Homo Sapien Nedir? İnsan Evrimi Nasıldır?
Homo Sapien Nedir? İnsan Evrimi Nasıldır? Bugün ki konumuz Homo sapiens yani Dünya üzerindeki tek insan türüdür. Konuyla ilgili en alt bölümde ilgili videolara da ulaşabilirsiniz.
Çevremizdeki dünyayı tanımlamanın sayısız yolunu bulmamıza rağmen şimdiye kadar insanı tanımlamada kötü bir iş çıkardık.
Yaklaşık 200.000 yıl önce Afrika’nın bir yerlerinde başlayan ve en az 55 bin yıl önce ilk kez kıtanın dışına macera ya atılmamızdır. Yüksek beyin ve hassas bir iskelet kapasitesiyle bu işe kalkışmamız hikayemizi basit kılmaktadır.
Bir türü tanımlamak için birden fazla yol vardır. Modern insan hala değişip gelişmektedir. gelişmek sadece biyolojik olarak değildir. Aynı zamanda morfolojik özellikler ve DNA ya da dayanmaktadır. Örneğin son 20 bin yıldır beyin çapımız küçülmüştür. Hatta bazı insanlarda diğerlerinden daha fazla küçülme vardır. Genetik olarak %100 sapiens değiliz.
Modern insan dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır ve sonunda en az 40 bin yıl önce sembolik düşünceyi gösteren teknoloji ve kültür geliştirmiştir. Uzun bir avcı toplayıcı yaşamdan sonra tarıma geçerek şehir ve kasabalarda bugün bildiğimiz dünyayı şekillendirmeye ön ayak olmuş ve giderek artan nüfus ile gezegenimizin tüm katmanlarını tehtid eder hale gelmiştir.
Öyleyse hikaye net ve basit olmadığından herhangi bir tanımlamanın bir kaç cümlede sınırlı kalması olanaksızdır. İnsanın atalarından ayırt edilen modern bir dünyaya kadar gelmesi uzun bir zamandır sert tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Başlangıçta Afrika fosil yakıtlarının yetersizliği nedeniyle göz ardı edildi. Bunun yerine birden fazla bölgede evrimin gerçekleştiği varsayıldı.
son birkaç yılda yapılan yeni keşifler daha iyi tarihlendirme ve genetik kanıtlandırma sayesinde Afrika kıtasının aslında orta kökene ev sahipliği yer yapan yer olduğu anlaşılmıştır.
Afrika kıtası dışına çıkan homosapiens İsrail’de karşımıza çıkabilmektedir. Bu ülkede bulunan mezarların 100.000-130.000 yıl öncesine kadar dayanabileceği kanısına varılmıştır. Bununla birlikte afrika kıtası dışına çıkan modern insanın yayılımı için biraz süre gerekti. 55.00 yıl öncesine gelindiğinde bu yayılım gerçekleşmeye başladı. Bu süre sonunda homosapiens insanı oldukça uzak bölgelere ulaştı.
Avrupaya bile 55.000 yıl öncesinde ulaştığı bilinmektedir. Dünyadaki yolculuğu boyunca belirli türlerle karşılaşmış onlarla mücadele etmiş ve onlardan bir takım etkilere sahip olmuştur.
Türümüzün ilk üyeleri bile daha güçlü atalarımızdan daha ince ve zayıf iskelete sahipti. Daha hafif yapılarımız ısıyı korumayı yararken düşük sıcaklıkla pek fazla mücadele edemedik.
Modern insanlar ayrıca bize yüksek ve dikey alınlar veren diğer insan türlerinden daha yüksek ve yuvarlak çok büyük beyinlere sahip olmasıyla karakterize edilir. Bu şüphesiz ateşi korumamıza ve ani sıcaklarla mücadele ederken bizi sıcak tutması için kullanışlı giysiler geliştirmemize yardımcı oldu.
Modern insanlar avcı toplayıcı olarak yola çıktı. Hayatta kalmak için neye ihtiyaç duyduysa avlandı, toplandı gerektiğinde mevcut besin arayışında harekete geçti. Yaklaşık 9.000 yıl öncesinden itibaren neolitik dönem tarımın başlangıcını ve toplumların dinamiklerinin daha yerleşik bir yaşam biçimine dönüştüren kalıcı konutların yükseldiklerini gördü. Başlangıcından itibaren aletlerin gelişi homosapiens’in gelişimi ve hayatta kalması için gerekliydi. Şimdi ki akıllı telefonlar gibi karmaşık cihazlar üretip ekranlara yapışmamız da bu durumun yan etkisi olarak görülebilir.