İş Yerinde Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
İş dünyası, kariyer hedefi olan insanlar için önemlidir. Ancak iş dünyasında kariyer hedefi yaparken, iş yerinin koyduğu kuralları ve disiplini bozmamak gerekir. Çoğu işyeri, çalışanlarına, düzenin bozulmaması ve bir sistem içinde kolaylıkla iş akışının sağlanması için, “işyeri kuralları” kitapçığı bile verebilir.
Her çalışma ortamının, kendine özgü kuralları ve disiplini vardır. Konuşmasından, giyinmeye, işe zamanında gelmekten yeri geldiğinde mesaiye kalmaya kadar, birçok kural bulunmaktadır.
Çoğu şirket, sürekli çalışan arayışı içine girmek yerine, işe aldığı adayın işyerine uygun olabilmesi için zaman ve para harcamaktadır. Her iş yerinin ayrı kuralları olmasına rağmen, iş arayışında bulunulduğunda, bir işyerinde uygulanması gerekli kuralları bilerek iş arayabilirsiniz.
Aşağıda, cv oluşturma sitesinin yaptığı araştırmalara dayanarak tavsiye edilen işyeri kuralları hakkında bilgiler vermek istiyoruz.
İşyeri Kuralları Neden Gereklidir?
İşyeri kuralları, hem işyerini korumak hem de çalışanları korumak için gerekli olan kurallardır. Böylece hem işyerinin kurumsallığı ön plana çıkarılmış olur hem de çalışan için kariyerinde önemli tecrübeler edinmesine yardımcı olur.
- İşyeri kuralları, iş birliğini ve disiplini oluşturur.
- İşyerindeki çalışanların ortak bir hedefte birleşmesine yardımcı olur.
- Şirketin daha kurumsal olmasını ve büyümesini sağlar.
- Şirketin imajında gelişmeler sağlar ve işlerin sorunsuz şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.
- İşyeri kuralları, kişilerin birbirine karşı sorumluluğunu artırır ve insanların birbirine saygı duymasını sağlar.
- Çalışanların daha performanslı ve disiplinli şekilde çalışmasına olanak tanır.
1. Çıkış Saatini Beklemek
Bir işyerinde çalışanlar, çoğu zaman çıkış saatinde çıkmaz ve beklemeyi tercih ederler. Bunun tek bir sebebi vardır. Bu sebep ise, işverenin hala işyerinde bulunmasıdır. Bu yüzden çoğu çalışan, çıkış saatinde çıkmaz ve işyeri sahibinin, şirketi terk etmesini bekler.
Siz beklemek istemiyorsanız, yapmanız gereken tek şey; işyeri sahibine işlerinizi bitirdiğinizi ve herhangi bir şey yoksa, çıkıp çıkamayacağınızı sormaktır. Patronunuz size zaten, yaptıracağı herhangi bir şey yoksa, çıkmanızı söyleyecektir.
2. Her Zaman Açık Kapılardan Girmemek
Çoğu zaman işyerlerinde odaların kapıları açık tutulabilir. Ancak her zaman kapıların açık tutulması, odada bulunan kişilerin, ya da işyeri sahibinin görüşmeye hazır olduğu anlamına gelmemektedir.
Bu yüzden kapılar açık olsa bile, ilk olarak görüşme yapıp yapılamayacağı konusunda kişilere sorulmalı ve her ne olursa olsun, izin alınmadan, kapı açık diye konuşmak için odaya girilmemelidir.
3. Her İş Yerinde Mesai Olabilir
İş ilanlarında çoğu zaman, esnek çalışma saatlerine uyumlu maddesi konmaktadır. Bu esnek saatler, mesai saatleri her zaman olmasa da iş görüşmesine gittiğiniz, bu soruyla karşılaştığınız zaman, bu esnek saatlere uyup uyumayacağınızı belirtmelisiniz.
Şirket içinde iş akışının çoğu zaman çıkış saatini aşması durumunda, nasıl davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Ancak iş görüşmesinde esnek zamanlara uymadığınızı belirtseniz de diğer çalışan arkadaşlarınızla beraber, çoğunlukla kalabileceğinizi de unutmamalısınız.
4. İşyerine Uygun Kıyafet
Hemen her işyerinin, kendine özgü kılık ve kıyafet şekli vardır. Kimi işyerlerinde resmi üniforma giyilirken kimi işyerlerinde ise erkekler için takım elbise ve kadınlar için ise etek, gömlek ve ceket gibi kıyafetler tercih edilmektedir.
Bu yüzden işyerinin hangi tip kıyafet giyme şekli varsa, o şekle uyulmalı ve kurallara saygı duyulduğu gösterilmelidir. Aynı zamanda işyerine uygun kıyafet giymek, saygınlığınızı ve itibarınızı da gösterecektir.
5. Katılım Göstermek
İşyerlerinin her zaman toplantıya ihtiyacı vardır. Böylece günü, haftayı ya da ayı değerlendirmek ve bir analiz yapmak için, toplantılar düzenlenmektedir. Bu durum her toplantıya katılabilirsiniz anlamına gelmez.
Ekibin bir parçası olduğunuzu ve size ihtiyaç duyulduğu andan itibaren, elinizden geleni göstermeniz, sınırlarınızı nereye koyacağınızı göstermeniz de iş arkadaşlarınız arasında oluşturacağınız otoritenizin bir göstergesi olacaktır.
6. İş ve Özel Hayatı Dengelemek
Tüm hayatınızın, iş hayatı olmadığını ve özel hayatınıza da önem vermeniz gerektiği unutulmamalıdır. Genellikle şirketler sık aralıklarla kısa araları ön görürken, bazı şirketlerde bu süre yılda bir defa olmak üzere uzun tatiller yapılabilmektedir.
7. İşyerinde Sınırlı Ziyaretçi Kabul Etmek
İşyeriniz, arkadaşlarınızla vakit geçireceğiniz bir yer değildir. Bu yüzden sizi ziyaret edecek arkadaşlarınızda sınırlama yapmanızda fayda vardır. Sadece arkadaşlarınız değil, aile üyelerinizin de sizi işyerinizde sık sık ziyaret etmesine göz yummamalısınız.
8. Duyguları Kontrol Etmek ve Gizliliği Korumak
İşyeri ciddiyet gerektiren yerlerdir ve duyguların kontrol altında tutulması gerekir. Ağlamak, şaka yapmak, yüksek sesle diğer çalışanları rahatsız edecek şekilde gülmek gibi davranışlar, uzun vadede güvenilir olmanızı da etkileyecektir.
Aynı zamanda işyerindeki tüm gizliliğin korunması da işyeri kuralları arasında yerini almaktadır. İşyerinde olan ufak dahi olsa bir durumun dışarıda paylaşılması hem şirketinizi hem işvereninizi ve dolayısıyla sizi kötü duruma düşürecektir.