İş & Finans

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi, hissedarlara hisse dağıttıktan sonra yasal olarak bir şirket tarafından hissedarlara verilen bir belgedir. Bu senetler, hisse türüne ya da şirketin türüne bağlı olarak elektronik ortamda verilebilir. Sertifikalar hisse senetleriyle sınırlı olan şirketler için de geçerlidir. Bunlar özel limited şirketler ve halka açık şirketlerdir.

Kağıt sertifikalar sadece özel limited şirketler için geçerlidir. Halka açık şirketler için olanlar elektronik olarak düzenlenir ve aktarılır.

hisse senedi 1

Hisse Senedi Üzerinde Neler Bulunur?

Hisse senetleri üzerinde çeşitli bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler şunlar olabilir;

  • Şirketin merkez adı ve tam adı
  • Şirketin kayıt numarası
  • Hibe edilen hisse sayısı hakkında bilgi. Bu hem sayısal biçimde hem de tam olarak yazılmalıdır.
  • Payın kime verildiğini göstermek için hissedar adı.
  • Senet sahibinin iletişim bilgileri

Ayrıca hissedarların makbuz belgesi ve iade durumunda delil olarak kullanabilmeleri için hisse senedine sertifika da dahil edilebilir.

Bir şirket, verilen tüm hisse senetlerinin kopyalarını saklayarak uygun kayıtları uygulamalı ve her hissedarın iletişim bilgilerini düzenli olarak güncellediğinden emin olmalıdır. Bu, şirketin hissedarlarıyla temas halinde olmasını sağlayacaktır.

hisse senedi 2

Hisse Senetleri Nasıl Alınır?

Hisse senetleri şirket sekreteri tarafından hazırlanır ve verilir. Daha büyük şirketler için online olark VİOP veya Forex üzerindende hisse senedi satın alabilirsiniz. Bu, önce aşağıdaki bilgileri kaydederek yapılır:

  • Sertifika numarasını
  • Devredilen paylar
  • Hissedar detayları

Sekreterler veya hisse senetlerinin satışını yapan kuruluşlar, daha sonra bu senetlerin, benzer olmamasını veya aynı numarayı taşımasını sağlayacak şekilde hazırlayacaktır.

Hisse Senetleri Ne zaman Verilir?

Genel olarak bir şirket tarafından her biri için farklı prosedürlerle hisse senedi verilebilecek üç durum vardır.

1. Payların Devri

Bu, bir hissedar kendi hisselerini başka birine verdiğinde veya sattığında olur. Bu yeni hissedar, bir şahıs veya şirket olabilir. İlk hissedar, daha az paya sahip olan bir hissedar olarak kalır veya hissedar olmayı bırakır. Bu durumda hisse sertifikaları iptal edilir. İlki durumunda, eskisi iptal edilerek iki yeni hisse senedi çıkarılır.

2. Hisse tahsisi

Bu şirket tarafından yeni üyelere yeni hisselerin çıkarılmasıdır. Bu, bir şirketin mevcut numaralarını etkilemeden hisse sayısını arttırır ve dolayısıyla hiçbir hisse iptal edilmez. Daha önce de belirtildiği gibi, önemli olan, yöneticilere bir süre için var olan ve her yıl yenilenen yeni paylar oluşturma yetkisi verilmesidir. Yeni hisse senedi ihracı yapılmakta ve hissedarların sicili, pay paylarının sicili ile birlikte güncellenmektedir.

3. Sertifika kaybı

Bu durumda, kaybedilen hisse senetleri iptal edilir ve yeni bir hisse senedi ilgili kayıtların güncellenmesi ile değiştirilir.

hisse senedi 3

Hisse Senedi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu