Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu) Nedir?
Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu) Nedir? Sağlık alanında kimi zaman ilginç hastalıklarla günlük hayatta karşılaşılabilmekte. Bugün sizlerle dünyada benzerine az rastlanır bir hastalık olan Hipertrikoz yani ”Kurt Adam Sendromu” hakkında bilgiler paylaşacağım. En altta ilgili videolara da ulaşabilirsiniz.
Hipertrikoz (Kurt Adam Hastalığı) Nedir?
Kurt Adam Sendromu tıptaki adıyla ”Hipertrikoz” dünyada sadece 50-100 kişide görülebilen en ilginç hastalıklardan bir tanesi. Bu hastalığın karakterize olma şekli ise çok fazla şekilde kıllanma problemi. Vücudun ayırt etmeksizin çeşitli yerlerinde sınırı olmayan kıllanma görmek mümkün. Deri hastalıkları arasında en nadir görülenlerinden.
Bu hastalığın filmlerden yada Masallardan gelme bir hastalık olduğunu düşünebilirsiniz ancak öyle sanıldığı gibi değil. Hipertrikoz hastalığı bireyin sosyal ve günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilediği ve genellikle bu hastalığa sahip kişilerin topluma çıkma konusunda çekinceleri olduğu doğrudur. Çünkü dış görünüşlerinin karşı tarafta kötü algılanmasına kaynaklı olarak olumsuz yönlerini her zaman düşünürler. Bu durum onların ruhsal ve psikolojik çöküntüye girmesine sebep olabilir.
Kurt Adam Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kurt Adam hastalığının belirtilerine değinecek olursa bu hastalarda yüz, el, ayak, sırt ve tüm vücuda yayılan aşırı tüylenme görülmektedir. Daha ileri evrelerde kötü görüntüye sebebiyet verebildiği kişinin tıpkı bir kurt benzeri bir yapıya sahip olabileceği söyleniyor. Hipertrikoz hastalığı genelde sonradan ortaya çıkmaktadır. Ailesel genetik bozuklukların hastalığın meydana çıkmasında etkili olduğu bilinmektedir.
Tıp dünyasında bu hastalık için hala kesin bir sebep ortaya koyulabilmiş değil. Kimi araştırmalar gösteriyor ki vücuttan yüksek oranda hormon salınımı sebep olmaktadır. Cinsiyet için gerekli olan Androjen ve Testesteron hormonlarının aşırı düzeyde salgılanması neden olmaktadır.
Türkiye’de bu hastalığa şimdilik rastlanmış değil ancak bu rastlanmayacağı anlamına gelmiyor. çeşitli mutasyonların ve genetik hastalıkların önümüzdeki dönemlerde böyle bir hastalığa sebebiyet vermesi de muhtemel.
Tarihe bakacak olursak 1900 lü yıllarda böyle bir hastalığa Avusturalya da rastlanıldığı söyleniyor. yine 2000 yılında Güney Asya’da Hindistan’ın başkenti Mumbai de yaşayan bir ailede görüldüğü biliniyor. İlk başlarda sadece aile bireylerinin sadece birinde görülen bu hastalık daha sonra çocuklarda da görüldü.
Günümüzde Kurt Adam hastalığına sahip dünyada Devi Budhathoki adında bir adam, eşi ve çocukları ile birlikte Güney asyada bir dağın eteklerine yerleşmiş. İnsanlardan uzak bir yaşam sürmekte. Aynı zamanda Nepalde bir hastanede de bu hastalığa tedavi yolları aradıkları bilinmekte.
Kurt Adam Sendromunun Tedavisi Nedir?
Tıp dünyasında araştırmaların ve çözüm odaklı çalışmaların devam etmekte olduğu bilinmekte. Gelişmemiş ülkelerde imkanlar dolayısıyla Hiperkritoz hastalığına bir tedavi uygulamak zor. Ancak gelişmiş Ülkelerde bu durum biraz daha farklı. Bazı estetik ve güzellik yöntemleriyle hastalara Lazer epilasyon vb. uygulamalarla semptomların azaltılması ve daha iyi bir görünüme kavuşabilmesi amaçlanıyor.
Bu yöntemin elbette kalıcı olması beklenmiyor ancak sık sık uygulama yapılarak hafifleme görülebilir. Tabi androjen ve testesteron hormonlarının salgılanmasını azaltıcı kimyasallar ve uygulamalar denenmiş başarılı sonuçlarda alınmıştır.
Kurt Adam Sendromu (Hipertrikoz) Hastalığı hakkında videolar: