Yaşam

İntiharı Tetikleyen 5 Neden!

intihar 6

İntihar etmeye meyiliniz varsa yazımızı mutlaka okumalısınız. Geçmiş dönemde yaşanılan olumsuz durumlar, psikolojik rahatsızlıklar ve zihinsel sağlık problemleri insanları intihara sevk edebiliyor. Bunların içinde en etkileyici olanı ise zihinsel hastalıklardır. İşte insanların intiharı düşünmelerine neden olan 5 durum!

1-) Depresyon

intihar 5

İntihar etmeye çalışan ya da intihar eden bütün hastaların yaklaşık olarak %9%’ine ruhsal bozukluk tanısı koyulmuştur. Söz konusu rakamın %80’i depresyon, %10’u şizofreni ve %5’i deliryum ve demanstan kaynaklanmaktadır. Depresyon halleri en hafiften ağır tablolara dek uzanan geniş bir çerçevede karşımıza çıkmaktadır.

İntihar girişiminde bulunan tüm insanların en az %80’i  klinik olarak depresyona girmişlerdir. Depresyon hastalarında genel itibari ile kötümse ve karamsar düşünceler esir almıştır. Bu kişiler anlamsızlık ve değersizlik hissi ile mücadele ederler.

İntihar ve ölüm düşünceleri ise depresyonun şiddeti artıkça zihni daha fazla meşgul etmeye başlar. İştah, uyku ve halsizlik sorunları ve açıklanamayan nörolojik bedensel yakınmalar sıklıkla yaşanabilir. Kişiye göre değişmesinin yanı sıra kimi zaman iştah azalması, kimi zaman da artması olabilir.

2-) Geçmişte Yaşanan Acılar

intihar 3

Bir intiharı tetikleyen birçok olumsuz durum ve karmaşık nedeni olabilir. Bunların en bilineni kişinin yaşamış olduğu acılar ile başa çıkamaması ve geleceğe dair umutlarını yitirmesi halidir. Böylece kişinin yaşayabileceği en güzel günlere dair inancını kaybeder ve devam edemeyeceği noktaya ulaştığı duygusuna kapılır. Bu tip insanların kendi kendilerine yaşamış oldukları gerçeklik ile dışarıdan algılanan gerçeklik arasında birçok fark vardır.

3-) Travmalar

intihar 8

Psikolojik e fiziksel bütünlüğümüze tehdit oluşturan birçok durum travma olarak adlandırılmaktadır. Travma, beklenmedik bir anda ne yapılırsa yapılsın hiçbir şekilde hazırlıklı olunamayacağı bir biçimde, süreklilik ve bütünlük gibi varlığımızı yaslamış olduğumuz temel yaşam referanslarımıza nüfuz eden bir darbedir.

Geçmiş travma, çaresiz hissetme, aşırı sinirlilik, donukluk, karamsarlık, korku, kaygı, umutsuzluk, suçluluk, endişe, öfke, üzüntü ve şok kayıpların alevlenmesine verilen duygusal tepkilerdir. Sık sık beliren imajlar, herkes ve her şey kötü düşüncesi, intihar düşünceleri, unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve inanamama gibi tepkiler arasındadır.

4-) Taciz Ve Tecavüz

intihar 1

Bu madde başlı başına bir travma olsa bile ayrı biçimde ele alınmasında faya vardır. Yapılan araştırmalara göre aile içinde yaşanan şiddet olaylarının %23’ü intiharla son bulmakta. Bu yalnızca fiziksel istismarı değil, sözlü ve duygusal tacizi de barındırmaktadır. Bu bir başka ifade ile bir kişinin başka birisinin yaşamını tamamen ele geçirmesi anlamını taşımaktadır.  İstismarın intihar ile sonuçlanması mağdur olan kişinin yaşından ziyade psikolojik durumu ile ilgili olduğunu belirtmekte fayda var. Kişinin yaşamış olduğu kabusu sindirebilmesi veya unutması uzun yıllar alabilir.

5-) Bağımlılıklar

intihar 4

Madde ve alkol bağımlılığı intiharın önde gelen nedenlerinden birisidir ve sessiz bir katil gibi yaşamınızı ele geçirebilmektedir. Madde bağımlılığı, bireyin intihar girişiminde bulunma ihtimalini arttırmakla kalmaz, girişimin bir parçası olarak da kullanılabilmektedir. Yoğun alkol kullanımı ve uyuşturucu maddeler insanın beyninde farklı noktaları tetiklemesinin yanı sıra onları akıllarında hiç olmayan davranışları ortaya koymaya sevk edebilir.

İntihar İle İlgili Videolar

Kaynak
neoldu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu