Yaşam

Hisseli Tarla Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli Tarla Nedir?

Bir tarla üzerinde birden fazla kişinin hakkının olması, tarla üzerindeki hakların veya payların devredilmesi hisseli satış olarak değerlendirilir. Hisseli tarla satışı, alıcı ve satıcılar için oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yasal süreçler ve gerekli detaylara mutlaka dikkat edilmelidir.

hisseli tarla satisi nasil yapilir5

Alıcılar için hisseli tarla almak, bütün paydaşların ve tarla üzerinde hakka sahip olanların bir araya toplanması demektir. Bu kişileri bir araya toplayıp, ortak noktada buluşturmak zor olabilir. Bunun için avukat, ara bulucu veya hukuk danışmanlarından yardım almak daha doğru olacaktır. Bütün paydaşların bu satışa ikna olması gerekir.

Hisseli Tarla Satışı Nasıl Yapılır?

Birden fazla kişinin hakkının veya payının olduğu bir tarlanın satışı için tüm hissedarların satışa onay vermesi gereklidir. Hissedarlar kendi paylarını devretmezse veya satışa onay vermezse tarlanın satışı yapılamaz. Tapu devri geçmez ve satış işleminin geçerliliği olmaz.

Tarla üzerinde payı ve hakkı olan kişilerin kendi aralarında uzlaşıp, paylarını bölüştürmeleri gerekir. Satış işlemleri tapu müdürlüğünde gerçekleştirilir. Hisseli tarla satışı sırasında tüm paydaşların veya vekillerinin tapu müdürlüğünde bulunması gerekir.

hisseli tarla satisi nasil yapilir4

Hisseli tarla satışı sırasında, hisse oranlarına göre hesaplanıp, bölüştürülür. Tarlada payı olan herkes kendi payını alır. Tarla üzerinde haciz, şerh veya ipotek olmadığı takdirde satışı yapılabilir.

Hisseli Tarla Satışında Yasal Süreçler ve Gereklilikler Nelerdir?

Hisseli tarla satışında, yasal süreçler ve gerekli olan belgeler oldukça önemlidir. Burada bir tane eksik olması tarla satışının yapılamaması anlamına gelir.

  • Tüm hissedarlar veya paydaşların rızası olmalıdır. Hissedarlar tapu müdürlüğüne gelmiş olmalı veya vekilleri satış esnasında tapu müdürlüğünde olmalıdırlar.
  • Hissedarlar veya paydaşlar satışa karşı çıkıyorlar ise bu paydaş sadece kendi hakkını satabilir veya satmayabilir. Fakat bu gibi durumlarda alıcının çok dikkat etmesi gerekir. Tarlanın tam mülkiyetini elde etmek için diğer paydaşlarla görüşmesi gerekir.

hisseli tarla satisi nasil yapilir3

  • Tarlanın üzerinde şerh, ipotek veya haciz olmamalıdır. Satışa engel olabilecek yasakların kalkmış olması gerekir. Bu gibi durumlar söz konusu ise tarla satışı gerçekleşmez.
  • Hisseli tarla satışı esnasında bir avukatın kişilerin yanında bulunması doğru olacaktır. Alınabilecek destekler, çıkabilecek karmaşalar veya satıcı-alıcı arasında yaşanabilecek huzursuzluklara karşı güvenli önlemler alacaklardır. Yasal süreçlerin sorunsuz ilerlemesi için önemlidir.

Hisseli tarla satışında herkesin payını ve tarla üzerindeki haklarını iyi bir şekilde bilmesi gerekir. Bu durum yanlış anlaşılma veya sonradan oluşabilecek durumların önüne geçer. Hisseli tarla satışında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar;

  • Paydaşların ve tarla üzerinde hakkı olanların açık iletişimde olmaları gerekir. Görüşlerini özgürce ifade edip, anlaşmazlıklara müsade etmemelilerdir.
  • Ortak bir amaç belirlenmelidir. Hisseli tarlanın satışı sonrası gelecek olan satış bedelinin, nereye kullanılacağı konusunda da uzlaşılabilir.
  • Paydaşların ve tarla üzerinde hak sahibi olan kişilerin eleştirileri, önerileri ve endişelerine mutlaka saygı gösterilmelidir. Normal tarla satışı gibi bir durum olmadığı için daha sakin yaklaşılmalıdır.

hisseli tarla satisi nasil yapilir2

  • Tarla üzerinde hak sahibi olanların veya paydaşların arasında anlaşmazlık olduğu takdir de avukat, arabulucu veya hukuk danışmanı devreye sokulmalıdır.
  • Paydaşların aralarında aldıkları kararların, resmi belgeler ile tescillenmesi önemlidir. Bu durum sonradan yaşanabilecek problemlerinde önüne geçer.

Hisseli Tarla İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu