İstanbul’daki 10 Tarihi Sahaf
Kitap almak bambaşka bir alışkanlıktır. Son dönemlerde her şeyin internetten satışı artsa da eğer ki zamanınız varsa kitapları internetten değil kitapçılardan ya da sahaflardan almak çok daha doğru olabileceği kanısındayız. Sahaflardan ve kitabevlerinden kitap almak çok daha farklı bir durumdur. Bir sahafa girdiğinizde kitapların kokusu ile karşılaşmak ve kitaba dokunduğunuz zaman kitap üzerine alınmış notları, kimlerin ona sahip olduğunu düşünmek bile çok farklı bir duygudur. Bu sayede yavaş yavaş kitabın büyülü dünyasına ilk adımı atmış olursunuz.
İşte İstanbul’daki sahafların listesi…
1) Aslıhan Sahaflar Çarşısı
Sahaf denildiği zaman İstanbul’da ilk akla gelen yerlerin başında burası gelmektedir. Taksim’de İstiklal Caddesi’nde Galatasaray Lisesi’nin tam karşısındaki sokağın sağ tarafında yer alan Aslıhan Pasajı’nın iki katında birçok sahaf vardır. Bu büyüleyici mekana geldiğinizde kendinizi kaybedip ellerini dolu çıkabilirsiniz.
2) Kafkas Pasajı
Kadıköy Bahariye Caddesi’nde yer alan Kafkas Pasajında birkaç sahaf daha yer almaktadır.
3) Kırkambar Sahaf
Üsküdar’da yer alan sahaf Eski Toptaşı Caddesinde yer almaktadır. İki katlı ve oldukça büyük olan bu sahafta kış aylarında sobanın yanı başında yatan kediden gözünüzü almadan kitapları inceleyebilirseniz ne mutlu.
4) Sahaf Efruz Bey
Kadıköy Oyun Atölyesi’nden yukarı doğru yürürken sağda yer alan Nigar Sahaf’ın ilerisinde bulunan Sahaf Efruz Bey’de de oldukça kaliteli kitaplar yer almaktadır. Fakat kimi zaman kapalı olduğundan dolayı işiniz acil ise gitmeden önce açık olduğundan emin olun deriz.
5) Nigar Sahaf
Kadıköy Oyun Atölyesinden yukarı doğru çıkarken sağda konumlanan sahafın iki güler yüzlü kadın sahibi vardır ve içeriye girdiğinizde her yerin silme kitapla dolu olduğunu göreceksiniz.
6) Bahçeli Sahaf
Kadıköy çarşıdaki Güneşli Bahçe Sokak’ta yer alan bu sahafa ulaşım asansörle olmaktadır. Dışarıda bulunan az sayıdaki kitap ile küçük bir mekana girdiğiniz hissine kapılsanız da yukarı çıktığınızda her kategoriden kitapla karşılaşabilirsiniz.
7) İmge Sahaf
Bahçeli Sahaf’ın yukarısında yer alan İmge Sahaf en çok bilinen sahafların başını çekmektedir. Alt katında pek çok kitabın yer aldığı söz konusu sahafta her aradığınız kitabı kolayca bulabileceğiniz biçimde düzenlenmiştir.
8) Arşiv Sahaf
Arşiv Sahaf’a girdiğiniz zaman sizi her dilden karşılayan kitaplarla karşılaşırsınız. Sahafta bulamadığınız bir kitap var ise Arşiv Sahaf’ın emektar 30 yıllık emektarı Naim Bey’den yardım alabilirsiniz.
9) Gezegen Sahaf
Bu sahaf diğer sahaflara nazaran çok daha yenidir. 2007 yılında kurulan Gezegen Sahaf, Türkçe kitapları ile birlikte Almanca, İngilizce, Osmanlıca ve daha pek çok kitapla doludur. Bunlarla beraber Gezegen Sahaf’ta nadir kitaplar da bulabilmeniz mümkündür.
10) Barış Sahaf
1966 yılından bu yana varlığını sürdüren bu sahafta pek çok farklı dilden eser bulabilmek mümkündür. Bununla beraber fotoğraflar, eski evraklar ve kimlikleri de görebilirsiniz.
İstanbul’daki Tarihi Sahaflar İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=_d2aowQdlug