Kifoz Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Kifoz, bir spinal durumdur. Halk arasında kamburluk olarak da bilinir. Kifozu olan kişilerde omurga olması gerekenden daha fazla dışa doğru kıvrıktır. Sonuç olarak, üst sırt aşırı yuvarlak görünmektedir. Eğrilik, insanların kambur görünmesine neden olabilir. Omurganın doğal kıvrımları vardır. Bu eğriler duruşumuzu destekler ve dik durmamıza yardımcı olur. Ancak aşırı eğrilik duruşu etkileyebilir ve ayakta durmayı zorlaştırabilir.
Kifoz Belirtileri Nelerdir?
Kifozun ana belirtileri, yuvarlak omuzlara ya da sırtın üst kısmında bir kambura sahip olmaktır. Sıkı hamstringler da bir belirti olabilmektedir.
Daha büyük bir eğriye sahip olan kişilerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar;
- Sırt ve omuz bölgesinde ağrı ya da sertlik.
- Uyuşmuş ve karıncalanan bacaklar
- Aşırı yorgunluk
- Omurganın hava yollarına baskı yapması nedeniyle nefes darlığı ya da başka solunum sorunları
- Denge problemleri
- Mesane inkontinansı ya da barsak inkontinansı
Kifozun Nedenleri Nelerdir?
Kifozun nedeni türüne bağlı olarak değişmektedir. Postural türü, kötü duruş ve ağır çantalar taşıma vb. durumlar ile ortaya çıkar. Scheuermann, omurganın yapısında ortaya çıkan bir sorundur. Konjenital ise doğumdan önce omurgada gelişen problemlere verilen bir isimdir. Kifozun diğer nedenleri arasında yaş faktörü ve omurga yaralanmaları yer almaktadır.
Kifozun Tedavisi
Eğri 75 dereceden az ise cerrahi olmayan seçenekler tercih edilebilir. Fakat diğer durumlarda ameliyat gereklidir. Ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında eğrinin izlenmesi ilk olarak yer almaktadır. Gençlik yıllarında düzenli röntgenler eğrinin ilerleyişini takip ederek tedavi yolu belirlemeyi içerir.
Daha sonra fizik tedavi seçeneği devreye girebilir. Egzersizler, ağrıyı hafifletmek ve duruşu iyileştirmek için karın ve sırt kaslarını güçlendirebilir. Diğer egzersizler, sıkı hamstringleri gerebilir ve vücudun diğer bölgelerini güçlendirebilir. Ağrı kesiciler verilebilir. Anti-inflamatuar ilaçlar sırt ağrısını hafifletir. Sırt destekleri ile hastaya yardımcı olunur. Tedaviniz tamamen doktor inisiyatifindedir.
Yukarıda anlatılanlar tamamen bilgilendirme amacı taşımaktadır. Teşhis ya da tedavi amacı taşımaz.