Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kimyasal gebelik, implantasyondan sonraki beş hafta içinde meydana gelen çok erken gebelik kaybıdır. Kimyasal gebelik yaşayan pek çok kadın gebe kaldıklarının farkında bile değillerdir. Çünkü genellikle tek belirtisi adet gecikmesidir.
Kimyasal gebelik sırasında vücut, başlangıçta pozitif bir gebelik testi ile sonuçlanacak kadar üreme hormonu olan hCG yani insan koryonik gonadotropini hormonu üretir. Bununla birlikte, bu erken aşamada hamilelik ultrason taramasında tespit edilemez. Nihayetinde implantasyon başarısız olur ve serum insan koryonik gonadotropini hormonu seviyeleri düşer.
Yaşanan tüm düşüklerin yaklaşık %50-75’inin kimyasal gebelik kayıpları olduğu biliniyor. Kimyasal gebelik kayıpları yaygın olmakla birlikte, birkaç kez bu gebelik türünü yaşadıysanız kayıpların olası nedenini belirlemeye yardımcı olması için bir CCRM doğurganlık uzmanına danışmanız daha doğru olacaktır.
Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Kimyasal bir hamileliği doğrulamanın tek yolu, pozitif bir hamilelik testidir. Kimyasal hamilelik genellikle adet gecikmesi dışında herhangi bir belirti göstermez. Ancak bazı bayanlar normal akıştan daha fazla kramp ya da daha ağır bir adet durumu yaşayabilir. Kimyasal hamilelik yaşayan pek çok kadın hamile olduklarını bile bilmiyor olabilir. Hamilelik hormonu seviyeleriniz mevcut ancak düşük olduğundan, kadınlar genellikle yorgunluk ya da mide bulantısı gibi diğer hamilelik belirtilerini yaşamazlar.
Kimyasal Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?
Çoğu durumda, kimyasal hamilelik kaybının belirlenebilir bir nedeni yoktur. Gerçekte, kimyasal hamilelik kayıplarının çoğu, gebelikteki kromozomal anormalliklerden kaynaklanmaktadır. Normal embriyolar, yumurtadan 23 ve spermden 23 olmak üzere 46 kromozom içerir. Bazen embriyo çok az ya da çok fazla kromozoma sahip olabilir. Bu durum anöploidi olarak da bilinir. Bu da düşük ya da başarısız implantasyona neden olabilir. Düşüklerin yaklaşık %70-75’i kromozomal anormalliklerden kaynaklanır.
Kimyasal gebelik kaybının ek nedenleri şunlar olabilir;
- Rahim dışına implantasyon
- Çok hafif karın krampları
- Normal hamileymiş gibi aşerme ve istekler
- Düşük hCG hormon seviyeleri
- Kan pıhtılaşma bozuklukları
- Rahim astarının yetersiz olması
- Rahim fibroidleri (iyi huylu rahim tümörleri)
- Hormonal dengesizlikler
- Tiroid disfonksiyonu
- Lupus ile alakalı spesifik proteinlere karşı serum antikorları ile otoimmün bozukluklar
- Uterusun anormal şekli
Kimyasal Gebeliğin Tedavisi
Kimyasal gebelik genellikle tıbbi müdahale ya da tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı küçük kan pıhtılarını geçirebilirsiniz. Aktif olarak hamile kalmaya çalışıyorsanız, kimyasal hamilelik yaşadıktan sonra hamile kalmayı geciktirmek için tıbbi ya da fizyolojik bir neden yoktur. Bunun için çok spesifik bir problem olmadıktan sonra tedavi gerekmez.
Eğer ki, doktorunuz sizi eve gönderdikten sonra olağan dışı durumlar gözlüyorsanız, tekrardan doktorunuza danışmanızda fayda var. Fakat hiç bir şeyiniz yoksa ve doktorunuzda bir tedaviye gerek olmadığını söylemiş ise normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Psikolojik olarak kendinizi kötü hissederseniz bir psikologdan yardım almak size fayda sağlayacaktır.