İş Yaşam Dengesi Nedir? İş Yaşam Dengesi Neden Önemlidir?
İş yaşam dengesi nedir? Tükenmişlik hissi, anksiyete ve depresyon, geçmeyen yorgunluk… uzun yıllardır çalışmakta olan birinin sıklıkla yaşadığı yalnızca birkaç sağlık sorunudur. Bu gruba meslek hastalığı diye adlandırılan “çalışılan ortamdan, işin niteliğinden ya da çalışma koşullarından dolayı, bedensel ya da ruhsal bütünlüğün bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıklar” da eklendiği takdirde, profesyonel ve kişisel yaşam arasındaki ideal dengeyi korumak büyük önem taşıyor.
Bu bağlamda neredeyse her gün “iş-yaşam dengesi” ifadesini duymanız muhtemeldir. Peki bu ne demek?
İş Yaşam Dengesi Nedir? İş Yaşam Dengesi Neden Önemlidir?
1. Tanım
İş-yaşam dengesi, bir kişinin iş talepleri ile kişisel yaşamının taleplerine eşit derecede öncelik vermeyi seçtiği durumdur. Uzun saatler çalışan kişiler, kişisel zamandan yoksundur. İş-yaşam dengesi arama ihtiyacı bu noktada doğar.
2. Neden önemlidir?
Çalışanların daha fazla saat çalışıp, daha fazla üretmediklerini öne süren çok sayıda araştırma var. Bu çalışmalar, işverenlere daha uzun çalışma saatlerinin daha yüksek çıktı anlamına gelmediğini göstermiştir. Bununla birlikte, ofiste geçirilen süre artışının işverene maliyeti artırdığı da düşünüldüğünde iş-yaşam dengesi her iki taraf için de karşılıklı önem kazanıyor.
3. Küçük İşletmeler İçin İş-Yaşam Dengesi Oluşturmak
Şirketler ve çalışanlar için dengeyi kurmanın en iyi yolu, küçük adımlarla başlayıp her seferinde bir adım atmaktır.
4. Sınırları belirle
- Masalardan uzakta molalar ve öğle yemekleri
- Belirli günlerde ekransız kalma süresi (bu radikal denge yaratma yöntemi çalışanlar için bir şarj olma sağlıyor)
- Belirli günlerde ekipçe oksijen alma molaları
- Hafta sonları erken bitiş saatleri
5. Kurallar Oluşturun ve Takip Edin
İşletme sahibi olarak sizin de uyacağınız kurallar belirleyin. Mesai saatleri sona erdikten sonra yapmayacağınız şeyleri tanımlayın.
- Mesai saatlerinden sonra e-postaları kontrol etmemek
- Hafta sonları ve izin günlerinde iş aramalarına cevap vermemek
- Mesai bitimi sonrası bir süre internetsiz kalma
- Tipik bir haftanızı gözden geçirin ve zaman “israfını” azaltın (mümkünse işe gidip gelme sürenizi azaltma gibi)
- “Hayır” demeyi öğrenin
6. Acil Durum Planı
Acil bir durum, sınırları aşmanızı veya kuralları esnetmenizi gerektirebilir. Bu durumlarda herkes için uygun bir acil durum planı formülize etmek gerekebilir.
7. Tutarlılık Anahtardır
Kurallarınıza uymak ve sınırları korumak için eylemlerinizde tutarlı olun.
8. Aralar vermek
Stres ve tükenmişlikten kaçınmak için çalışanlarınıza resmi molalar tanımlayın.
9. Pozitif Bir İş-Yaşam Dengesi Sizin İçin Yararlıdır
İş-yaşam dengesini koruyan bireyler daha az stres veya tükenmişlik problemi yaşarlar. Stres, depresyon, tükenmişlik, hipertansiyon ve kalp sorunları gibi birey ve şirket için zararlı olan diğer durumların önüne geçer.
Tükenmişlik ve stres psikolojik sorunlarla ve hatta fiziksel sorunlara da kapı aralar. Fazla mesai yapan bir çalışan tükenmişlik yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Tükenmişlik üretkenliği olumsuz etkiler.
İdeal bir iş yaşamı için mesai saatleri dışındaki vakitlerinizi sosyal medya ile değil; arkadaşlarınızla, ailenizle, bir hobiyle geçirin. Yaşama yer açın! Bu sizi iş yaşamı için de besleyecektir.