Hem Atlas Okyanusu’na, Hem Kuzey Denizi’ne Bağlı Olan Deniz Hangisidir
Manş Denizi Nerede
Manş Denizi Atlas okyanusunda Fransa ve İngiltere’yi birbirinden ayıran bir koludur. Gittikçe daralması nedeniyle “elbise kolu” olarak örneklendirilen ve Fransızca bir sözcük anlamına gelen “le Manche” adı benzetilmiştir. Genişliği batı bölümünde 180 km iken, doğu bölümünde 33.7 km’ye kadar düşer. Doğu bölümündeki Dover Boğazıyla Kuzey Denizine dökülen Manş, 89.900 km2’lik bir yüzölçümüne sahiplik yapmaktadır. Derinliği ise 45-12 km arasındadır.
Manş Denizi, Avrupa’nın genelinden İngiltere’ye doğru gelen istilalar için bir duvar görevi görmesi yüzünden tarihi bir öneme sahiptir. Tarihin eski dönemlerinden bu yana hidrografik tarzı araştırmaların konusu haline gelmiştir.
Manş Denizinin en eski dönemlerinden bu yana önemli bir gelir kapısı olan balıkçılık 20. yüzyıla gelindiğinde var olan önemini yitirmiştir. İki karşı kıyıda bulunan limanlar arasında feribot seferleri gerçekleşir. Manş Denizi suyunun bir önemi de Fransa ve İngiltere’nin nükleer enerji reaktörlerinin yüksek ısısını yok etmek ve soğutmak için önemli bir paya sahiptir.
Manş Denizinin Şekli Neye Benzer?
Manş Denizinin tebeşir benzeri kıyılarından ortaya çıkan taban bölümünde tünel açılma olasılığının yüksek olduğunu iddia eden bir Fransız mühendis, 1802 yılında Dover Boğazında iki karşı kıyıyı birbirine bağlayan bir tünelin yapılmasını teklif etti. Büyük komutan Napolyon tarafından beğenilen söz konusu teklif savaş nedeniyle gerçekleşemedi. Buna benzer teklifler ve değerlendirmeler 19. yüzyılda onlarca kez gündeme geldi.1880 yılına gelindiğinde kimi özel kuruluşlar iki karşı kıyı için demiryolu tüneli oluşturmak için kazılara başladılar. Başarılı bir şekilde ilerleyen proje 1800 metreye ulaştığında basının İngiltere’nin güvenliği için tehdit oluşturacağı iddiaları nedeniyle proje askıya alındı.
İngiltere ve Fransa hükümetleri 60’lı yılların ortasına gelindiğinde tünelin yapım çalışmalarına tekrar anlaşıldı ancak sonradan ortaya çıkan yüksek maliyetler bahane gösterilerek İngiltere tarafından 1970 yılında yapımı bir kez daha durduruldu. Söz konusu proje İngiliz ve Fransız firmaları tarafından ortaya konan bir konsorsiyum ile birlikte birçok bankadan hisse senedi ve borç istenerek finanse edilmiştir. Calais’yi ve Dover’i bir araya getiren tünel 147 km uzunlukta olmakta, 1991’de ise tünel açma işleri sona ermiştir.
Tünelin Matematiksel Özellikleri
Tünelin bulunduğu alan incelenip hesaplandığında suyun altındaki bölümün ölçülen uzunluğu 38 kilometre olmakla birlikte yeryüzünde bulunan en uzunsu altı tünelidir.
Ayrıca atlas okyanusunun, Fransa ile İngiltere’yi birbirinden ayıran kolu olan boğazı yüzerek ilk defa 1875 senesinde Mattew Webb adlı bir İngiliz geçmiştir. Birleşik Krallık adasının ana karaya en yakın noktasının burada olmasından dolayı kaçakçılıkla mücadele kapsamında birleşik krallık hudut muhafızlarınca heronlar ile tepeden sürekli gözetlenen bölge.