Yerli Kadın Ünlüler

Hülya Koçyiğit Kimdir?

instagram takipçi hilesi

HULYA KOCYİGİT 8

Tam adı: Hülya Koçyiğit
Doğum tarihi:  12 Aralık 1947
Doğum yeri: İstanbul / Türkiye
Boyu: 1,74 m
Ailesi: Melek Koçyiğit- Sedat Koçyiğit
Eşi: Selim Soydan
Çocuk (ları): Gülşah Alkoçlar
Mesleği: Oyuncu
Aktif Yılları: 1963-Günümüz
imdb-logo

youtube-chanel
Sosyal Medyada
instagram-hesabi facebook-sayfasi

Hakkında

Hülya Koçyiğit kimdir? Hülya Koçyiğit,1946 yılında dünyaya gelmiştir. 3 kız kardeşin en büyüğü alan oyuncunun babası Sedat Koçyiğit, Bulgaristan göçmenidir.

Dominant ve disiplinli bir anneye sahip olması sebebiyle babasına daha düşkündür. İlkokul eğitiminin bir bölümünü İstanbul’da yapan Hülya, Ankara’ya taşınmaları sebebiyle eğitimine Ankara’da devam eder. Ankara’da Kız Lisesi’nde eğitim gören oyuncu aynı zamanda bale eğitimi de alır.

Muhsin Ertuğrul’un tavsiyesi üzerine Ankara Devlet Konservatuarı’nda tiyatro eğitimi alır. Bu sırada Hülya’nın kardeşi Nilüfer “Bir Yetim Hasreti” filminde oyunculuk yapmaktadır. Hülya da film setine gider. Orada Muhterem Nur gibi birçok ünlü oyuncu ile tanışır. Kardeşi Nilüfer Çocuk Hırsızları filminde oynar.

Kardeşinin bu filmde oynaması Hülya için büyük bir dönüm noktası olmuştur. Susuz Yaz filminde ilk kez seyirci karşısına çıkar. Oyuncu kariyeri Susuz Yaz filmi ile başlayan oyuncu Berlin Altın Ayı ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül, Türk sinemasına o güne kadar verilen ilk büyük ödüldür.

Filmdeki başarısının ardından Hülya Meksika Film Festivali’ne davet edilir. Orada kendisine hem sinema eğitimi alacağı hem de film çevirme önerisi gelmiştir. 6 yıllık sürecek bu süreci reddeder.

Eğitim hayatı ile sinema arasında kalan oyuncu, bir süre ikisinin arasında mekik dokudu. Fakat devamındaki süreçte Yeşilçam’ı seçti. Oysa sınıf arkadaşı Salih Güney bile onu okula dönmesi için ikna etmeye çalışmıştır.

Ayhan Işık ile birlikte çalışan Hülya Koçyiğit hakkında “yeni bir yıldız doğuyor” haberleri sıkça yazılır olmuştu. Ayhan Işık’ın gölgesinden yürüyen oyuncu, Ayhan ışık Kuralları’na göre davranırdı. Bu tarz bir davranış benimsemesi onun prensipli ve saygın bir karakterde olduğunu gösterirdi.

Fikret Hakan ve Sadri Alışık’ın oyunculuk kariyerinde gelişmesinde kuşkusuz Hülya Koçyiğit’in rolü büyüktür.

Hülya Koçyiğit sinema kariyerine Vurun Kahpeye, Yıldızların altında, Hıçkırık ve Dudaktan Kalbe gibi filmlerde oynayarak devam eder.

Sinemanın değer kaybettiği zamanlarda Hülya Koçyiğit sahneye çıkarak halk konserlerinde 10 sene boyunca ast solistlik yapar.

1968 yılında Fenerbahçe’li futbolcu Selim Soydan ile evlenir. Bir adet kızı olur. Şimdi ise Neslişah Alkoçlar ve Aslışah Alkoçlar adında iki tane torunu vardır.

Hülya Koçyiğit’in en büyük çabalarından bir tanesi de yerli romanlarıın Türkçe’ye uyarlanması konusunda olmuştur. Oynadığı karakterlerden bir tanesi olan Kezban, uzun süre Hülya Koçyiğit ile birlikte anılmıştır.

Bunun yanı sıra birçok farklı karakterde oynayan oyuncu, kimi zaman seyirci tarafından tepki toplardı.

Hülya Koçyiğit’in filmleri Yunanistan,  İran, Lübnan, Cezayir gibi birçok ülkede gösterime girmiştir. 1983 yılında gösterime giren Derman filmi 5 kıyada oynatılmıştır.

1985 yılında çekilen Kurbağalar filmi ise yabancı televizyon kurumlarına satılan ilk Türk filmidir. 7

Hülya Koçyiğit’in kariyeri sinema salonu ile sınırlı değildi. 1987 yılında İzmir milletvekilliğine adaylığını koyan oyuncu 115 oyla seçimi kaybetti. Ardından 1998 yılında bir televizyon kanalında haber programcılığı yapmıştır.

Devlet sanatçılığına seçilen oyuncu, kurucusu olduğu SODER’in başkanıdır. 4 sene boyunca başkanlık yaptıktan sonra siyasi çalışmalarda da yer almıştır.

2013 tarihinde Ak parti tarafından açıklanan Akil İnsanlar listesinde Marmara Bölgesi’nin temsilcisi olarak görev almıştır.

Akciğer kanserine yakalanan oyuncu, 21 Mayıs 2017 yılında New York’ta ameliyat oldu. Başarılı geçen ameliyattan sonra sağlığına yeniden kavuşmuştur.

Hülya Koçyiğit  Ödülleri

  1. 1964 Yılın Kadın Oyuncusu (Turizm Bakanlığı
  2. 1964 Yılın Kadını (Türk Kadınlar Birliği)
  3. 1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – “Cemile”
  4. 1972 Altın Koza – “Zehra”
  5. 1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – “Tanrı Misafiri”
  6. 1975 Altın Portakal – “Diyet”
  7. 1984 Altın Portakal – “Derman”
  8. 1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – “Karılar Koğuşu”
  9. Altın Portakal Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  10. Altın Koza Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  11. Çasot Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  12. İstanbul Film Festivali Onur Ödülü
  13. Ankara Film Festivali Onur Ödülü
  14. Uçan Süpürge Film Festivali Onur Ödülü
  15. Siyad Onur Ödülü
  16. 1987 Nantes Film Festivali (Fransa) En Başarılı Kadın Oyuncu – “Kurbağalar”
  17. 1988 Amiens Film Festivali (Fransa) En İyi Kadın Oyuncu – “Bez Bebek”

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
youtubepinterestbiyografi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu