Sağlıklı Yaşam

Kadınların Seks Hayatının Baş Belası: Vajinismus Nedir?

instagram takipçi hilesi

Vajinismus, çevremizde epeyce görülen yaygın bir kadın cinsel yaşam rahatsızlığı olmasına rağmen kadınların bunu fark etmesi maalesef hemen gerçekleşmiyor. Uzun süreli kalitesiz cinsel yaşamdan sonra “Acaba problem nerede?” diye düşünürseniz ancak vajinismusu seçenekleriniz arasına koyabilirsiniz. Öyle hemen akla gelecek cinsten bir şey değil yani.

Peki Vajinismus rahatsızlığının bilimsel tanımı nedir?

Vajinismus, vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak, ilişki anında kadının istem dışı verdiği korku, kaçınma tepkisidir. Bilinçli olarak kadının “başım ağrıyor” tarzı ürettiği bir şey değildir. Ve en önemlisi de aslında yaygın olarak seks hayatına dair bir rahatsızlık olarak görülmesi tamamen doğru bir kanıksama olmaz. Çünkü bu bilinçli olmayan kaçınma isteği  siz vajinanıza tampon yerleştirirken ya da vajina muayene sırasında da ortaya çıkabilir.

Dünya çapında en nüfuzlu dernek olan Amerikan Psikiyatri Birliği (APA – American Psychiatric Association), vajinismusu şöyle tanımlıyor: İstemsiz kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşememesi.

Eğer vajinismus sırasında vajinaya yapılan müdahale zorlama ya da başka bir şekilde devam ettirilirse kadınlara panik atak tarzı durumla yaşatabilir.

vajinismus

Hangi durumlarda vajinismus görülür?

Çoğunlukla ilk cinsel birleşme sırasında görüldüğü istatistiklerle belirlenmiştir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi tampon yerleştirirken ya da vajina muayene sırasında da ortaya çıkabilir. Ve ayrıca çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, çiftler arasında görülen şiddetli tartışmalar, ağrılı jinekolojik operasyon, fiziksel ve cinsel travma gibi nedenlerle çiftler arasında sonradan da ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır.

Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması, çiftin cinsel birleşme sırasında zorlanması, cinsel birleşim sırasında nedeni belirsiz ağrılar, muayene sırasında zorlanma, kasılma ve izin vermeme, sadece vajinal bölgenin değil cinsel ilişki sırasında vücudun diğer kaslarının da spazmlar görülmesi ve cinsel istek kaybı gibi çok bariz belirtileri vardır.

Ancak her bu durumları yaşadığımızda vajinismus diye düşünmemeliyiz. Çünkü ağrılı birleşimin tek nedeni vajinismus değildir. Genel tanımı disparonidir ve vajinismus, konabilecek tanılardan sadece biridir. Bu nedenle tanı koyabilmek için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır. Ayrıca konudan bağımsız olarak hangi rahatsızlık için doktora başvurursanız vurun, bir rahatsızlığınız ya da hastalığınız için birden fazla doktora başvurmanın iç rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bazen ilk seferde doğru tanı konulamayabiliyor.

vajinismus tedavisi 2

Tedavi yöntemlerinin başında ise erkeğin, partnerine karşı anlayışlı ve sabırlı olması geliyor. Birlikte doktora danışarak ve birbirlerine destek olarak bu süreci aşabilirler. Ancak çoğu erkek bu rahatsızlığın çözülemez ya da çok sabır gerektirdiği sebebiyle ayrılma, boşanma gibi yöntemlere başvurabiliyorlar. Ya da sadece bu rahatsızlıktan dolayı çocuk sahibi olamayacaklarını düşündükleri için de evliliklerini bitiren çiftler istatistiklerde yüksek oranda belirtilmiştir.

Bir de vajinismusun psikolojik sebeplerden ziyade tamamen anatomik sebeplere bağlı olarak görülmesi durumu vardır. Ancak uzmanlar bu durumun çok nadir olduğunu ve yaygın olarak psikolojik boyutta bu hastalığa sahip olan hastalarının olduğunu belirtiyorlar.

Vajinismus Nedir? / İlişkiye Girme Korkusu hakkında videolar

VAJİNİSMUS – İLİŞKİYE GİRME KORKUSU ve TAVSİYELER / Cinsel Hayat

Kaynak
T24

2 Yorum

  1. Vajinismus, hastanın istemesi sonucunda tedavisi yüzde yüz mümkün olan bir hastalıktır. Tedavide hastanın hekimine güvenmesi başarının en önemli adımıdır.

  2. Vajinismus, hastanın istemesi sonucunda tedavisi yüzde yüz mümkün olan bir hastalıktır. Tedavide hastanın hekimine güvenmesi başarının en önemli adımıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu