Bilim ve Teknoloji

Güneş Fırtınası Nedir?

instagram takipçi hilesi

Güneş Fırtınası Nedir? 04 Ekim 2021 tarihinde yaşanan sosyal medya çökmeleri ve kesintileri bunun güneş fırtınası olabileceğini düşündü. Peki güneş fırtınası nedir? Güneş fırtınası olayı Carrington olayı olarak da biliniyor. Son olarak 1859 yılında gerçekleşen olay, güçlü bir jeomanyetik fırtına diyebiliriz. Güneş fırtınası GPS uydularının ve haberleşme olanağı sunan cihazların, kutuplara yakın olan bölgelere gidiş yapan uçakların telsiz bağlantılarının kopmasıdır.

Şiddetli olarak estiğinde tüm dünyada elektrik ve iletişim ağlarında olan bağlantıyı bile çökertebilir.

Carrington olayı olarak bilinen güneş fırtınası, 1859 yılında solar döngü 10 sırasında olmuştur. Richard Christopher Carrington tarafından gözlemlenen, koronal kütle ejeksiyonu ve bir solar alev, dünya üzerinde manyetosferleri vurdu. Bu durum Richard tarafından hem gözlemlendi hemde kayıt altına alındı.

Ne zaman olur gibi net sorulara cevap verilememekle birlikte, her an yaşanılabilir bir durumdur. En son 1859 yılında görülen güneş fırtınasının, dün yaşandığı konusunda teoriler üretilmektedir.

Gunes Firtinasi1

Güneş Fırtınası Nasıl Olur?

Dünyanın manyetik alan kısmına, elektrik rüzgarları ve gezegenin kutuplarına doğru saptırarak yeryüzündeki canlıları güneş rüzgarından korumaktadır.

Bu koruma sisteminin zarar görmesi veya doğal yaşamda bulunan döngü nedeniyle rüzgarlar tüm dünyayı kapsayarak, güneş fırtınasın oluşturabiliyor.

California Üniversitesi’nde Irvine ve VMware Research arama motorlarından altyapı sisteminin sağlamlığı test edilmiştir. Testi Sangeetha Abdu Jyothi yapmıştır.

Küresel olan internet yapısının ve altyapısının, uzun mesafeli olan fiber optik hatların bağlantı kopukluklarıyla meydana gelmektedir. 54 yıl önce nükleer savaşa yol açacak kadar tehlikeli bir boyuta ulaşılmıştı. 1 -2 Eylül 1859 tarihlerinde meydana gelen Auroraei kuzey yarımküre, Karayipler, Rocky Dağları gibi birçok kısım etki görmüştür.

Gunes Firtinasi2

Güneş Fırtınası Kaç Gün Sürer?

Güneş fırtınası 100 yılda 1 görülüyor diyebiliriz. Kesintilerin ortalama olarak 3-4 gün süreceğini söyleyen bilim adamları olmakla beraber kesintilerin bir ila iki ay sürede kesileceğini de duyurmuşlardır.

Yaşadığımız döneme bakıldığında, büyük bir teknoloji çağındayız. Bunu geçmişle kıyaslayarak çok rahat söyleyebiliriz. Gelecek de iletişim ve teknoloji anlamında da oldukça büyük değişiklik ve yeniliklerin bizi bulacağından şüphemiz yoktur. Bu yüzyıl içerisinde bulunduğumuz süre e 3 ayda 1 internet kesintisi ve sosyal mecraların çöküntüsünü yaşamış bulunmaktayız. Bu durum genelde normal olarak görülse de 4 Ekim 2021 tarihinde 5 saatlik kesinti ile uzun bir süre olarak değerlendirilmiş, Mark Zuckerberg bu 5 saatlik sürede 6.7 milyar dolar kaybetmiştir.

Güneş fırtınası , dün gelmemiş olsa da bu yüzyıl içerisinde beklendiği söyleniyor.

Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu