Yaşam

Kedi Aşıları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Kedi Aşıları Nelerdir? Kedi besleme konusunda inanılmaz biri olabilirsiniz. Belki de en iyi besleyen biri olabilirsiniz ama bazı konularda yardımcı olamayabileceğinizi unutmamalısınız. Bazı hastalıklar yetişkin ve yavru kedilerde tehlikelidir. Kedinizin sağlığını koruyabilmeniz için mutlaka veteriner uzman hekime muayeneye götürmelisiniz.

kedi aşıları nelerdir

Kedilerin ağız enfeksiyonları ve diş eti hastalıkları yaygın görülen hastalıklardan biridir. Ayrıca cilt alerjileri, bağırsak iltihabı, hipertiroidizm, diyabet ve solunum yolu hastalıkları da rutin kedilerde son dönemde yaygınlaşan hastalıklardır. Bu hastalıklar yetişkin kedileri dahi büyük ölçüde etkileyebiliyorken yavru kedinize neler yapabilir unutmamalısınız. Bu konuda gösterebileceğiniz en önemli hassasiyet veteriner hekimden yardım almaktır, aşıları devamlı yaptırmaktır. Uzman veteriner hekimler yavru veya yetişkin olan kedinizin doğru şekilde tedavi olmasını sağlayacaktır. Kedinizin rutin sağlığını korumaya yardımcı olan kedi aşıları tehlikeli olan tüm enfeksiyonlara karşı da koruyucu kalkan görevi görecektir.

Sizin için hazırladığımız bu yazıda kedinizin sağlığını korumada büyük öneme sahip olan aşılar hakkında önemli olan bütün noktalara değindik. Kedi aşıları nelerdir? Kedi aşı takvimi ve aşılar hangi hastalıklara karşı evcil hayvanlarınızı korur?

 Yavru Kedi Aşı Takvimi

Evcil kedinizin bakımını devamlı yapmanız gerektiğini vurgulamak zorundayız çünkü hassas hayvanlardır. Yaygın hastalıklardan birine yakalanırsa çok çabuk etkilenebilir. Özellikle yavru kedilerde daha agresif bir boyutta etkileri söz konusu olabilir. Yavru ya da yetişkin kedinizin aşılarını aksatmamaya dikkat edin. Kediniz için mutlak suretle yapılması gereken kedi aşıları nelerdir? Yavru kedilerin aşıları ne zaman yapılmalıdır?

Henüz yavru olan kedileriniz için aşı takvimi şu şekildedir.

İç ve Dış Parazit Aşısı: Yavru kedinizin iç organlarında veya derinin üst katmanındaki zararlı parazitlerden koruyabilmeniz için İç ve Dış Parazit Aşısı mutlaka uygulanmalıdır. 6 ila 8 hafta aralığında aşısı yapılmalıdır.

Karma aşısı: 2-3 aylık olan yavru kedinize uygulanması gereken aşıdır. Mutlaka 8 ila 10 hafta aralığında karma aşısı yapılmalıdır. Aşı tekrarı içinse aradan 2 haftanın geçmiş olması gerekir. Yani 10 ila 12 hafta aralığında aşılama yapılmalıdır. Ayrıca 1 yaşını tamamlayan kedilerin yılda 1 defa karma aşısını yaptırması gerekir.

Lösemi Aşısı: Yavru kedinize güçlü bir bağışıklık sistemi kazandırmanız için Lösemi Aşısını yaptırmalısınız. Genellikle 8 haftalık olan kedinize zaman kaybetmeden aşısını yaptırmalısınız. Tekrar doz olarak da 1 ayın geçmesini beklemelisiniz. Toplam 2 doz yapılmalıdır.

Kuduz Aşısı: Yavru kedinizin yaşı 3 aylık olduysa kuduz aşısı zamanı gelmiş demektir. En geç 13 haftalık olana kadar aşısını mutlaka yaptırmanız gerekir. Kuduz aşısı ihmale gelmez.

Tüm aşıların periyodik olarak devam ettirilmesi kedinizin sağlığı açısından şarttır. Bu konuda veteriner hekiminiz size detaylı bir program hazırlayacaktır. Bu programa uyarak kedinizin devamlı yapılması gereken aşılarını kontrol edebilirsiniz.

 İç ve Dış Parazit Aşısı Kedinizi Nelerden Korur?

İç ve dış parazit aşısı kedi ve köpeklerde aşı takviminde mutlaka yer alan önemli bir aşıdır. Evcil hayvanınıza zarar verebilecek canlı parazitleri kalıcı olarak yok edebilir. Ve bu tür canlıların kedilerinizin üst deri katmanında veya iç organlarında tekrar yaşamasını engeller. Son derece hayati öneme sahip olan bir aşıdır ve çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için de veteriner kliniği tarafından tavsiye edilir. Ancak aşı takvimine göre mutlaka düzenli aşılamanın yapılması şarttır.

İç ve dış parazit kedi aşıları ilk yapılan aşıdır.  Sonraki yapılan aşılar için önemli bir önlem olmaktadır. Çünkü devamında yapılacak aşılar için kedinizde zararlı bir parazitin bulunmaması önemlidir. Ayrıca İç ve dış parazit kedi aşıları aynı zamanda ilaç şeklinde oral da olarak yapılabilir. Bu konuda veteriner hekiminizin tavsiyesini almanız daha doğru olacaktır. Bir veya iki hafta sonra aşısını tekrar ettirmeniz önemlidir. Bekleme süresinin daha kısa veya uzun olmamasına dikkat etmelisiniz.

 Karma Aşısı Kedinizi Nelerden Korur?

Karma aşısı yavru ve yetişkin kedilere rutin olarak yapılması gereken çok önemli bir aşıdır. Ölümcül olan hastalıklardan korunabilmesi için mutlaka zamanında kedi aşıları yapılmalıdır. Bu aşıyı olan kedileri yavru veya yetişkin hiç fark etmez; çok önemli enfeksiyon hastalıklardan korur. Bu hastalıklara karşı çok önemli bir aşıdır. Özellikle kanlı ishal ve kusma durumu ölümcül hastalığının başlangıcının en belirgin belirtileridir.

Uzun süre canlı kalabilen virüslere karşı koruyucu kalkandır. Aşılama sayesinde kediniz çok tehlikeli olan bu virüslerden korunabilir. En erken 10 gün içerisinde tekrar aşısını yaptırabilirsiniz. Daha erken olmamasına dikkat etmelisiniz çünkü kedinizi rahatsız edebilecek belirtilere neden olabilirsiniz. En erken 10 gün tavsiye edilir.

 Lösemi Aşısı Kedinizi Nelerden Korur?

Kedilerde leukemia ve feline leukemia virüsü bağışıklık sistemini çökerten en tehlikeli virüs türlerinden biridir. Öyle ki, leukemia türü akraba retrovirüsler kadar tehlikelidir. Bağışıklık sistemini saldırılara açık hale getirir. Çeşitli virüsler de bu durumdan faydalanarak vücudun tamamında hastalıklar oluşabilir.

Genellikle bağışıklık sistemine zarar vermesiyle tanınan virüsler için lösemi aşısı tavsiye edilmektedir. Başta iştahsızlık ve solgunluk semptomları görülürken; bitkinlik, ilerleyen kilo kaybı, iç organlarda ve üst solunumda enfeksiyonların oluşması gibi durumlar sıklıkla görünmektedir. Savunma hücrelerinde bulunarak çoğalır ve dolayısıyla savunma sistemini zayıflatır. Lösemi aşısı sayesinde bağışıklık sistemi çok daha dayanıklı olur ve bahsi geçen virüslerin hücrelere yayılmasını ve çoğalmasını önler.

 Kuduz Aşısı Kedinizi Nelerden Korur?

Kedi aşıları arasında zorunlu olarak uygulanması gereken bir aşı da kuduz aşısıdır. Kuduz aşısının amacı kuduz hastalığına karşı koruma sağlamaktır. Yavru kedilerde 3.ay tam olarak kuduz aşısı vaktidir, bunu yukarıda da belirttik. Eğer erken alınırsa yavru kedideki anne sütünden gelen antikorlar etkisiz kalabilir. Bu da kedinizin savunma mekanizmasının zayıflamasına ve çeşitli hastalıklara neden olmasını sağlayabilir. Bu yüzden kuduz aşısı mutlaka 12. haftadan itibaren düşünülmelidir.

 Yetişkin Kediler İçin Aşı Önerisi

Eğer kediniz yetişkinse ve yavruyken gerekli aşılama yapılmamışsa yavru kedi aşı takviminde bulunan aşıların uygulanması gerekir. Ve mutlaka aşılama aralıkları belirtildiği gibi olmalıdır. Aksi durumda kediniz yavru olmasa dahi antikor üretimini olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer kedinize daha önce aşılama yapılıp, yapılmadığını bilmiyorsanız da veteriner hekime muayeneye götürmelisiniz.

 Kedinizin Tükettiği Besinleri Kesmek Ne Kadar Doğru?

Bazen kötü bir tavsiye ile kediniz hasta olmasın diye aşı yaptırmak yerine besin kontrolü yapmak isteyebilirsiniz. Günlük tükettikleri besinler arasında sert olan, öğütülmesi gereken besinler mutlaka olur. Besin tüketimini kontrol ederek diş sağlığını korumaya yardımcı olabilirsiniz ama nereye kadar? Diş hastalığı dışında tüketilmiş besinler belki kedinizin hastalanmasına da neden olabilir. Bu, nadir olsa da muhtemeldir.

Kedinizden faydalı olabilecek besinleri keserseniz fiziksel ve ruhsal gelişimini de engellemiş olursunuz. Bunun sonucunda kedinizde farklı karakteristik davranışlar gözlemlemeye bile başlayabilirsiniz. Kısırlaştırma operasyonundan sonra genellikle bir dönem rastlanılan karakteristik davranış farklılığı gibidir. Hatta kimi zaman bu davranışlar çok daha yoğun hissedilir. Dolayısıyla bu son derece yanlış bir yaklaşım olur. Kedinizin besin tüketimi nedeniyle hastalanabileceği durumlar karşısında böyle bir önlem almamalısınız. Bu noktada rutin aşıları yaptırmak en doğru karardır.

Güncel kedi aşı fiyatları için https://uskudarveteriner.com/kedi-asi-tavimi-fiyatlari/ web sitesini ziyaret edebilir, gerektiğinde arayarak bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu