Karın Şişkinliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Karın şişkinliği, genellikle midede gaz birikmesine bağlı olarak ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Karnınız sıkı hissetmeye meyillidir ve dışa doğru çıkıntı yapar. Şişkin bir mide, oldukça rahatsız edici ve baş etmesi utanç vericidir ve yaşam kaliteniz üzerinde doğrudan bir etkisi olabilir. Karın şişkinliğinin de birkaç nedeni vardır ve bazı durumlarda şişkin bir mide daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.
Karın Şişkinliğinin Nedenleri Nelerdir?
Karın şişkinliğinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
Gastroparezi
Gastroparezi de karın şişkinliğinin nedenlerinden biridir. Bu, midenin besinleri boşaltamaması veya boşalmasında gecikme olması durumudur. Gastroparezinin nedenini tespit etmek zordur. Bazı durumlarda, vagus siniri hasar gördüğü için olur.
Bu asla midenizdeki ve bağırsağınızdaki kasları kontrol etmekten sorumlu değildir. Hasar gördüğünde, yiyecekler sindirim sisteminde normal bir şekilde hareket edemez. Gastroparezinin diğer semptomları mide bulantısı, mide ekşimesi, kilo kaybı, iştahsızlık, yanlış sindirilmiş gıdaların kusması ve zayıf kan şekeri kontrolünü içerir.
Kabızlık
Şişkinlik genellikle kabızlık nedeniyle oluşur. Düzensiz bağırsak hareketleri, kolonunuzdaki bakterilerin dışkınızda fermantasyon gerçekleştirmesine izin verir. Bu gaz üretir ve şişkinliğe neden olabilir.
Beslenme Alışkanlıkları
Diyetinizin yanı sıra, yemeğinizi tüketme şekliniz de şişkinliğe neden olur. Çok hızlı yerseniz, çok fazla hava yutarsınız. Bu şişkinliğe yol açabilir. Çok hızlı yemek yemek de daha fazla yemek tüketmenize neden olur. Bunun nedeni, midenizin doyduğunu beyninize bildirmesinin 20 dakika sürmesidir. Aşırı yemek de şişkinliğe yol açar.
İnce Bağırsaklarda Aşırı Bakteri Çoğalması
Adından da anlaşılacağı gibi, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi, ince bağırsağınızda aşırı miktarda bakteri bulunduğu bir durumdur. Bu, artan gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Şişkinlik, irritabl bağırsak sendromunun belirti ve semptomları arasındadır. Diğer belirtiler diyare, karın ağrısı ve kabızlığı içerir. Bu durum için herhangi bir tedavi mevcut değildir, ancak herhangi bir ciddi hastalıkla ilişkili değildir.
Diyet
Diyet de şişkinliğin ana nedenlerinden biridir. Yediğiniz pek çok yiyecek aşırı miktarda gaz üretir ve bu da şişkinliğe neden olabilir. Gazlı içecekler içmek de karnınızda gaz birikmesine neden olur. Laktoz intoleransınız varsa, vücudunuz süt ve dondurma gibi süt ürünlerini sindiremez. Bu gaz üretimine, karın ağrısına ve şişkinliğe yol açar.
Karın Şişkinliğinin Tedavisi
Düzenli olarak şişkinlik yaşıyorsanız, bunu azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
- Yemek yerken konuşmaktan kaçının ve ağzınız kapalı çiğneyin.
- Brüksel lahanası, fasulye, soğan, brokoli, lahana ve karnabaharı azaltın, ancak yine de diyetinizde bol miktarda meyve ve sebze aldığınızdan emin olun.
- Daha az gazlı içecek tüketin
- Sakız çiğnemekten kaçının
- Daha fazla egzersiz yapmayı deneyin
“Şişkinliği Önlemek İçin 4 Yoga Hareketi” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Tüm bunları yapmanıza rağmen hala şişkinliğiniz geçiremediyseniz, bir uzman doktordan yardım alabilirsiniz.