GenelSağlıklı YaşamYaşam

Hamilelikte Nasıl ve Ne Kadar Et Tüketilmeli?

instagram takipçi hilesi

Hamilelik dönemi bebeğin iyi beslenmesinde en önemli dönemlerden biri olarak  annenin beslenmesine daha dikkat etmesi gereken dönemlerden biridir. Özellikle et tüketimi yeterli miktarda alınmalı ve tüketilmelidir.  Anne adayları özellikle protein, mineral ve vitaminler açısından zengin gıdalarla beslenmeli, hazır paketlenmiş ürünlerden uzak durmalıdır.  Proteini eksik etmemek hamilelikte beslenme açısından oldukça önemlidir.

Hamilelikte Et Yemek: Nasıl ve Ne Kadar Yemelisin?

Hamilelikte Et Yemenin Önemi 

Protein bol miktarda et ürünlerinde bulunduğu için kümes ve et ürünleri insan sağlığına önemli katkısı olan besinler olarak bilinir. Balık tavuk ve kırmızı etteki protein ve vitamin içeren değerler   vücut sağlığı için yararlıdır. Eksik olduğu durumlarda çeşitli hastalıklar ve sağlık problemleri yaşanabilir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Yasak Olan Yiyecek Ve İçecekler – MaksatBilgi

Picture background

Hamilelikte Hangi Et Daha Yararlıdır?

Yüksek yağ oranına sahip olan kırmızı ette ana eti hamileler için daha yararlı olan besin çeşididir. Çinko, demir ve protein ağırlıklı olan dana eti kuzu etine göre  az yağ içerir. Besinlerden alınan demirin sindiriminde yardımcı olur. Kansızlık için iyi gelen kırmızı etin hamilelikte 100 ila 120 gram arası tüketilmesi yeterlidir. Özellikle sinirsiz et olması iyi temizlenmiş olması gerekir. Et ürünleri pişirilirken kavurma, ızgara gibi pişirme yöntemleri kullanılarak ya da güveçte yapılan yemekler tercih edilmelidir. Et ürünleri olarak hazır dondurulmuş ürünler çiğ köfte, salam, sucuk ve pastırma ürünlerinin hamilelerin kullanmaması gerekir.

Picture background

Beyaz Etin Hamilelikte Tüketilmesi

Besin değerlerinin yüksek olması ve ete göre daha ekonomik olarak tüketilen kümes hayvanları oldukça fazla tüketilmekte olan bir besindir. Protein ve demir içeren beyaz et ayrıca daha kolay sindirilebildiği için hamilelere uygun bir besindir. İçeriğinde B12 D vitaminleri bulunan tavuk, hindi ve balık iyi temizlenip yıkanarak pişirilebilir.  Zehirlenmeye neden olabilecek durumlardan kaçınmak için güvenilir ve taze olarak alınıp saklama koşullarına uygun olarak saklanıp pişirilebilir. Tavuk, hindi gibi beyaz et hızlı bakteri üreten besinler olduğundan cam ve mermer gibi tahtalarda kesilerek hazırlanmalı ve fırın, haşlama ya da ızgara yapılarak tüketilmesi tercih edilmelidir.

Picture background

İlginizi çekebilir; Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer? – MaksatBilgi

Hamilelikte balık tüketimi

Sağlıklı besinlerden biri olan balıkta bulunan omega 3 değerleri anne karnında bebeğin beyin gelişimine destek olur. Faydalı yağlar içerdiği için kolestrol sorunu oluşmaz. A ve B grubu vitaminleri içeren balık haftada 2 kere 250 gram tüketilebilir. Metal ve civa içeren  balıklar yerine ton balığı, sardalya, somon hamsi, uskumru ve alabalık tercih edilebilir.

Picture background

Hamileler Ne Kadar Et Tüketmeli?

Hamilelikte beslenme hem bebek hem anne sağlığı açısından önem verilmesi gereken bir dönemdir. Bebeğin gelişmesinde faydası olan değerlerin zamanında ve yeterli olarak alınması gereklidir. Günlük olarak hamilelerin beyaz etten alacağı miktar günlük 100 gram kırmızı ette ise, günlük ortalama 100 120 gram olmalıdır.

Hamileler Etleri Nasıl Tüketmeli?

  • Yağı ve sinirden ayrılmış
  • İyi pişirilmiş
  • Pişirme yöntemlerine dikkat ederek
  • Düzenli tüketmeye önem vermek
Gibi şartlara uygun olarak tüketmelidir. Az pişen etler salmonella ve toksoplazma enfeksiyonuna neden oluğundan hamilelerin tüketmesi sakıncalıdır.  Vücudun yapı taşı olarak bilinen protein et ve bakliyatlar da bulunur.  Mercimek, kenevir tohumu bezelye, fasulye antep fıstığı, kinoa, chia tohumu ve kenevir tohumu protein açısından ayrıca bitkisel anlamda protein ihtiyacının karşılanmasında etkilidir.
Picture background

Hamilelerde Balıklara Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamile adayları balık yerken civalı balık yemekten kaçınmalıdır. Civa anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini etkilediği için gerilemeye neden olmaktadır. Daha çok civa içeren balıklar kılıçbalığı, mezgit, ton balığı ve barbun balığından kaçınmalıdır.  Özellikle hamsi Kasım aylarında tüketilmeli tercihen buğulama ile pişirilmesi önerilir. Yüksek miktarda civa içeren balıkta orkinostur. Çiğ kalmamasına ve taze olmasına ayrıca dikkat edilmelidir. Etin miktarına dikkat edilmesinin yanında taze olmasına ve saklama koşullarına da uyulması gereklidir. Sadece kırmızı et değil beyaz etinde uygun miktarda ve hijyen kurallarına uyularak tüketilmesinde fayda vardır. Çok yağlı etler tüketilmemelidir.  Tavuk ve hindi derisi yağlı olduğundan derisinden ayrılıp pişirilmelidir.

Hamilelerin Tüketmesi Gereken Proteinli Besinler     

Hamilelerin tüketmesi gereken proteinli besinler etle sınırlı kalmaz. Baklagillerde  yüksek proteine sahip besinler olduğundan tüketimine önem verilmesi gereken besinlerdendir. Ayrıca süt ürünleri ve yumurta gibi protein içeren besinleri düzenli şekilde tüketmek sağlık açısından önemlidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu