Sofra Adabı Kuralları Nelerdir? Herkesin Bilmesi Gereken 13 Sofra Adabı
Özellikle ciddi ortamlara girildiğinde belli başlı hareketlere dikkat etmek gerekir. Nazik ve kibar görünebilmek için sofra adabına uygun davranmak oldukça büyük öneme sahiptir. Ancak birçok insan sofrada nasıl davranması gerektiğini bilmediği için kaba görünür. Bu yazımızda herkesin bilmesi gereken 13 sofra adabı hakkında bilgileri derledik.
Herkesin Bilmesi Gereken 13 Sofra Adabı
1. Çatal Bıçak Kaşık Nasıl Koyulur?
Genellikle sofra hazırlanırken çatal ve bıçakların konumu kafa karıştırıcıdır. Aslında bunu basitçe şöyle özetleyebiliriz: Hangi elinizle yiyorsanız, düzenlemeyi ona göre ayarlayın.
- Bıçak sağ elle tutulmalıdır. Bu nedenle tabağın sağ tarafına bıçak ve kaşık koyulur.
- Çatal ise sol tarafa konumlanmalıdır.
- Tatlı kaşığı ve çatalı ise tabağın üst tarafında olmalıdır.
2. Nasıl Oturulması Gerekir?
Masada dimdik oturulması gerekir. Dirsekler masaya konulmamalıdır. Konuşurken elde bıçak ve çatal varsa kesinlikle hareket etmemeli, yerine doğru şekilde bırakılmalıdır.
3. Hangi Elle Çatal – Bıçak Tutulur?
Çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. Keserken narin hareketlerle davranmak oldukça önemlidir. Yemek yerken büyük parçalar kesmekten ve yemeye çalışmaktan kaçınılmalıdır.
4.Herkesin Bilmesi Gereken 13 Sofra Adabı: Masada Öksürülür mü?
Masada öksürmek ve hapşırmak oldukça ayıptır. Ancak insanlık hali olduğunu düşünürsek, kesinlikle sofraya doğru öksürülmemeli ve hapşırılmamalıdır. Arkaya dönerek ve bir peçete ile kapatarak öksürebilirsiniz. Çok rahatsız olan kişiler masadan müsaade isteyerek kalkabilir.
5. Ruj ile Yemek Yenir mi?
Yemek yerken ya da bir şeyler içerken mutlaka rujunuzu silmeniz gerekir. Özellikle bardakta ruj izinin bulunması oldukça kaba bir davranıştır. Bu nedenle mutlaka yemekten önce ruj silinmelidir.
6. Salatalar Nasıl Yenir?
Sofrada bulunan meze, salata gibi yiyecekleri ortadan yememeniz gerekir. Bunun yerine masada bulunan servis kaşığından yardım alarak, tabağınıza koymanız önerilir.
7. Yemekler Sesli Yenir mi?
Elbette bu soruya cevabımızın “hayır” olduğunu biliyorsunuz. Birçok insan çorba ya da içecek içerken ağzından çeşitli sesler çıkarır. Bu davranış oldukça ayıp karşılanır. Mümkün olduğunda sessiz davranmanız gerekir.
8. Herkesin Bilmesi Gereken 13 Sofra Adabı: Sofradan Ne Zaman Kalkılması Gerekir?
Eğer yemeğinizi herkesten önce yediyseniz mutlaka kalkmadan beklemeniz gerekir. Masaya herkesle beraber oturmalı ve herkesle beraber kalkmalısınız. Eğer yaşça büyük birileri varsa yemek yemeden önce onları beklemeniz gerekir.
9. Yemek Tuzsuzsa Ne Yapılır?
Bazı insanlar yemek yemeden önce direkt olarak tuz katar. Bu davranış birçok insan tarafından önyargılı olarak görülmesine neden olur. Yemeğin tadına baktıktan sonra gerekirse tuz ve baharat katabilirsiniz. Aksi takdirde ev sahibine ayıp etmiş olursunuz.
10. Birisi Tuz İsteyince Ne Yapılmalıdır?
Sofrada birisi sizden tuz istediyse baharatları da beraberinde vermeniz gerekir. Özellikle tuz ve baharatlar bir arada bulunuyorsa mutlaka beraber ikram etmeniz önerilir.
11. Herkesin Bilmesi Gereken 13 Sofra Adabı: Peçete Nereye Konur?
Masada bulunan peçeteyi yakanıza koyduysanız bu davranış hakkınızda olumsuz düşünülmesine neden olur. Peçeteyi dizlerinize sermeniz gerekir. Bu sayede yemek kırıntılarının yerlere dökülmesini engellemiş olursunuz.
12. Yemek Esnasında Birisi Arayınca Ne Yapılır?
Yemek esnasında telefonla konuşmak oldukça kabadır. Telefonun sesini kısmanız ve yemeğe devam etmeniz gerekir. Masada kesinlikle telefonla oynamayın.
13. Ekmek Tabağı Nereye Koyulur?
Ekmek tabağı, salata tabağının yerine koyulabilir. Eğer salata tabağı yoksa ekmeklerin buraya koyulması gerekir. Salata tabağı ise servis tabağının sol üst köşesinde olmalıdır.