İş & Finans

Kariyer Planlaması Nedir? Nasıl Yapılır?

Kariyer planlaması, kişinin mevcut bilgi ve becerilerini geliştirerek hedeflerine ulaşmak için stratejiler belirlendiği bir süreçtir. Bireyin ihtiyaçlarına yönelik bir yol haritası sunan kariyer planlaması, fırsatların nasıl değerlendirileceği konusunda daha etkin kararlar alınmasına yardımcı olur.

Ancak kariyer planlaması zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle en önemli adım, bireyin yeteneklerine uygun bir hedef belirlemesi ve kendini geliştirmeye odaklanarak bu hedefe doğru ilerlemesidir. Kariyer planlamasının temel amacı, verimliliği artırmaktır.

Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Kariyer planlaması yapılabilmesi için bazı şeylerin belirlenmesi gerekmektedir. Bunlar;

  • Hedeflerin belirlenmesi ve genel değerlendirme
  • Sektör ve departman belirlenmesi
  • Bireysel değerlendirme
  • Hareket planı oluşturma

kariyer planlamasi nedir 1

1) Hedeflerin Belirlenmesi Ve Genel Değerlendirme

Kariyer planlaması öncelikle hedef ve zaman aralığının net bir şekilde belirlenmesiyle başlar. Hedeflerin açık ve şeffaf bir biçimde tanımlanması son derece önemlidir. Ayrıca, hedeflere ulaşmayı engelleyebilecek faktörlere karşı hazırlıklı olunmalı ve alternatif çözüm yolları geliştirilmelidir.

2) Sektör Ve Departman Belirlenmesi

Planlamanın bir sonraki adımı, bireyin sektör ve departman tercihlerini belirlemesidir. Bu aşamada genel bir değerlendirme yaparak, yer alabileceği sektörleri tespit etmesi önemlidir. Ayrıca geleceğin hangi sektörde olduğunu ve bu sektördeki eksiklikleri belirleyerek, kendi bilgi ve becerilerini sektöre uygun hale getirmesi gereklidir.

3) Bireysel Değerlendirme

Bu aşamada, önemli olan kişinin kendisiyle ilgili eleştirel düşünce yapısı geliştirerek güçlü ve zayıf yönlerini belirlemesidir. Kişinin hedeflerine ulaşabilmesi, öncelikle kendisini tanımasıyla mümkündür. Sahip olduğu yetkinliklere göre bir kariyer planı oluşturması, başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

4) Hareket Planı Oluşturma

Kariyer planlamasının final aşamasında, kişinin verdiği kararlara uygun şekilde bir eylem planı oluşturması gerekir. Bu evrede, belirlenen kısa ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için stratejiler üretilmelidir. Kariyer seçiminde, potansiyel firmalarla iletişime geçilip görüşmelere hazırlanılması da önemlidir.

kariyer planlamasi nedir 4

Kariyer Planlamasında Yapılan Hatalar Nelerdir?

Kariyer planlaması yaparken pek çok hata yapılmakta. Bu yüzden de hedeflenen plan bir türlü oluşturulamamaktadır. En çok yapılan kariyer planlaması hataları şunlardır;

  • Herhangi bir kariyer hedefi olmaması
  • Başkalarının doğrularını benimseyerek kendi doğrularını yok sayması
  • Güçlü ve zayıf yönlerini fark edememesi
  • Yalnızca maddi kazançlara odaklanması
  • Her başarısızlığın sorumluluğunu üstlenerek kendine daha fazla baskı yapması
  • Geçici çözümler arayarak zaman kaybetmesi
  • Destek almadan ilerlemeye çalışması
  • Yeniliklere kapalı olması
  • Başarısız olma korkusunun gölgesinde hareket etmesi
  • Yetersiz bilgi ve donanıma sahip olması

Kariyer planlama aktivitelerinden en yüksek verimi elde edebilmek için, öncelikle kişinin becerilerini ve motivasyonunu belirleyerek buna yönelik hedefler koyması gerekmektedir. Bu süreç, kişiye özeldir. Sürekli olarak çaba gerektirir.

Planlama aşamasında, beklenmedik engellerle karşılaşmak mümkündür. Ancak bu engellerin üstesinden gelmek için iyi bir kariyer planlaması yapmak gerekir. İyi bir kariyer planlaması hem yol gösterici hem de ulaşılabilir olmalıdır. Geleceğini şekillendirmek isteyen bireylerin mutlaka bir kariyer planına sahip olmaları gerekmektedir.

Sizin için daha önce kariyer planlamada yapılan hatalardan bahsetmiştik. “Kariyer Planlamada En Çok Yapılan 10 Hata Nedir? Nerede Yanlış Yapıyoruz?” yazımızdan detaylıca bilgi alabilirsiniz.

kariyer planlamasi nedir 2

Kariyer Planlaması İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu