Hastalıklar

Pernisiyöz Anemi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?

instagram takipçi hilesi

Pernisiyöz Anemi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?…. Anemi türlerinden belki de en önemlilerinden biri olan Pernisiyöz Anemi hakkında bilgiler sunacağım.

Pernisiyöz Anemi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?

Pernisiyöz Anemi Nedir?

Pernisiyöz Anemi, b12 vitamini eksikliğinin ilk sebeplerinden biri olarak bilinmektedir. Pernisiyöz Anemi aynı zamanda otoimmun bir durumdur ve vücudumuzun vitamin B12’yi emmesini engeller. B12’nin vücutta az olması durumunda dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri azalır.

Tedavi edilmeyen bir pernisiyöz anemileri ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sağlık sorunları başlıca sinir sistemine etki edebilir. Pernisiyöz anemi toplumda fazla sıklıkta görülen bir rahatsızlık değildir ancak hastalığın olduğu durumlarda 60-80 yaş arası toplumu etkileyebilmektedir.

pernisiyoz anemi nedir

Pernisiyöz Anemi Belirtileri Nelerdir?

Vücuttaki B12 seviyeniz ne kadar az ise pernisiyöz anemisinin ciddiyet potansiyeli de bir o kadar fazla demektir. B12 ile ilgili olarak hafıza kayıpları, depresyon, denge kaybı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, konsantre olma problemleri, halüsinasyon görme, optik sinir hasarları gibi problemler görülebilmektedir. Aynı zamanda belirti göstermeyen pernisiyöz Anemi durumları da meydana gelebilir.

Pernisiyöz Anemi hastalığına sahip kişilerde ishal/kabızlık, göz kararmaları, iştahsızlık, sarılık ya da ciltte renk değişimleri, nefes darlığı, karında yanma hissi, şişmiş, kırmızı renkte ya da kanayan diş etleri de görülebilir.

vitamin b12

Pernisiyöz Anemi Nedenleri Nelerdir?

Pernisiyöz Anemi daha önce de belirttiğim üzere otoimmun bir hastalıktır. bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar mide ve sinir sistemine nüfuz ederler. Bu durumda dolaylı yoldan B12 vitaminin vücutta emilememesine yol açar.

Genelde B12 vitamininin eksikliğine yol açan durumlar pernisiyöz Anemi tablosunun ortaya çıkmasına neden olur. Bunlar mide ameliyatları, ince bağırsak ameliyatları, SIBO denilen bağırsaklarda aşırı bakteri artışı, çeşitli ilaçlar (antibiyotikler, nöbet ve diyabet ilaçları), etten fakir beslenme, sindirim hastalıkları (çölyak, crohn’s hastalıkları) ve endokrin hastalıklar neden olabilir.

Pernisiyöz Anemi b 12

Pernisiyöz Anemi Nasıl Teşhis Konur?

Öncelikle uzman bir dahliye doktoruna başvurulması gerekmektedir. Daha sonra doktor fiziksel muayene yaparak ve hastanın geçmiş sağlık sorunları hakkında bilgiler alarak B12 ile bağlantı kurulabilecek durumları araştırır. Daha sonra semptomlarında desteğiyle teşhis koyabilir.

Çeşitli kan testleri ve enstrümental methodlarla da pernisiyöz Anemi tanısı konabilmektedir.

b12 vitamini

Pernisiyöz Anemi Tedavi Nedir?

Vücutta vitamin B12 emilimi azaldığı için uzman hekim B12 vitamini enjeksiyonu reçete edebilir. Daha sonra B12 vitamini seviyesi normal tekrar eski seviyelerini yakaladığında ağızdan B12 ilaçları da reçete edilebilir. Hastanın sağlık durumu bir süre izlenir.

Eğer bağırsaklarda bakteri varlığı saptanırsa antibiyotiklerle de hasta tedavi edilebilir. Çoğu hasta tedavinin başlamasından bir süre sonra daha sağlıklı hissetmeye başlayacaktır. Hastalar ömürlerinin sonuna kadar B12 vitamini desteğini alması da gerekebilir. Bu durum hastaların sağlık durumları hakkında değişiklik gösterebilir.

Pernisiyöz Anemi Engellenebilir Mi?

Pernisiyöz Anemi hastalığının oluşması engellenemez ancak oluşabilecek riskleri aza indirebilirsiniz. B12 vitamini kullanımı Pernisiyöz Anemi hastalığının gelişmesinde engelleyici bir yol olabilir.

Pernisiyöz Anemi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu