Sağlıklı Yaşam

Kanal Tedavisi Nedir? Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, enfekte dişten sinirin alınması ve dişin kök kanallarının temizlenmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat, yakındaki dişlerdeki baskıyı hafifletir ve ileride oluşabilecek problemlerin önüne geçer. İşlemden sonra bakteri hala dişinizin kökünde kalır. Kalan bakterileri temizlemek için işlemden sonra yaklaşık 2 hafta antibiyotik kullanmanız gerekecektir.

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Sırasında Ne Olur?

Kanal tedavisi için diş hekimi dişinizi ve çevresindeki dokuyu ilaçla uyuşturur. Dişe küçük bir delik açılır ve sinir dokusunu dişinizin kökünün içinden çıkarmak için bir alet kullanılır. Alan temizlenir ve kauçuk-reçine dolgu ile doldurulur. İşlem biter bitmez yeme içmeye dönebilirsiniz.

Neden bir Kök Kanalına İhtiyacınız Var? 

Bakterilerle enfekte olmuş bir diş, çevresindeki dişlerin gevşemesine veya kırılmasına neden olabilir. Kanal tedavisi, dişinizin ortasındaki bir enfeksiyon sırasında ölen siniri alır. Ancak kanal tedavisi yapıldıktan sonra bakteriler ağzınızda kalır. Kalan bakteriler dişin içindeki sinirin çıkarıldığı boşlukta saklanır. Bu bakteriler, uygun şekilde tedavi edilmezse enfeksiyona ve çevredeki dişlere zarar vermeye devam edecektir.

Kök Kanal Türleri Nelerdir? 

Farklı kök kanalları türleri vardır: dişin boyutuna, diş içindeki çürüğün konumuna ve kaç tane kök tutulduğuna bağlıdır. Temizlik ve muayene için yılda en az bir kez diş hekimine gitmeniz gerekecektir.

Aşağıdaki durumlarda kanal tedavisi görmelisiniz:

  • Dişinizdeki enfeksiyonun neden olduğu yüzünüzün yan tarafında veya göz yakınında şiddetli ağrı var. – Isırık sorunları yaşıyorsanız (süngerimsi, diş gevşemesi veya kırılma). – Çıkış semptomları (dişinizin tepesinden çürüme) mevcut.
  • Doktorunuz aşağıdaki nedenlerden dolayı kanal tedavisi önermiştir:
    • Enfekte bir dişten kaynaklanan diş çürümesi.
    • Ağzınızdaki başka bir kaynaktan enfeksiyon.
    • Daha önce kanal tedavisi görmüş diş.
  • Dişinizin kökünde enfeksiyon olduğunu biliyorsunuz.
  • Şiddetli ve kalıcı diş ağrısı.

Farklı Kök Kanalı Türleri Nelerdir? 

kanal tedavisi

KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi, bakterilerin, ölü dokuların uzaklaştırılması ve dişin içindeki enfekte kanalların temizlenmesi için yapılır.

  • Endodontik tedavi: Endodonti tedavisi en sık uygulanan kanal tedavisi türüdür.
  • Apikoektomi: Bu tedavi, dişteki tüm pulpayı çıkarmanıza, kurumasını sağlamanıza ve daha fazla çürümeye karşı küçük bir yara dokusu bariyeri oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

KRON UZATMA

Bir dişin ve diş eti ekinin çürümesi, dişin kuronunun (görünür kısmının) olması gerekenden daha kısa olmasına neden olarak bir çatlak oluşmasına neden olduysa, kuron uzatma işlemine ihtiyaç duyulur. Bu işlem diş hekiminizin diş üzerine diş kaplaması yerleştirmesi için gereklidir.

ÇEKİM

Ağzınızda başka bir kaynaktan enfeksiyon olduğunda ve ihtiyacınız olan kanal tedavisinin bunu iyileştirmeyeceği durumlarda veya dişlerinizde ve diş etlerinizde diş kaplamasına hazırlanmanızı engelleyen ciddi hasarlar olduğunda çekim gereklidir. Diğer dişlerinizde daha fazla hasar meydana gelebilirse, çekim gibi tedavilere de ihtiyaç duyulabilir.

İMPLANT

implant nedir 2

İmplant, doğal diş kökünüz yerine kullanılan ve cerrahi olarak yerleştirilen diş köküdür. Diş implantları, eksik dişleri değiştirmek veya sabitlemek, gevşek dişler üzerindeki baskıyı hafifletmek ve gelecekteki diş eti problemlerini önlemek için kullanılır.

İMPLANT UZATMA

Bu tedavi mevcut kök ve kemiğinizin uzunluğunu artırarak dental implantlara hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.

ENDODONTİK TEDAVİ

Endodontik tedavi, kliniğimizde en sık uygulanan kanal tedavisi türüdür. Bu tedavi, bakterileri, ölü dokuları çıkarmak ve bir dişin içindeki enfekte kanalları temizlemek için yapılır.

KORONAL EKSİYON

kanal

Dişinizin kökü çevresinde çok fazla iltihaplanma olduğunda veya sinir öldüğünde ve diş hekimi tarafından çıkarılması gerektiğinde koronal eksizyon gerekir.

GAUCHE SEMENTO-EMAYE BÖLGESİ GİDERME

Bu prosedür, dişteki tüm pulpayı çı karmanıza, kurumasını sağlamanıza ve daha fazla çürümeye karşı küçük bir yara dokusu bariyeri o luşturmanıza yardımcı olacaktır.

KURU DUVAR

D işinizin kökünde çürük nedeniyle oluşan bir çatlak olduğunda kuru duvar uygulaması yapılır. Bu prosedür enfeksiyonu gidermeye, kanalları temizlemeye ve boş alanı kauçuk reçine dolgusu ile doldurmaya yardımcı olacaktır.

DİŞİNİZİ ÇIKARMAK

Dişiniz kırılmış veya ağrıyorsa, endodontik tedavi sorununuzu çözmüyorsa veya dişlerinize olduğundan daha iyi bakmanızı gerektiren başka sağlık sorunlarınız varsa bu işlemi yaptırmanız gerekebilir.

CERRAHİ Flap

Cerrahi flep, dişinizin çekildiği bölgeyi kaplayarak implanta hazırlanmanıza yardımcı olan bir prosedürdür.

ENDOSTEM

kanal tedavisi nedirr

Endostem tedavisi, boş bir diş veya alveol (eksik dişin yuvası) içindeki kemik hücrelerinin büyümesini teşvik etmek için yapılır. Diş hekiminiz çene kemiğinizdeki boş alana küçük kemik parçaları yerleştirecek ve burada birkaç ay kalacak ve sonunda çene kemiğinize yapışacaktır.

DENTAL KRONU

Diş kronu (“kapak” olarak da adlandırılır) hazırlanmış bir dişi korumak ve güçlendirmek için üzerine yerleştirilen ve birçok farklı şekilde yapılabilen diş şeklindeki bir kaplamadır. Diş hekiminiz dişinizi kuronu almaya hazırlayacak, üzerini bir ölçü materyali ile kaplayacak ve ölçüyü bir diş laboratuvarına gönderecek ve burada ölçüyü, uyumun ve görünümünün tam olarak doğru olduğundan emin olacak yetenekli bir teknisyen tarafından bir krona dönüştürülecektir.

DİŞ İMPLANTI

Diş implantı, doğal dişlerinizin tamamı veya bir kısmı çekildiğinde kullanılan bir yedek diş köküdür. Endosseöz implant olarak da adlandırılan bir diş implantı, kalan dişlerinizi stabilize etmeye ve/veya eksik bir dişi değiştirmeye yardımcı olacak cerrahi olarak implante edilmiş bir titanyum posttur. Diş implantına hazırlanmanıza yardımcı olmak için diş hekiminiz cerrahi flep uygulayabilir.

KRON

Diş kronu (“kapak” olarak da adlandırılır) hazırlanmış bir dişi korumak ve güçlendirmek için üzerine yerleştirilen ve birçok farklı şekilde yapılabilen diş şeklindeki bir kaplamadır. Diş hekiminiz dişinizi kuronu almak için hazırlayacak, üzerini bir ölçü materyali ile kaplayacak ve ölçüyü diş laboratuvarına gönderecek ve burada ölçüyü, uyumunun ve görünümünün tam olarak doğru olduğundan emin olacak yetenekli bir teknisyen tarafından bir krona dönüştürülecektir.

DİŞ İMPLANTI

Diş implantı, doğal dişlerinizin tamamı veya bir kısmı çekildiğinde kullanılan bir yedek diş köküdür. Endosseöz implant olarak da adlandırılan bir diş implantı, kalan dişlerinizi stabilize etmeye ve/veya eksik bir dişin yerini almaya yardımcı olacak cerrahi olarak implante edilmiş bir titanyum posttur.

DİŞ BÜYÜTME

Diş büyütme, çürük veya hasar görmüş dişleri onarmak için yapılan bir işlemdir. Birçok diş restorasyon prosedürü, sizin için en uygun sonuçları elde etmek için alloplastik (implant destekli) veya ortodontik (diş telleri) fikstürlerle birleştirilir.

Kanal tedavisi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu