Tiryakilerin Dikkatine: Kahve Günün Hangi Saatinde İçilmelidir?
Kahve günün hangi saatinde içilmeli? Kahve tiryakilerini yakından ilgilendiren bir yazı ile karşınızdayız. Mis gibi kokusu, üzerinde tüten dumanı ve muhabbete kattığı derin anlamlar ile hepimizin gönlünde taht kuran bu içeceği, doğru şekilde tükettiğimizde saymakla bitmeyecek faydaları mevcut!
Ancak; tüketim biçimimiz belirlenen çerçevede değilse, yarar yerine zarar sağladığını da söylemek mümkün! Kimi zaman ayılmak ve dinç olmak, kimi zaman dost meclisinde sohbete mana katmak, kimi zaman ise o eşsiz tadın sahibi olmak için yudumlarız kahvelerimizi… Öyle ki asil bir içecek olduğunu ve kahve içme kültürü diye bir algı yarattığını da biliriz.
Peki kahvenin doğru kullanım şekilleri, doğru tüketim saatleri ve günlük olarak belirli bir dozu olması gerektiğinden haberdar mıyız? Bu muhteşem içecek içerdiği kafein nedeniyle bağımlılık yapmakta ve beynimize uyaranlar göndermektedir. Aynı zamanda kardiyolojik sağlığımıza ve mide-bağırsak sistemlerimize de olumlu veya olumsuz pek çok etkileri vardır.
Kanser başta olmak üzere nice hastalığa iyi geldiği düşünülen bu içeceğin en faydalı hali nasıldır? İşte biz de bu yazımızda sizlere kahve günün hangi saatinde içilmeli sorusunun cevabı niteliğinde bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Kahve Günün Hangi Saatinde İçilmelidir, Günde Ne kadar Tüketilmelidir?
- Sabah uyanır uyanmaz kahveye sarılanlardan mısınız? Peki bunun sağlığa zararlı olduğunu söylesek!
- Vücudumuz muhteşem bir mekanizmadır. Öyle ki günün her saatinde bize farklı hizmet eder. Uyandığımız ilk dakikalarda kortizol adı verilen bir stres hormonu salgılanır. Bu bizim güne başlamak için alacağımız aksiyona katkı sağlar. Bu hormon sayesinde , bir nevi beynimiz vücudumuzu uyandırır da diyebiliriz.
- İşte bu nedenle kırk yıl hatırlı kahvelerimizi aç karnına ve uyandığımız ilk anlarda içmemekte fayda var. Çünkü zaten uyanmakta ve aktif stres hormonunun etkisinde olan vücut, kafein alımıyla birlikte daha gergin bir hal alabilir. Aynı zamanda kortizol, kafeinin etkisini azaltarak dinç hissetmek yerine aksine daha uykulu hissetmenize neden olabilir. Bu da kahveye karşı bağışıklık kazanmanız anlamına gelir.
- Öte yandan uyanır uyanmaz vücuda kahve girdiğinde, mide asidi dengesi bozularak; reflü, gastrit veya ülser gibi sorunlar yaşanma ihtimali de artar.
- Öyleyse kahve için en uygun saat kortizolün yükselmesinden sonraki saatler olarak belirlenmiştir. Bu da sabah 09:00 ile 12:00 arasındaki saatlere denk gelmektedir.
- Öğleden sona günün ikinci yarısı başlar. Burada da yine vücut kendisine bir uyarı gönderir. İşte bu saatlerde de kahveden kaçınmak gerekir. Bu durumda kahve günün hangi saatinde içilmeli sorusunun cevabı şöyledir; 13:00 ile 17:30 arasındaki saatler, öğleden sonra kahve içimine uygun olan bir zaman dilimini ifade etmektedir.
- Ayrıca kahvaltının ardından kahve içmek de, uzmanlar tarafından belirlenen sağlıklı tüketim şekline uygun bir yaklaşım olmaktadır.
Kahvenin Günlük Tüketim Miktarı Ne Kadar Olmalı?
- Kafein tüketimi günde 500 mg’yi aşmayacak şekilde düzenlenmelidir.
- Elbette kahvenin türüne göre (Espresso, granül kahve ya da Türk kahvesi gibi) içerdiği kafein miktarı da değişkenlik göstermektedir.
- Bir fincan kahve ortalama olarak 80- 200 mg arasında kafein ihtiva etmektedir.
- Bu durumda günde 3 fincanı geçmeyecek şekilde kahve tüketimi güvenlidir diyebiliriz.
Kahve Günün Hangi Saatinde İçilmeli: Çok İçildiğinde Nelere Yol Açar?
- Düzensiz kalp atışı, çarpıntı
- Tansiyonda dengesizlikler
- Uykusuzluk ve hem kalitesiz uykudan hem de kafeinden kaynaklanan sinirli ruh hali
- Ülser, reflü, gastrit, mide ağrısı gibi bir takım problemler (Asit dengesinin bozulması nedeniyle)
- Kan basıncında yaşanan artışlar
- Vücuttaki vitamin ve minerallerin emilimi (vitamin kaybı)
- Ayrıca gebelik dönemindeki kadınların da kahve tüketimini sınırlandırması önem taşımakta, kafeinde doz aşımı bazı durumlarda düşük yapmaya sebebiyet vermektedir.