Hastalıklar

Hepatit B Belirtileri Neler? Nasıl Bulaşır, Tedavisi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Çağımızın en yaygın rahatsızlıklarından bir tanesi de Hepatit B virüsüdür. Karaciğer iltihabı olarak da bilinen Hepatit B, insandan insana bulaşır. Birçok farklı şekilde bulaşabilen Hepatit B virüsünün gerekli önlemler alarak önüne geçilebilir. Bununla birlikte Hepatit B virüsünün tedavisi de vardır. Bu yazımızda Hepatit B belirtileri ve tedavisi konularını anlatacağız.

Hepatit B Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

hepatit b belirtileri ve tedavisi

Hepatit B virüsü genellikle yetişkinlerde ortaya çıkar. Hastalığın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın ağrısı
  • İştahsızlık
  • Koyu renkli idrar
  • Gözün beyaz kısmında meydana gelen sarı renk
  • Vücut ağrıları.

Hepatit B bebeklerde ve çocuklarda bazı durumlarda belirti vermez. Belirti vermeyen kişiler sessiz taşıyıcı olarak da bilinir. Hepatit B virüsünün birçok virüs vakası gibi belirti vermesi uzun sürebilir. Genellikle hastalık 6 hafta ile 6 ay arasında belirti vermeye başlar.

Hepatit B Virüsü Nasıl Bulaşır?

hepatit b belirtileri ve tedavisi

Hepatit B virüsünün insandan insana bulaştığını belirtmiştik. Aslında hastalığın bulaşması corona virüs kadar kolay değil. Fakat önlem alınması son derece önemli. Buna göre virüsün en kesin bulaşma şekli kan. Hepatit b virüsüne sahip olan kişinin kanı herhangi bir şekilde sağlıklı bir bireye geçerse kişi, kısa sürede bulaştırır. Bu noktada özellikle sağlık çalışanlarının tehlike altında olduğunu söylemekte fayda var.

Bununla birlikte hastalık seks esnasında da bulaşabiliyor. Özellikle korunmasız seks kişinin virüsü kapmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra virüsün en yaygın bulaşma şekilleri şunlardır:

  • Uyuşturucu ilaçlar
  • İğneler
  • Gebelik
  • Çeşitli tıbbi cihazlar.

Birçok insan hastalığın öpüşme yöntemi ile de bulaştığını düşünür. Fakat hastalığın bulaş yolu nefes ya da tükürük değil kandır. Yukarıda saydığımız gebelik maddesini açmak istiyorum. Hamilelik döneminde annenin Hepatit B virüsünü kapmış olması virüsün bebeğe geçmesine neden olur. Yani annenin doğum esnasında kan ve diğer vücut salgılarının bebeğe geçmesi, bebekte de Hepatit B görülmesinin nedenleri arasında yer alır.

Hepatit B akut ve kronik olarak seyreder. Hastalığın tedavi yöntemi de bu doğrultuda değişiklik gösterir.

Hepatit B Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

hepatit b

Günümüzde Hepatit B virüsünün tedavi edilebilir olması son derece sevindirici bir haberdir. Fakat hastalık tedavi edilirken birçok konuda dikkatli olunması gerekir. Aksi takdirde tedavi süreci olumsuz etkilenir ya da süreç uzar. Buna göre:

Akut hastalar alkol ve sigara tüketmemelidir. Bu kişiler daima sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, yağı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıdır. Kişinin düzenli olarak uyuması gerekir. Kısacası karaciğere olumsuz etki edecek her türlü olaydan kaçınmalıdır.

Kronik hastalar ise tıpkı akut hastalarda olduğu gibi karaciğerine dikkat etmelidir. Genellikle kronik hastalıklarda karaciğerin hasar görmesini engellemek için ilaç tedavisine başvurulur. Çünkü Hepatit B kronik ise hastalığın kanser ve siroz gibi ciddi rahatsızlıklara dönüşme riski vardır.

Hastalığa yakalanan kişiler sık sık muayene olmalı, hekim kontrolünde ilaç ya da diyet listesine uyum sağlamalıdır.

İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=6bS2P2s8Iws

https://www.youtube.com/watch?v=9e34viqHMGw

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu