Yaşam

Hamile çalışanların hakları nelerdir?

instagram takipçi hilesi

İş hayatı içerisinde yer alan kadınlar için anne ve çalışan bir birey olmayı aynı anda yürütmek oldukça zor. Özellikle de anne olmanın fazlasıyla sorumluluk isteyen bir iş olduğu düşünülürse. Tüm bu zorlukların yanında, hamile çalışanlar için devletin sağlamış olduğu birçok hak bulunuyor. Anne ve baba adaylarının bu haklar konusunda bilinçli olmaları ise büyük önem taşıyor. İşte hamile çalışanlar sahip olduğu haklar…

Gece vardiyasında ve ağır işlerde çalıştırılamaz

Çalışan bir kadının hamile kaldığını öğrendiği anda işverenine bunu bildirmesi gerekir. İşveren ise hamile çalışanın sağlık durumuna göre gerekirse kendisine hafif görevler vermelidir ve kesinlikle gece vardiyalarında ya da ağır işlerde çalıştırmamalıdır. Kadının çalışma saatleri ise günlük 7.5 saati aşamaz.

b52d360619df4940ab75ac97d23935ef

Pregnant businesswoman working in officeHamilelik gerekçesiyle işten çıkartılamaz

Bunun yanı sıra, işveren hamile olduğu gerekçesiyle iş akdini feshedemez. Böyle bir durumda hamile çalışanlar işe iadesini isteyebilir ya da işverene tazminat davası açabilir. Bunun için İnsan Hakları Kurumu’na da başvuruda bulunabilir.

Periyodik doktor kontrolüne gidebilir

Hamileliği boyunca kadınların doktor kontrolüne gitme hakları vardır. Bu hakkını kullanan kadınların ücretinde kesinti yapılamaz. Ayrıca bu periyodik kontrollere gitmek, kadının yasal hakkıdır ve işveren tarafından kesinlikle kısıtlanamaz. Aksi durumda işveren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikâyet edilebilir.

inspired 2014 10 pregnant laid off main

Sağlık raporu varken çalıştırılamaz

Hamileyken her hangi bir sağlık sorunu yaşanırsa bu doğrultuda alınan doktor raporu işveren tarafından kesinlikle sorgulanamaz. Fakat işçinin çalışmadığı durumlarda işverenin ücret ödeme gibi bir zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte doktor raporu alan birey, çalışmadığı günler için olan ücretini SGK’dan alabilir.

Doğum izinleri

Hamile kadınlar, doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 olmak üzere toplamda 16 haftalık bir doğum izni hakkına sahiptir. Kanunun belirlediği bu iznin kullandırılmadığı durumlarda hamile çalışanlar işverenini şikâyet etme hakkında sahiptir. Eğer çoğul gebelik söz konusuysa, bu izinlere ikişer hafta daha eklenir. Bazı durumlarda hamile çalışan kendini iyi hissettiğini ve çalışmak istediğini belirebilir. Eğer doktor raporu da bu durumu onaylarsa, doğumun son üç haftasına kadar çalışmak mümkündür. Doğum öncesi kullanılmayan bu izinler doğum sonrası iznine eklenir. Doğum izni süresince alınmayan paralar da aynı şekilde SGK tarafından karşılanır.

o PREGNANT WORKER DISCRIMINATION facebook

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu