde güçlü bir asit veya alkali kimyasal ise, gözlerinizi suyla yıkamalı ve hemen doktorunuzu aramalısınız.

Alerjiler

Alerji ile ilişkili pembe göz, göz doktorunuz ve muhtemelen bir alerji uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Alerji antihistaminikler ile tedavi edildiğinde veya alerjen çıkarıldığında tamamen kaybolabilir. Kapalı gözlere soğuk kompres uygulayarak semptomları geçici olarak hafifletebilirsiniz.

konjonktivit 3

Konjonktivit ile ilgili videolar

Kaynak
Google

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu