Sağlıklı Yaşam

Kızıl Hastalığı Nedir, Neden Oluşur?

Kızıl Hastalığı Nedir?

Halk arasında “beta virüs” veya “beta mikrop” olarak da bilinen, tıbbi adı A grubu streptokok olan beta-hemolitik streptokok grubuna bağlı bakterilerin neden olduğu döküntülü çocukluk çağı döküntü hastalığıdır. Hastalık, yaygın kızarıklık ve cildin soyulmasına neden olan ve yüksek ateşe neden olan bir döküntü ile karakterizedir.

kizil hastaligi nedir neden olusur3

Scarlet ateşi genellikle 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Hastalık boğaz ağrısı ile başladıktan sonra bakterilerin ürettiği çeşitli toksinler nedeniyle yüksek ateşli bir kızarıklık olarak kendini gösterir. Gerek klinik bulguları gerekse neden olduğu komplikasyonlar açısından dikkatle ele alınması ve hemen tedaviye başlanması gereken bir hastalıktır. Erken başlayan antibiyotik tedavisi hastalığı etkili bir şekilde kontrol edebilir.

Kızıl Hastalığı Neden Olur?

Bulaşıcı hastalıklara neden olan mikroplar, vücudun belirli bölgelerini kolonize etme ve orada doku iltihabına neden olma eğilimindedir.

kizil hastaligi nedir neden olusur4

Bazı enfeksiyöz ajanlar, burun, burun pasajları ve farinks gibi üst solunum yollarının dokularında birikme eğilimindeyken, bazıları gastrointestinal inflamasyona neden olur. Başka bir mikrop grubu idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Mikroorganizmalar tarafından üretilen çeşitli salgılar, yapılarına veya bağışıklık sistemindeki bazı maddelerin özelliklerine bağlı olarak enfekte bölge dışındaki dokularda bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Klinik görünümün daha da farklılaşmasına ve hastanın genel durumunda bir miktar bozulmaya yol açabilir. Üst solunum yollarında iltihaplanmaya neden olan maddeler, özellikle boğaz enfeksiyonları. Streptococcus pyogenes olarak da bilinir. Bu mikrop bademcikler ve boğaz bölgesinde yaygın iltihaplanmaya neden olur.

Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık, hasta semptomlar geliştirmeden 2 ila 5 gün önce bulaşıcıdır ve burun akıntısı devam ettiği sürece bulaşıcı kalır. Bakteriler inflamasyonu tetikledikçe ve dokularda toksin ürettiğinden aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:

  • Ateş,
  • Titreme,
  • Zayıflık,
  • Boğaz ağrısı,
  • Boğaz şişmesi,
  • Şişmiş bademcikler,
  • Bademcik dokusunun iltihabı,
  • Beyaz-sarı plaklar,
  • Derinin soyulmasına neden olan döküntülerin yoğun kızarıklığı,
  • Yüz veya yanaklarda kızarıklık,
  • Kırmızı dil (çilek dili) veya ilerlemiş hastalıkta solgunluk),
  • Koltuk altı, dirsek ve diz gibi kıvrımlarda kırmızı çizgiler oluşur,
  • Baş ağrısı,
  • Kusmak,
  • Karın ağrısı,

Kızıl hastalığının seyri sırasında, bağışıklık sisteminin bakterilere karşı verdiği mücadele sırasında vücut kendi dokularını bir tehdit olarak gördüğü için bazı ciddi komplikasyonlar ve ek sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Kızıl Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kızıl ateş bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Antibiyotikler bakterileri öldürerek, iltihabı hafifletmek için bağışıklık sistemine büyük katkı sağlar. Antibiyotik tedavisinin süresi, hastalığın ciddiyetine ve diğer komplikasyonların varlığına bağlı olarak değişebilir. Antibiyotik tedavisine ek olarak hastalığa bağlı semptomları kontrol altına almaya yönelik tedaviler eklenebilir.

kizil hastaligi nedir neden olusur2

Bu bağlamda, NSAID’ler ateş düşürücü olarak ve sistemik bozuklukların tedavisinde kullanılabilir. Benzer etkiye sahip olan aspirinin çocuklarda Reye sendromuna neden olabileceğinden kullanılması uygun değildir. Daha büyük çocukların boğazını dezenfekte etmeye yardımcı olmak için antiseptik gargara da kullanılabilir. Şu anda kızıl hastalığı için geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Hastalığı önlemenin en etkili yolu bulaşmayı önlemektir.

Kızıl Hastalığı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu